Tukkilaisromatiikkaa ja minimittaa

Suomen käsityön museon Kuja 6.4.–11.11.2018
Suomen kansallispukukeskukselle lahjoitetuista puvuista koostuva näyttely Suomen käsityön museon Kujalla kertoo omaa tarinaansa kansallispukujen muutoksista menneinä vuosina. Helmojen pituudet ja runsaudet, materiaalit ja mittasuhteet ovat vaihdelleet niin käyttäjien kuin vuosikymmentenkin välillä. Kukin puku on oman aikakautensa tuote, jossa näkyy tekijän oma kädenjälki.

Video esittelee Johanneksen naisen pukua kerroksittain
Suomen käsityön museo

Viime vuonna hyväksyttiin uusi kansallispukumalli, Johanneksen naisen puku. Nyt Johannes-seura ry on tuottanut pukua esittelevän videon, jonka avulla puvun hankkimista pohtiva pääsee tutustumaan puvunosiin etukäteen. Videolla Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas esittelee pukuun kuuluvat osat ja niiden pukemisen kaikkine vaihtoehtoineen sekä kertoo puvun materiaaleista, vaatekappalevaihtoehdoista, päähineistä ja niiden pukemisesta.
Malli: Irma Lempinen
Kuvaus: Loikas Photography
Tuotanto: Johannes-seura ry

Jääsken naisen kansallispuku luovutettiin Rouva Jenni Haukiolle
Suomen käsityön museo

Suomen Kansallispukujen Ystävät ry lahjoitti Rouva Jenni Haukiolle Jääsken naisen kansallispuvun perjantaina 1.12. Mäntyniemessä.

Johanneksen naisen mallipuku
Suomen käsityön museo

Uusi kansallispukumalli, Johanneksen naisen mallipuku, valmistui pitkän tutkimuksen jälkeen.

Kansallispukuraadin esittely

... on lisätty Kansallispukukeskuksen sivuille.

Suomen perinnetekstiilit Oy jatkaa Helmi Vuorelman toimintaa

Kansallispukuvalmistaja Helmi Vuorelma Oy on saanut toiminnalleen jatkajan. Uusi yritys on nimeltään Suomen Perinnetekstiilit Oy, joka toimii edeltäjänsä toimitiloissa Järvelässä. Toiminta on käynnistynyt vuoden 2015 aikana.

Helmi Vuorelma Oy:n kansallispukujen ja tekstiilien
mallikappaleita museon kokoelmiin
Suomen käsityön museo

Helmi Vuorelma Oy:n lokakuussa 2014 tapahtunut konkurssi-ilmoitus on aiheuttanut suurta huolta ja surua kansalaisten keskuudessa. Suomen kansallispukukeskus ja Suomen käsityön museo ovat katsoneet velvollisuudekseen osallistua yrityksen historian tallettamiseen ja säilyttämiseen: Kansallispukukeskuksen ja Käsityön museon kokoelmiin hankittu Helmi Vuorelma Oy:n tuotantoon kuuluneiden kansallispukujen ja tekstiilien mallikappaleita.

Kivennavan äyrämöispuvulle tuotantopaikka
Suomen käsityön museo / Kansallispukukeskus

Suomen kansallispukukeskuksessa allekirjoitettiin ensimmäinen kansallispuvun mallin käyttölupasopimus helmikuun lopussa. Puku tulee tuotantoon Imatralla toimivalle kansallispukujen valmistaja Soja Murto-Hartikaiselle. T:mi Soja Murto välittää puvun työohjeita, kaavoja ja materiaaleja sekä myös valmiita pukuja ja puvun osia.

Suomen kansallispuvut -sivusto

Suomen kansallispuvut -sivusto kerää tiedon kansallispuvuista yhteen paikkaan Tutustu sivustoon osoitteessa www.kansallispuvut.fi