Näyttelykalenteri 2012

 

 

Perusnäyttelyt

Käsityössä elämän tuntu
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Tunnelmallinen näyttely kertoo käsityöstä ihmisen elämänkaaressa koskettavin tarinoin. Käsityö yllättää - se on ammattilaisuutta, taidetta ja itseilmaisua, luonnonmateriaaleja ja vuodenaikojen vaihtelua...

Aikamatka käsityöhön
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Aikamatka-näyttelyn aikajanalle on poimittu otteita käsityön historiasta. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen. Lähdemme liikkeelle tuhansien vuosien takaa ajalta ennen ajanlaskua ja siirrymme ajanjakso kerrallaan kohti nykyaikaa.

Komeasti juhlaan
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Pitsiä, pellavaa, verkaa, tinasolkia...
Menneitten vuosisatojen kansan juhlapukujen viestit kirkonmäellä olivat vahvat: minä olen kannattava naimakauppa. Tämän päivän kansallispuvut toistavat kansanpukujen viestejä: taitoa, värikkyyttä, erottautumista ja sulautumista.

Tutustu museon perusnäyttelyihin liittyviin äänipolkuihin
Äänipolut

Astu tarinaan ja koe käsityössä elämän tuntu! -äänipolut on kuunneltavissa ja ladattavissa myös verkon kautta osoitteessa www.craftmuseum.fi/astutarinaan. Äänipolut sisältävät fiktiivisiä tarinoita, mutta myös tositapahtumiin pohjautuvia muisteluja ja haastatteluja. Polut antavat uuden ulottuvuuden Käsityössä elämän tuntu -näyttelystä poimituille esineille ja ilmiöille.

Luettelo vuoden vaihtuvista näyttelyistä 2012

Vuoden 2012 päänäyttelyt

NowHere Finland 2012

Suomen käsityön museo 27.1.-13.5.2012
NowHere Finland 2012 -näyttely keskittyy ajankohtaiseen teemaan, ympäristömyötäiseen muotoiluun. Ympäristömyötäisessä muotoilussa tuotteet pyritään suunnittelemaan siten, että ne kuormittavat ympäristöä lähes olemattomasti. Suunnittelussa huomioidaan tuotteen koko elinkaari aina raaka-aineiden valmistuksesta tuotteen hävittämiseen asti. Lisätietoja myös osoitteesta www.nowherefinland.fi

Sormenjälkiä. Kuvataiteilija Anu Tuominen

Suomen käsityön museo 31.5.-2.12.2012
Kuvataiteilija Anu Tuomisen teokset täyttävät Suomen käsityön museon Jyväskylässä ja haastavat katsojan värien, sanojen ja kuvan kieliopin maailmaan. Sormenjälkiä -näyttelyssä Tuominen jatkaa jo aiemmasta tuotannostaan tuttujen aiheiden kuten väriopin ja arkisten esineiden parissa, mutta näyttely leikittelee myös museon nimen sisällöllä ja käsitteillä - Suomi, käsi, työ ja museo.

Aula- ja Ikkunagalleria

Muoto koossa I-IV

Näyttelyt Suomen käsityön museon aulagalleriassa:
Keskisuomalainen käsityömuotoilu, taidekäsityö ja materiaalipohjainen taide esittäytyy käsityön museon aulagalleriassa neljän viikon välein vaihtuvissa näyttelyissä sekä pop up-kaupassa. Neljän näyttelyn sarjaan osallistuu kevään 2012 aikana kaikkiaan 33 keskisuomalaista taitajaa. Näyttelykokonaisuuden tuottaa Materia ry.

Muoto Koossa I 21.1 - 19.2.2012
Esillä on muodon kokoavia korsetteja, herkkiä sekä kantaaottavia koruja, rakukeramiikkaa, talvisäässä lämmittäviä Hulda – villaviittoja ja taidokkaita tekstiiliteoksia.
Näyttelyyn osallistuvat Ulla Halmesvirta, Aino Kaja, Heta Kekäläinen, Katja Rauhamäki, Eila Savolainen, Miia Suojala, Marja-Leena Tenhunen ja Kristian Venäläinen.

Muoto Koossa II 22.2 -18.3.2012
Muoto Koossa II - näyttely pursuaa värejä sekä materiaalien ja tekniikoiden käsittelytaitoja. Esillä on puukkoja ja paperivalaisimia, nukkeja sekä nahkatöitä, neuleita, uniikkeja tekstiiliteoksia sekä värikkäitä batiikkitöitä. Näyttelyyn osallistuvat Sirpa Hasa, Hannele Hakanen, Tiina Huhta, Piitu Nykopp, Anne-Mari Ohra-aho, Jarmo Raitanen, Anu Rinkinen ja Eeva-Liisa Sorainen.

Muoto Koossa III 21.3.-15.4.2012
Muoto Koossa III – näyttely esittelee teoksia, jotka sopivat koteihin: juhla- ja arkikäyttöön tai sisustuksen elementeiksi. Näyttelyyn osallistuvat Henna Autio, Ulla Halmesvirta, Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, Ulla Huttunen, Aino Kajaniemi, Reeta Kunelius, Ulla Lapiolahti, Sanna Rastas, Katja Rauhamäki, Miia Suojala ja Kristian Venäläinen.

Muoto Koossa IV 18.4 -13.5.2012
Näyttelyyn osallistuvat Elina Ahonen, Juha-Pertti Ahonen, Kari Alonen, Samuli Alonen, Jaana Harlin, Inkeri Kärkkäinen, Aija-Leena Lääperi, Anna Punamäki, Arto Salminen ja Leena Sipilä.

