Näyttelykalenteri 2011

 

 

Perusnäyttelyt

Käsityössä elämän tuntu
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Tunnelmallinen näyttely kertoo käsityöstä ihmisen elämänkaaressa koskettavin tarinoin. Käsityö yllättää - se on ammattilaisuutta, taidetta ja itseilmaisua, luonnonmateriaaleja ja vuodenaikojen vaihtelua...

Aikamatka käsityöhön
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Aikamatka-näyttelyn aikajanalle on poimittu otteita käsityön historiasta. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen. Lähdemme liikkeelle tuhansien vuosien takaa ajalta ennen ajanlaskua ja siirrymme ajanjakso kerrallaan kohti nykyaikaa.

Komeasti juhlaan
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Pitsiä, pellavaa, verkaa, tinasolkia...
Menneitten vuosisatojen kansan juhlapukujen viestit kirkonmäellä olivat vahvat: minä olen kannattava naimakauppa. Tämän päivän kansallispuvut toistavat kansanpukujen viestejä: taitoa, värikkyyttä, erottautumista ja sulautumista.

Tutustu museon perusnäyttelyihin liittyviin äänipolkuihin
Äänipolut

Astu tarinaan ja koe käsityössä elämän tuntu! -äänipolut on kuunneltavissa ja ladattavissa myös verkon kautta osoitteessa www.craftmuseum.fi/astutarinaan. Äänipolut sisältävät fiktiivisiä tarinoita, mutta myös tositapahtumiin pohjautuvia muisteluja ja haastatteluja. Polut antavat uuden ulottuvuuden Käsityössä elämän tuntu -näyttelystä poimituille esineille ja ilmiöille.

Luettelo vuoden vaihtuvista näyttelyistä 2011

Vuoden 2011 päänäyttelyt

ORNAMO Preesens: taide-käsityö-muotoilu

Suomen käsityön museo 22.12.2010-22.5.2011
Teollisuustaiteen Liitto ORNAMOn 100-vuotisjuhlanäyttelyssä huomion keskipisteeseen nousee ornamolaisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden ammattitaito. Juhlanäyttelyssä keskeisin rooli on taidekäsityöllä ja ennen kaikkea tekstiilitaiteella. Tiedote 29.10.2010: ORNAMO Preesens -näyttelyn taiteilijat valittu

Korean Design - Perinteistä modernia

Suomen käsityön museo 9.6.-4.12.2011
Museon päänäyttely Korean Design kertoo korealaisesta käsityöperinteestä ja sen näkymisestä nykymuotoilussa. Näyttelyn on tuottanut Suomeen mielistynyt korealainen tekstiilitaiteilija ja toimittaja Amie Ann. Ann näkee Korean perinteisessä arjen käsityössä myös yhteneväisyyttä suomalaiseen tarvekäsityöhön, suomalaisten tosin ollessa avoimempia muutokselle.

NowHere Finland 2012

Suomen käsityön museo 28.1.-13.5.2012
NowHere Finland 2012 -näyttely keskittyy ajankohtaiseen teemaan, ympäristömyötäiseen muotoiluun. Ympäristömyötäisessä muotoilussa tuotteet pyritään suunnittelemaan siten, että ne kuormittavat ympäristöä lähes olemattomasti. Suunnittelussa huomioidaan tuotteen koko elinkaari aina raaka-aineiden valmistuksesta tuotteen hävittämiseen asti. Lisätietoja myös osoitteesta www.nowherefinland.fi

Aula- ja Ikkunagalleria

Nukketaidetta 10 vuotta - eikä suotta!

Aula ja Ikkunagalleria 17.12.2010-15.5.2011
Suomen Nukketaiteilijat ry esittelee kymmenvuotisjuhlanäyttelyssään Suomen käsityön museon katutason näyttelytilassa kymmenen vuoden aikana tehtyä ja koettua – tietysti nukkien kautta. Juhlanäyttelyn pääteoksina ovat tunnettujen maalausten mukaan tehdyt nuket sekä kaksi erilaista tilateosta.

Puistatuksia - Puuseppä Arto Salmisen sorvauksia

Aulagalleria 26.5.-14.8.2011
Puuseppä Arto Salminen on opiskellut sorvausta mm. Englannissa ja työskentelee tällä hetkellä metalliseppäpuolisonsa Ulla Huttusen kanssa keskisuomalaisella maaseudulla, entisessä koulussa, Korpilahdella. Suomen parhaimpiin sorvaajiin lukeutuva Arto saa uskomattoman hienoissa sorvauksissaan suomalaisen puun elämään - oli se sitten vaahteraa, jalavaa, pihlajaa tai tammea.

