Enontekiön gákti - Kitti-suvun naisten pukuja

Suomen käsityön museon Kuja 3.2.-12.11.2017
Enontekiön saamenpuku eli gákti on koristeellisin ja näyttävin kaikista viidestä Suomen saamelaispuvusta. Puku tunnistetaan helposti runsaista koristenauhoistaan ja huivissa helisevistä näyttävistä hopeoistaan. Esillä olevat gáktit ovat Jyväskylässä asuvan Kitti-sukuun kuuluvan perheen käytössä.

Kansallispukuraadin kokous 1/2017

Kansallispukuraati kokoontui helmikuun lopulla vuoden ensimmäiseen kokoukseensa Jyväskylässä Suomen käsityön museossa.

Suomalainen kansallispuku

Suomen käsityön museo 20.5.–3.12.2017
Suomalainen kansallispuku -näyttely kertoo suomalaisen kansallispuvun tarinaa ja esittelee eri alueiden pukuja. Näyttelyn ohessa järjestetään erilaisia tapahtumia, esimerkiksi luentoja, puku- ja työnäytöksiä sekä koulutusta. Suomalainen kansallispuku syntyi itsenäistymispyrkimysten aikaan symboloimaan suomalaisuutta ja vahvistamaan suomalaista identiteettiä. Nykyään kansallispukuja käytetään kun halutaan tuoda esille omia sukujuuria. Näyttely on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Paula - kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa

Suomen käsityön museon Kuja 3.2.-12.11.2017
Kaunis ja värikkääseen Sääksmäen naisen kansallispukuun pukeutunut Paula-tyttö on tarjoillut ehtymättömästä pannustaan aina vain sataprosenttisesti oikeaa, ihanasti tuoksuvaa Pauligin kahvia ja hymyillyt väsymättömän ystävällisesti meidän kaikkien suomalaisten sydämiin jo vuosikymmenten ajan. Näyttelyssä kurkistetaan Pauligin Paulan historiaan ja nykypäivään.

Kansallispukuraadin esittely

... on lisätty Kansallispukukeskuksen sivuille.

Suomen perinnetekstiilit Oy jatkaa Helmi Vuorelman toimintaa

Kansallispukuvalmistaja Helmi Vuorelma Oy on saanut toiminnalleen jatkajan. Uusi yritys on nimeltään Suomen Perinnetekstiilit Oy, joka toimii edeltäjänsä toimitiloissa Järvelässä. Toiminta on käynnistynyt vuoden 2015 aikana.

Seremoniat ja symbolit -kansallispukuseminaari
Suomen käsityön museo

Ilmainen kansallispukuseminaari 5.2.2016 klo 11–15.30 Suomen käsityön museossa - luentoja, kuvia ja ajankohtaista asiaa kansallispuvuista. Ennakkoilmoittautuminen on avoinna osoitteessa www.lyyti.in/pukuseminaari

Juhlahulinaa
Suomen käsityön museo

Kansallispukukeskuksessa juhlittiin lauantaina 3.10. suomalaista kansallispukua, joka täyttää vuonna 2015 130 vuotta.

Helmi Vuorelma Oy:n kansallispukujen ja tekstiilien
mallikappaleita museon kokoelmiin
Suomen käsityön museo

Helmi Vuorelma Oy:n lokakuussa 2014 tapahtunut konkurssi-ilmoitus on aiheuttanut suurta huolta ja surua kansalaisten keskuudessa. Suomen kansallispukukeskus ja Suomen käsityön museo ovat katsoneet velvollisuudekseen osallistua yrityksen historian tallettamiseen ja säilyttämiseen: Kansallispukukeskuksen ja Käsityön museon kokoelmiin hankittu Helmi Vuorelma Oy:n tuotantoon kuuluneiden kansallispukujen ja tekstiilien mallikappaleita.

Helmi Vuorelma Oy:n tilanne

Perinteinen kansallispukuvalmistaja Helmi Vuorelma Oy hakeutui konkurssiin lokakuun 2014 alkupuolella. Tunnettu lahtelainen perheyritys ehti toimia runsaat sata vuotta ja palvella kansallispukualan toimijoita maan- ja maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä heidän toimintansa on pysähdyksissä. Pesänselvitystä tehdään parhaillaan. Kiinnostusta yrityksen jatkajaksi on olemassa ja neuvotteluja mahdollisen uuden toimijan kanssa on käynnissä. Tarkempia tietoja tilanteesta on odotettavissa loppuvuodesta tai vuoden 2015 alussa.

Kansallispukuja välittävät myös useat alueensa Taito-yhdistykset. Lisätietoja: www.kansallispuvut.fi

Kansallispukukonsultti Taina Kangas taina.kangas(at)jkl.fi

Kivennavan äyrämöispuvulle tuotantopaikka
Suomen käsityön museo / Kansallispukukeskus

Suomen kansallispukukeskuksessa allekirjoitettiin ensimmäinen kansallispuvun mallin käyttölupasopimus helmikuun lopussa. Puku tulee tuotantoon Imatralla toimivalle kansallispukujen valmistaja Soja Murto-Hartikaiselle. T:mi Soja Murto välittää puvun työohjeita, kaavoja ja materiaaleja sekä myös valmiita pukuja ja puvun osia.

Suomen kansallispuvut -sivusto

Suomen kansallispuvut -sivusto kerää tiedon kansallispuvuista yhteen paikkaan Tutustu sivustoon osoitteessa www.kansallispuvut.fi