Näyttelykalenteri 2010

 

 

Perusnäyttelyt

Käsityössä elämän tuntu
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Tunnelmallinen näyttely kertoo käsityöstä ihmisen elämänkaaressa koskettavin tarinoin. Käsityö yllättää - se on ammattilaisuutta, taidetta ja itseilmaisua, luonnonmateriaaleja ja vuodenaikojen vaihtelua...

Aikamatka käsityöhön
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Aikamatka käsityöhön -näyttely avautuu yleisölle uudestaan 10.6.2010 luentosalissa, museon toisessa kerroksessa.

Komeasti juhlaan
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Pitsiä, pellavaa, verkaa, tinasolkia...
Menneitten vuosisatojen kansan juhlapukujen viestit kirkonmäellä olivat vahvat: minä olen kannattava naimakauppa. Tämän päivän kansallispuvut toistavat kansanpukujen viestejä: taitoa, värikkyyttä, erottautumista ja sulautumista.

Luettelo vuoden vaihtuvista näyttelyistä 2010

Vuoden päänäyttelyt

Paperista taidetta

Suomen käsityön museo 23.12.2009-23.5.2010
Kutsunäyttelyssä Suomen eturivin paperitaiteilijat esittelevät ajankohtaisia teoksiaan. Mukana tuttuja tekijöitä ja nuoria lahjakkuuksia, sekä kansainvälisiä tuulahduksia. Näyttelyssä paperi yllättää kävijän henkeäsalpaavalla herkkyydellään ja arkkitehtonisella voimakkuudellaan.

Jokapäiväinen paperimme

Suomen käsityön museo 8.1.-23.5.2010
Suomen käsityön museon tuottama kiertonäyttely vie katsojansa mielenkiintoiselle löytöretkelle arkisen, mutta välttämättömän paperin maailmaan. Paperia tarkastellaan historian, kulttuurihistorian, käsityön, taiteen ja paperin tekemisen näkökulmista.

Parasta puusta

Suomen käsityön museo 10.6.-5.12.2010
Puun työstäminen on perinteinen suomalainen taito, joka on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Puu on meille samalla arkinen ja kuitenkin arvokas. Se taipuu moneksi modernien muotoilijoiden, taiteilijoiden, käsityöläisten ja arkkitehtien käsissä. Yhteistyössä mukana Suomen metsämuseo Lusto.

ORNAMO Preesens: taide-käsityö-muotoilu

Suomen käsityön museo 22.12.2010-22.5.2011
Teollisuustaiteen Liitto ORNAMOn 100-vuotisjuhlanäyttely
Tiedote 29.10.2010: ORNAMO Preesens -näyttelyn taiteilijat valittu

Galleria

Pikkukaupungin talvi

Ikkunagalleria 18.11.2009-17.1.2010
Suomen käsityön museolla on perinteisesti laskeuduttu joulun viettoon Suomen Nukketaiteilijoiden ikkunanäyttelyllä. Pikkukaupungin keskustassa, vanhan hirsitalossa sijaitsevan Lelula-kaupan edessä riittää elämää.

Tilaan.

Aula ja Ikkunagalleria 20.1.-14.3. 2010
Tilaan -nimi viittaa näyttelyssä nähtäviin muotoilija Pasi Pänkäläisen suunnittelemiin esineisiin, jotka on kaikki suunniteltu TILAAN, osaksi tilan kokemusta ja kokonaisuutta. Esillä olevat tuotteet ja huonekalut ovat käyttöesineitä, mutta aina myös elementtejä tilassa.

Kahden tahdin kahvipannut.

Aula ja Ikkunagalleria 18.3.-13.6. 2010
Kahden tahdin kahvipannut on visuaalinen tarina mopoista ja niiden kuskeista. Nostalgisia ajopelejä ja niiden tarinoita ovat taltioineet jyväskyläläisen Mopokerho Moccamastersin jäsenet.

Keski-Suomen Salat - COMPANY.

Ikkunagalleria 18.6.-5.9.2010
Nuoret kansainväliset muotoilijat Aamu Song ja Johan Olin tarkastelevat uudestaan muotoiltujen tuotteiden kautta suomalaisia materiaaleja ja käsityötä Suomen käsityön museon gallerianäyttelyssä.

Pikkukarhun onnea Kristallivirran rannalla.

Aula ja Ikkunagalleria 10.9.-5.12.2010
Sirkka Muurelan kirjontoja. Tekstiilityönopettaja Sirkka Muurela on lahjoittanut Suomen käsityön museon kokoelmiin runsaasti käsitöitä ja muuta aineistoa pian 20 vuoden ajan. Sadunomaisia luontoaiheita sisältävällä näyttelyllä museo haluaa tuoda esille monipuolista ja tarkkaa Muurelan käsityötaitoa.

