Kuva: Jyri Karjalainen

Nuppupeittojen ompelutempaus

Espoon kaupungin työväenopisto

Nuppupeitto on pieni keskoselle tai tehohoitoa saavalle vauvalle lahjoitettava tilkkupeitto. Idea nuppupeittojen valmistuksesta Espoon kaupungin työväenopiston tilkkutyökurssien sivutyönä tuli vanhalta opiskelijalta, joka asuu tällä hetkellä ulkomailla. Kurssin opettaja Saana Karlsson sai häneltä sähköpostin, jossa kerrottiin nuppupeittojen ompelutempauksesta.

Nuppupeitto valmistetaan puuvillasta ja/tai flanellista sekä vanusta. Peiton koko on minimissään noin 40 x 40 cm, eikä sen tarvitse olla neliö. Peiton päälliosa voi olla joko tilkkutyönä tehty tai yhdestä kankaasta ommeltu. Kerrosten välissä voi käyttää puuvilla-, polyesteri- tai sekoitevanua. Työtä tikataan sen verran, että vanu pysyy pestessä paikoillaan. Tikkauksen voi suorittaa käsin tai koneella. Peitto tulee voida pestä 40 asteen pesuohjelmassa.

Syksyllä 2010 Espoon työväenopiston kolmella tilkkutyökurssilla valmistui kaikkiaan 29 nuppupeittoa. Peittoja oli ompelemassa kymmenen opiskelijaa, joiden ikä vaihteli 38:sta 73:ään vuoteen. Peitot lahjoitettiin 8.12.2010 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, K7 Vastasyntyneiden teho-osastolle. Osaston työntekijät olivat iloisesti yllättyneitä, kun kuulivat nuppupeittotempauksesta.

www.espoo.fi/tyovaenopisto