Kuva: Jyri Karjalainen

Kaljapullonkorkkeja ja mietelauseita - hattumummojen hyväntekeväisyyttä

Mummon Kammari, hattumummot

Hattuinnostukseni lähti siitä, että istuin kerran puistonpenkillä ja näin maassa paljon kaljapullojen ja viinapullojen korkkeja, kertoo Eira Rajamäki miniatyyrihattujen synnystä. Otin niitä käteeni ja keksin, että niistä saisi oivallisia kupuja pieniin hattuihin. Jalostin ideaani, rakensin hattujen lierit pyöreiksi leikatuista pahvipaloista ja liitin mukaan paperilapulle kirjoitetun aforismin. Ensin otin näitä mietelauseita teepussien pikkulappusista, sitten aloin kerätä niitä erilaisista runokirjoista ja muista julkaisuista. Mummon Kammarin näyttelyssä hatut saivat suuren suosion ja niitä haluttiin ostaa. En halunnut hattujen tuottoa itselleni vaan kysyin Maarit Tammistolta (Mummon Kammarin toiminnanjohtaja), mikä olisi hyvä kohde, johon varat voisi suunnata. Hän ehdotti Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten teho-osastoa.

Jokainen hattu on halkaisijaltaan noin 6cm leveä uniikkiyksilö, jota voidaan käyttää esim. rintakoristeena, jääkaappimagneettina tai kortin sijaan lähetettävänä ajatuksena. Mummon Kammarin talkkari pikkaraiset leikkaavat hatun pahvipohjan. Korkit ja kangasmateriaalit saadaan lahjoituksina. Jokainen Hattumummo koostaa tuotteen parhaaksi katsomallaan menetelmällä. Hattuja on valmistettu 20 vuoden aikana n. 33 500 kpl 5-10 tekijän voimin. Myyntitulot lahjoitetaan muutaman vuoden välein TAYS:n lasten teho-osastolle. Vuoden 2009 loppuun mennessä tuottoa oli lahjoitettu yhteensä 67 603,20 euroa.

Tämä työ on antanut paljon. Jos viinapullon korkki voi antaa elämään sisältöä niin paljon, siitä voi olla vain kiitollinen. Kansanedustaja Pia Viitanen osti tällaisen lahjaksi silloiselle eduskunnan puhemiehelle Paavo Lipposelle. Monet ulkomaisetkin vieraat ovat ostaneet niitä; tavallaan ne levittävät Mummon Kammari -aatetta ympäri maailman. Niiden viisaat mietelmät muistuttavat, kuinka pieni teko voi olla suuri ilo.

www.mummonkammari.fi