Nallet joulupuuhissa

Ikkunagalleria 17.11.2010-2.1.2011
Suomen käsityön museon jouluikkunassa ilottelee tänä vuonna yli 40 Suomen nukketaiteilijoiden tekemää nallea. Näyttely on osa Suomen Nukketaiteilijoiden 10-vuotisjuhlanäyttelyä.

Nukketaidetta 10 vuotta - eikä suotta!

Aula ja Ikkunagalleria 17.12.2010-15.5.2011
Suomen Nukketaiteilijat ry esittelee kymmenvuotisjuhlanäyttelyssään Suomen käsityön museon katutason näyttelytilassa kymmenen vuoden aikana tehtyä ja koettua – tietysti nukkien kautta. Juhlanäyttelyn pääteoksina ovat tunnettujen maalausten mukaan tehdyt nuket sekä kaksi erilaista tilateosta.

Näytönpaikka

Different Stories

Näytönpaikka 23.11.2009 - 5.1.2010
Melitina Balabinin ja Johanna Halmeen korutaidetta. Melitina Balabinin korut muistuttavat satukirjan kuvitusta. Johanna Halmeen töissä on ominaista tekstiilin käyttö yhdistettynä hopeaan ja keramiikkaan.

Lady. Marika Tyynismaan paperipukuja

Näytönpaikka 8.1.-7.2.2010
Marika Tyynismaa-Joukosalmi kertoo: Lady on tutkimusmatka naiseuteeni sekä kolmenkympin kriisin selättämistä paperipukujen avulla.

Omin käsin kaunista ja hyödyllistä. PuikkoSET

Näytönpaikka 9.2.-7.3.2010
PUIKKOset on spontaanisti vuonna 2008 syntynyt ja kehittynyt neulojien ryhmä. Aluksi nuori äiti halusi oppia neulomaan perinteisen vauvanpäähineen ja kysyi neuvoa ystävältään. Kokoontumisten tärkeä anti on sosiaalisuus. Se on tärkeää niin eläkeikäisille kuin nuorille perheenäideillekin.

Kässää – Jee! Koulukäsitöitä Keski-Suomesta.

Näytönpaikka 9.3.-5.4.2010
Näyttely tuo ohikulkijan ihailtavaksi tämän hetken koulukäsitöitä. Näyttelyä ovat olleet luomassa Jyväskylän sekä ympäröivien kuntien peruskoulujen oppilaat, aina alakoulun luokilta yläkoulun yhdeksäsluokkalaisiin. Näyttelyssä on esillä erilaisia koulukäsitöitä: pieniä ja suuria, hyvin vaihtelevin tekniikoin toteutettuna.

Punainen – Huopatekstiilejä.

Näytönpaikka 7.4.-2.5.2010
Muodokasta huopaa sisustukseen ja pukeutumiseen - kahden huovuttajan raikas, runsas ja rehevä näkemys villasta. Veera Kuure ja Sari Suomu Jao/tekstiili.

Elämän helmiä – tekstiilitöitä

Näytönpaikka 4.5.-30.5.2010
Maire Ahonen ja Sari Tuomainen, Jao/tekstiili. Kevään raikkautta ja keveyttä huovutuksen ja kankaanpainannan keinoin sisustukseen ja pukeutumiseen.

KÄSILLÄ - taitoa- iloa- muotoa kesänäyttely.
Jyväskylän käsityökoulu 20 vuotta.

Näytönpaikka 8.6.-1.8.2010
Jyväskylän käsityökoulun kesänäyttely kertoo tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä ja muotoilussa. Lukuvuoden 2009-2010 teemana on ollut Taiteidenvälisyys. Pajoissa monipuoliset materiaalit; metalli, lasi, villa, paju, savi, hopea, paperi ja värit hakivat muotoaan eri tekniikoiden avulla synnyttäen erilaisia elämyksiä, kokemuksia, tarinoita ja esineitä sekä tuotteita.

Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulu
Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulu

Näytönpaikka 3.8.-29.8.2010
Jyväskylän kansalaisopiston KUVATAIDEKOULUn näyttelyssä Näytönpaikan ikkunassa voi ihastella elokuun 29. saakka lasten ja nuorten valmistamia töitä. Ohikulkijoita ilahduttavat näyttelytyöt ovat poimintoja lukuvuoden 2009-10 oppilaiden tekemistä töistä.

