Kuva: Jyri Karjalainen

Pietarin katulapset innoittajana

Jyväskylän seurakunta, Palokan alueseurakunta, Lähimmäisen kahvitupa

Kuusitoista vuotta sitten ryhmä innostuneita palokkalaisia seurakuntalaisia haki muotoa matalan kynnyksen keskustelevalle ryhmätoiminnalle, joka kantaisi oman kortensa myös hyväntekeväisyydelle. Samaan aikaan, kun idea kyti palokkalaisten mielissä, vasta paikkakunnalle eläkepäiviään viettämään muuttaneella diakonissa Maija-Liisa Laapotilla oli samanlaisen toiminnan ajatus mielessään Hyvinkäältä ja Tampereelta mukaan tarttuneena. Näistä lähtökuopista Lähimmäisen kahvitupa sai alkunsa. Kun hyväntekeväisyyskohdetta mietittiin, oli Pietarin katulapsityö ollut näkyvästi esillä televisiossa. Tämä ohjelma oli jäänyt erityisesti Taulumäen kirkossa suntiona palvelleen ja kahvituvan perustajajäseniin kuuluvan Hilkka Sulkusen mieleen. Näin Pietarin katulapsityö valikoitui avustuskohteeksi. Villasukkien, lapasten, pipojen ja kaulaliinojen neulomisen rinnalla on alusta asti ollut myös Äiti Teresa -peittojen tekeminen. Tämä peittolappujen neulominen soveltuu monille niistä, jotka syystä tai toisesta eivät koe villasukkien (tai muiden villavaatteiden) tekemistä omakseen.

Peittoja valmistuu 4-5 kpl ja villasukkia 250-300 paria vuosittain. Ryhmään kuuluu noin 13-18 henkilöä, jotka ovat iältään 70-85-vuotiaita. Avun kohteena ovat Pietarin lastensuojelusäätiön työ piirissä olevien katulapsien, turvakotilapsien, päiväkeskuslapsien ja kummiperheiden lisäksi Äiti Teresan aloittaman auttamistyön kohteet Intiassa.

Teresa-peitot postitetaan Helsinkiin Äiti Teresan sisarille, mistä ne aikanaan matkaavat eteenpäin tarvitsijoille. Katulapsityölle menevät tuotteet toimittaa perille Kansan Raamattuseurassa työskentelevä Tuija Pennanen, joka työkseen toimii linkkinä ja koordinaattorina Kansan Raamattuseuran ja Pietarin lastensuojelusäätiön välillä. Vastaanotto perillä on ollut lämmin, ilahtunut, kiittävä ja jopa ihmettelevä.