Emalipuun kesäpuoti

Ikkunagalleria 18.5.-14.8.2011
Ikkunanäyttelyssä emalitaiteilija Ulla Huttusen ja puuseppä Arto Salmisen Korpilahden satamassa sijaitsevan Emalipuu-kaupan aarteita.

Käsityksiä. Minna Kangasmaa, Merja Miettinen ja Silja Puranen.

Aulagalleria 18.8.–9.10.2011
Kuvataiteilijat Minna Kangasmaa, Merja Miettinen ja Silja Puranen toimivat eri puolilla Suomea itsenäisinä taiteentekijöinä. Kangasmaan astiakoristeet, Miettisen käsitöiden koristeaiheet ja Purasen käyttötekstiilit ovat osa suomalaisten kollektiivista arkimuistia. Tutut esineet löytyvät kotoa, mökiltä tai vähintäänkin mummolasta. Koristeaiheet, tekstiilit ja yksityskohdat alkavat kertoa alkuperäisestä yhteydestään irrotettuina aivan uutta tarinaa.

Kauneutta niukkuudesta.

Aulagalleria 14.10.–4.12.2011
Tilkkutyöt ovat nykyisin erittäin suosittuja, vaikka perinteisesti niitä ei pidetä kovinkaan tyypillisinä suomalaisina käsitöinä. Suomessa käytetyt kankaat leikeltiin kuteiksi mattoihin ja poppanoihin. Pohjanmaan rannikkoseudulta löytyy kuitenkin poikkeuksellisen paljon vanhoja tilkkupeitteitä, jotka on tehty 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella.

Pläkkimestari Pentti Tuominen - 30 vuotta pläkkiä

Ikkunagalleria 14.10.–20.11.2011
Vähäkyröläinen Pentti Tuominen on kolmannen polven pläkkyri ja tällä hetkellä ainoa pläkkimestari Suomessa. Pläkkimestari Tuominen oppi taitonsa jo lapsena. Oman pläkkiyrityksen Tuominen perusti 1981. Ensimmäiset työtilat löytyivät saunasta ja työvälineetkin piti lainata veljen verstaalta. Myyntinäyttely.

Linnan juhlat.

Ikkunagalleria 23.11.2011-1.1.2012
Suomen nukketaiteilijoiden näyttely. Kristallikruunut loistavat ja juhlallisessa joukossa on muutamia tunnettuja poliitiikan vaikuttajia ja julkkiksia, sekä paljon muita juhlijoita - nukkien muodossa.

Näytönpaikka

Lämmöllä

Näytönpaikka 22.12.2010 - 6.2.2011
Suomen käsityön museo haluaa tänä jouluna nostaa esille käsityötä hyväntekeväisyyden muotona. Museon ikkunanäyttelyyn Näytönpaikkaan on koottu Lämmöllä–näyttely käsitöistä, joita erilaiset järjestöt, yhdistykset ja porukat ovat valmistaneet ja lahjoittaneet suuria määriä niin kotimaisiin kuin ulkomaisiin avustuskohteisiin.

Keväisiä huonekaluja

Näytönpaikka 8.2. – 6.3.2011
Näytönpaikassa on esillä puuseppämestari Heikki Rahkosen suunnittelemia ja valmistamia huonekaluja kahdesta eri mallistosta. Rahkosen Puukabinetti-niminen yritys toimii Jyväskylässä ja valmistaa huonekaluja koteihin ympäri Suomea.

Uhtua design- ainutlaatuisia huonekaluja kelosta

Näytönpaikka 8.3. - 3.4.2011
Uhtua Design on karstulalaisen Huliswood Oy:n huonekalumallisto. Sen raaka-aineena on käytetty perinteistä kelopuuta, joka on saanut muotoilija Jonas Hakaniemen käsittelyssä uusia moderneja muotoja. Käsityönä valmistetut Uhtua Design -kalusteet ilmentävät kelon ainutlaatuisia ominaisuuksia ja tuovat sisustukseen aitoa ja arvokasta tunnelmaa - palasen menneisyyttä luonnon antiikin muodossa.

Ilmaisusta elämäntaitoa

Näytönpaikka 5.4. - 1.5.2011
Jyväskylän seudun lukioilla ja Jyväskylän ammattiopistolla on yhteinen taito- ja taideaineiden opintojen kokonaisuus, jonka nimi on "Ilmaisutaidosta elämäntaito". Näyttelyssä on esillä opintokokonaisuuden opiskelijoiden töitä lukukaudelta 2010-2011.

Kesänrakentajat. Tekstiiliartesaanit Susanna Juuti & Sanni Kaipainen

Näytönpaikka 3.5. - 29.5.2011
Näyttelyn teemana on tutusta ja turvallisesta ympäristöstä hyppääminen uuteen ja jännittävään. Sannin työt on valmistettu kankaanpainannalla pellavalle. Susanna on valmistanut tuotteensa huovutetusta suomenlampaanvillasta ja kirjonut ne.