Floral mysticus ja muita tarinoita koristautumisesta
Tytti Lindströmin kokeellista korumuotoilua

Näytönpaikka 31.8.-26.9.2010
Näyttelyn teema käsittelee ihmisten loppumatonta ja välillä selittämätöntäkin tarvetta koristautua sekä moninaisia tarinoita koristautumisen takana. Millaisesta tunteesta kumpuaa halu lisätä jokin viesti tai merkitys, koru, kehoonsa? Koru muistuttaa mielen ja ruumiillisuuden tärkeästä yhteydestä ja kehon ominaisimmasta tilasta, liikkeestä, olemassaolon tunteesta.

Heijastuksia - heijastin piilossa tekstiileissä
Heijastuksia

Näytönpaikka 28.9.-24.10.2010
Näyttelyssä on tekstiilimuotoilija Pauliina Ahosen käsin kudottuja asusteita, joissa on käytetty heijastinlankaa. Malliston tavoitteena on tuoda markkinoille erilainen ratkaisu heijastimen käyttöön sekä muistuttaa liikkumisen turvallisuuden tärkeydestä.

Naamiogalleria.

Näytönpaikka 26.10.-21.11.2010.
Kaarina Pekkalan ja Eila Hämäläisen näyttelyn naamiopohjat mukailevat osin perinteisiä venetsialaisia karnevaalinaamioita, kuten esimerkiksi bauta, volto, nasone tai salaperäinen, viettelevä moretta. Syntyneet hahmot ovat kuitenkin Pekkalan ja Hämäläisen omia luomuksia. Osin arkipäiväisiäkin tai luonnosta ja vanhoista tarinoista nousseita tai nykyajan idoleista hahmonsa saaneita. Naamio voi toimia esteettisenä, hauskana koristeena. Mutta kiehtova on kysymys: mitä on naamion takana? (Huom! Näyttely puretaan jo sunnuntaina 21.11.)

Talvipäivänseisaus - tekstiilejä
Heijastuksia

Näytönpaikka 23.11.-19.12.2010.
Näyttely tarjoaa katsojille mahdollisuuden pysähtyä kiireen keskellä ja lepuuttaa niin silmää kuin mieltä. Esillä on kudottuja, huovutettuja sekä kirjailtuja tekstiilejä, ihmisten iloksi pehmeyttä, lämpöä ja valoa. Marjo Suhonen ja Teija Ässämäki, Jyväskylän aikuisopisto/tekstiili.

Lämmöllä

Näytönpaikka 22.12.2010 - 6.2.2011
Suomen käsityön museo haluaa tänä jouluna nostaa esille käsityötä hyväntekeväisyyden muotona. Museon ikkunanäyttelyyn Näytönpaikkaan on koottu Lämmöllä–näyttely käsitöistä, joita erilaiset järjestöt, yhdistykset ja porukat ovat valmistaneet ja lahjoittaneet suuria määriä niin kotimaisiin kuin ulkomaisiin avustuskohteisiin.

Kuja

Helmoissa.

Kuja 10.10.2009-11.4.2010
Helmoissa-näyttely kertoo kansallispukuperheen elämästä. Tänä vuonna Tuula Tanttula-Murrolla tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun hän teki miehelleen Valkealan puvun. Samaan aikaan hänen tyttärelleen, Soja Murto-Hartikaiselle tulee 10 vuotta siitä, kun hän teki ensimmäisen kansallispuvun.

Näyttämöpukuja paperista.
Näyttämöpukuja

Kuja 30.4.–26.9.2010
Pukusuunnittelija Pirjo Valinen kertoo: Teen mielelläni karheaa ja askeettista - runoja kirveellä veistäen. Materiaali on minulle vahva tunteen tulkki ja olennainen osa töissäni. Näyttämöpuvun pitää haista ja maistua elämälle. Yhtä tärkeää on se, miltä vaate tuntuu kuin miltä se näyttää.

Vuosisadan kuoromatka - Vaput 100 vuotta
Vuosisadan kuoromatka - Vaput 100 vuotta

Kuja 1.10.2010 - 20.2.2011
Näyttelyssä esitellään jyväskyläläisen naiskuoro Vappujen historiaa kuvin ja esinein. Näyttelyyn on koottu esiintymisasuja sekä muuta kuoron toimintaan liittyvää materiaalia sadan vuoden ajalta. Näyttely on osa Vappujen juhlavuoden 2010 tapahtumia.

» Vuoden 2017 näyttelyarkisto
» Vuoden 2016 näyttelyarkisto
» Vuoden 2015 näyttelyarkisto
» Vuoden 2014 näyttelyarkisto
» Vuoden 2013 näyttelyarkisto
» Vuoden 2012 näyttelyarkisto
» Vuoden 2011 näyttelyarkisto
» Vuoden 2010 näyttelyarkisto
» Vuoden 2009 näyttelyarkisto
Vanhemmat näyttelyt näyttelyarkistossa 2000-2008