Sytomyssy. Kuva: Jyri Karjalainen.

Sytomyssyjen virkkaustilaisuus Kuokkalan kirkolla keväällä 2010. Kuva: Leo Turunen.

Sytomyssyjen virkkaustilaisuus Kuokkalan kirkolla keväällä 2010. Kuva: Leo Turunen.

Sytomyssyjen virkkaustilaisuus Kuokkalan kirkolla keväällä 2010. Kuva: Leo Turunen.

Lea Kaarina Uosukainen ja Maija-Liisa Oksanen ihailevat valmiita myssyjä. Kuva: Leena Ruotonen.

Myssyjä virkattiin kampanjan aikana kaikkiaan 366. Kuva: Leena Ruotonen.

Lea Kaarina Uosukainen ja Pirjo Ristikivi odottavat myssyjen luovuttamista Sädesairaalassa. Kuva: Leena Ruotonen.

Tiedän, että kaljulla päällä ei ole mukava olla.

Keski-Suomen sytomyssykampanja

Oululaiset käsityöblogistit Matleena (lankapirtin.blogspot.com) ja Seijasisko (seijasisko.vuodatus.net) aloittivat Oulun alueella tammikuussa 2010 kampanjan, jonka tarkoituksena oli valmistaa sytomyssyjä eli myssyjä sytostaattihoidot läpikäyneille, hiuksensa menettäneille naisille, miehille ja lapsille. Kampanja levisi syöpä- ja käsityöblogien kautta koko maahan ja eri sairaanhoitopiireissä aloitettiin myssyjen virkkaaminen ja neulominen. Kampanjoiden vetäjinä oli useissa paikoissa maata itse syöpähoidot läpikäynyt henkilö, niin myös Keski-Suomessa.

Sairastin itse syövän vuonna 2009 ja menetin hoidoissa hiukseni. Tiedän, että kaljulla päällä ei ole mukava olla. Tuntui todella hienolta aloittaa kampanjaa, jossa voi konkreettisella tavalla auttaa muita samaan tilanteeseen joutuneita henkilöitä. Kun kampanja alkoi, olin niin innokas virkkaaja, että virkkasin monta myssyä putkeen. Valitettavana seurauksena oli se, että peukaloni on edelleen kipeä! kertoo Leena Ruotonen.

Myssyjen valmistajia on ollut noin 100 henkilöä. Lisäksi mukana ovat olleet jyväskyläläiset lankaliikkeet Titityy, Poppeli ja Sisustus Pikkulinna, äänekoskelainen liike Silkkivilla ja Pihtiputaan Fysioterapia, joka toimi keräilypaikkana. Lankaliikkeet lahjoittivat lankoja ja antoivat niitä alennuksella kampanjaan osallistuneille henkilöille. Syyskuuhun 2010 mennessä oli valmistunut n. 350 myssyä, joista 255 kpl on joko viety Keski-Suomen sädesairaalaan ja Jyväskylän kaupungin Kyllön sairaalan osastolle 5 tai lähetetty Kuopion yliopistollisen sairaalan syöpäsairaiden lasten osastolle. Leena Ruotonen kertoo: Myssyjen vienti Sädesairaalaan oli ikimuistoinen tilaisuus. Ystäväni Pirjo Ristikivi ja Lea Kaarina Uosukainen olivat mukana, kun veimme sinne isot laatikot täynnä myssyjä. Hoitajat kokoontuivat yhdessä ihastelemaan myssyjä ja minulle tarjoutui samalla tilaisuus kiittää hyvästä hoidosta.

blogit.demari.fi/leenaruotonen/page/2/

Kaikki sytomyssykampanjat löytyvät tästä osoitteesta: lankapirtin.blogspot.com/2010/09/kaikki-sytomyssykampanjat.html

Virkatun myssyn ohjeet:
lankapirtin.blogspot.com/2010/02/virkattu-myssy.html
seijasisko.vuodatus.net/blog/2332965/sytomyssyuutisia-ja-virkattu-kukkaohje/

Neulotun myssyn ohjeet: lankapirtin.blogspot.com/2010/01/sytomyssy-neuloen.html