KÄSILLÄ taitoa - iloa - muotoa. Kulttuuriympäristö.

Näytönpaikka 31.5.-31.7.2011
Jyväskylä käsityökoulun kesänäyttely kertoo tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä ja muotoilussa.

Kuvataidekoulun Näytönpaikka

Näytönpaikka 2. - 28.8.2011
Näyttelyssään Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulu esittelee 5 - 18 -vuotiaiden oppilaidensa viime talven aikana tekemiä teoksia. Esillä on piirustuksia, maalauksia, mosaiikkeja ja grafiikkaa sekä valokuvia, huopaveistoksia ja arkkitehtonisia pienoismalleja.

Harakanpesä - Teija Halonen, Henna Hokkanen ja Heidi Pesu

Näytönpaikka 30.8. - 25.9.2011
Laajalti uskotaan, että harakka kerää pesäänsä aarteita. Mutta mitä sieltä oikeasti löytyy? Näytönpaikan Harakanpesästä löytyy hopeaa ja koruja, risuja ja munia, pesää pehmentävää villaa. Tekijöinä kolme jalometallialan ammattilaista, jotka arkisen työnsä vastapainoksi laittoivat siivet selkäänsä ja antoivat ajatustensa lentää vapaina.

Sadun lumoissa

Näytönpaikka 27.9.-23.10.2011
Marjo Hoikan, Tiina Korhosen ja Nipa Seväkiven satuhahmoja. Sadun lumoissa on kolmen jyväskyläläisen nukentekijän perinteinen, mutta humoristisia ja arkirealistisia piirteitä saava prinsessatarina.

Jatta Palovuoren Jääkarhu-ryijyt

Näytönpaikka 27.9.-23.10.2011
Jatta Palovuoren Jääkarhu-ryijyissä materiaalit yhdistyvät. Kierrätysmuovista, villasta, pellavasta ja paperista muodostuu pörröinen jääkarhun turkki.

Risainia ja Risuja

Näytönpaikka 25.10.- 26.11.2011
Outi Karikiven ja Tarja Heikkilän uutuuskirjan Tahdon – Ekologisia hääunelmia juhla-asut ja koivurisutyöt Jyväskylässä hurmaavana ikkunanäyttelynä!

EKoART – Eija Kosken tuotteita luonnonmateriaaleista

Näytönpaikka 29.11.2011 - 8.1.2012
EKoART-näyttely esittelee vaasalaisen Eija Kosken luonnonmateriaaleista tehtyjä pelkistettyjä sisustus- ja koriste-esineitä. Perinteiset ja Kosken omat mallit kransseista ja himmeleistä ovat poimintoja luonnon yksityiskohdista ja monimuotoisuudesta. Työssään Eija käyttää mm. sieniä, jäkälää, naavaa, kaarnaa, marjoja ja käpyjä.

Kuja

Vuosisadan kuoromatka - Vaput 100 vuotta
Vuosisadan kuoromatka - Vaput 100 vuotta

Kuja 1.10.2010 - 20.2.2011
Näyttelyssä esitellään jyväskyläläisen naiskuoro Vappujen historiaa kuvin ja esinein. Näyttelyyn on koottu esiintymisasuja sekä muuta kuoron toimintaan liittyvää materiaalia sadan vuoden ajalta. Näyttely on osa Vappujen juhlavuoden 2010 tapahtumia.

Parempia pukuja

Suomen käsityön museo 25.2.-11.9.2011
Loimaalaisen maalaistalon naisten vaatetusta 1900-luvun alusta 1980-luvulle Näyttely pohjautuu Suomen käsityön museolle lahjoitettuun kokoelmaan.

Alli Tourin kauniit kansallispukukuvat

Suomen käsityön museo 1.10.2011 - 18.3.2012
Alli Touri (1915-2005) valmistui koristetaiteilijaksi ja sukulaisuussuhteen kautta innostui kuvaamaan kansallispukuaiheita. Tourin taidokkaat piirrokset kansallispuvuista vaikuttivat kansallispukujen suosion nousuun. Suomen kansallispukukeskus on saanut lahjoituksena kuvituksia ja on edelleen kiinnostunut vastaanottamaan akvarelleja ja tietoja niistä.

» Vuoden 2017 näyttelyarkisto
» Vuoden 2016 näyttelyarkisto
» Vuoden 2015 näyttelyarkisto
» Vuoden 2014 näyttelyarkisto
» Vuoden 2013 näyttelyarkisto
» Vuoden 2012 näyttelyarkisto
» Vuoden 2011 näyttelyarkisto
» Vuoden 2010 näyttelyarkisto
» Vuoden 2009 näyttelyarkisto
Vanhemmat näyttelyt näyttelyarkistossa 2000-2008