Osuuskunta Tuulenpesä

Ikkunagalleria 6.6.-2.9.2012
Tuulenpesä on uutta luova käsi- ja taideteollisuusalan yritys, jolta esillä on hyväntuulisia ja värikkäitä keramiikka- ja lasikoruja sekä huopa- ja kierrätyspaperituotteita.

A Couple of Masters.Kultaseppämestarit Chao-Hsien Kuo & Eero Hintsanen

Ikkunagalleria 5.9.-7.10.2012
Chao ja Eero Jewel –nimisen yrityksen perustajat Chao-Hsien Kuo ja Eero Hintsanen suunnittelevat ja valmistavat koruja suurella intohimolla. Käsityön museon näyttelyssä nähdään veistoksellisempaa uniikkituotantoa että käyttökoruja eri tilanteisiin.

ORNAMENTTI

Ikkunagalleria 10.10.-18.11.2012
Minitekstiilinäyttely esittelee uusia, tällä kertaa ornamentti-teeman pohjalta syntyneitä teoksia. Työt ovat kooltaan korkeintaan 20 x 20 x 20 cm ja niiden materiaalit ja tekniikat vaihtelevat perinteisistä kokeileviin.

Ennen vanhaan

Ikkunagalleria 21.11.2012-6.1.2013
Monien mielestä voi joulunodotus alkaa Suomen Nukketaiteilijoiden näyttelyjen avautuessa käsityön museon ikkunassa Kauppakadulla. Joulunaikaan 2012 nukketaiteilijat esittelevät menneitä aikoja Ennen vanhaan -nimisessä näyttelyssä, jossa kuvataan 1800-luvun lopun maalaistalon ja pihapiirin vilkasta elämää. Tuvassa on juuri leivänpaisto ja kynttilänvalamispuuhat meneillään. Mummo ryystää kahvia tassilta ja hampaaton ukko jyystää leipähöylällä leipää. Isäntä ottaa päivänokosia sängyssä ja renki on nukahtanut pankolle.

Näytönpaikka

EKoART – Eija Kosken tuotteita luonnonmateriaaleista

Näytönpaikka 29.11.2011 - 8.1.2012
EKoART-näyttely esittelee vaasalaisen Eija Kosken luonnonmateriaaleista tehtyjä pelkistettyjä sisustus- ja koriste-esineitä. Perinteiset ja Kosken omat mallit kransseista ja himmeleistä ovat poimintoja luonnon yksityiskohdista ja monimuotoisuudesta. Työssään Eija käyttää mm. sieniä, jäkälää, naavaa, kaarnaa, marjoja ja käpyjä.

Uusi aika - Suupuhallettua lasia ja lasihelmiä

Näytönpaikka 10.1.-5.2. 2012
Näytönpaikka -näyteikkunanäyttelyssä tammikuussa esittäytyvät lasinpuhaltajat Marja Hepo-aho ja Kari Alakoski. He toimivat työparina Riihimäen vanhaan lasitehtaaseen perustetussa Verstakko-osuuskunnassa.

Materia esittäytyy

Näytönpaikka 7.2.- 4.3.2012
Näytönpaikka kokoaa yhteen 11 Materia ry:n jäsenen taidonnäytettä muotoilun, käsityön ja taiteen parista. Mukana näyttelyssä ovat: Elina Ahonen, Henna Autio, Hannele Hakanen, Ulla Halmesvirta, Ulla Huttunen, Ulla Lapiolahti, Anne-Mari Ohra-aho, Arto Salminen, Sanna Rastas, Katja Rauhamäki ja Kristian Venäläinen.

Kaisi Koivumäen dioraamoja ja painokuoseja

Näytönpaikka 6.3.-1.4.2012
Muotoilija Kaisi Koivumäen kuoseilla sisustetuissa dioraamoissa vanhat lelut, matkamuistot ja kaikenlaiset kummat esineet kertovat tarinoita.

Ammatilliset ilmaisuopinnot

Näytönpaikka 3.4.-1.5.2012
Näytönpaikka kokoaa yhteen Jyväskylän ammattiopiston luovan työpajan ja kuvallisen ilmaisun valinnaisopinnoissa syntyneitä töitä.

Voimalaitos ja Nuorten taidetyöpaja

Näytönpaikka 2.5. - 27.5.2012
Näyttely esittelee Taidetyöpajan ja Voimalaitoksen nuorten luovuutta. Taidetyöpajan toiminnallisilla pajajaksoilla harjoittelijat pääsevät kokeilemaan monipuolisesti erilaisia kädentaitoja ja taiteita, terveitä elämäntapoja unohtamatta. Työn avainsanoja ovat yhteisö, toiminta, myönteisyys. Pajoille osallistuminen ei edellytä aiempaa harrastuneisuutta - ennakkoluulottomuus ja kokeilunhalu riittävät.

KÄSILLÄ taitoa - iloa -muotoa
KÄSILLÄ taitoa - iloa -muotoa

Näytönpaikka 29.5.-28.6.2012
Jyväskylä käsityökoulun kesänäyttely kertoo tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä ja muotoilussa.

Taitoa työllä - Taitokeskuksen ammatillisen lisäkoulutuksen näyttely

Näytönpaikka30.6.–26.8.2012
Esillä Kädentaitojen työpajojen, Tilasomistuksen ja Viriketoiminnan kädentaitojen ohjauskoulutuksen opiskelijoiden töitä. Taitokeskuksen ammatillinen lisäkoulutus on suunnattu ammattitaitoaan päivittäville visuaalisen ja käsityöalan koulutuksen saaneille tai alalle aikoville. Kevätlukukaudella 2013 alkavat Kädentaitojen työpajakoulutus (19 ov) ja Tilasomistus (45 ov). Lisätietoja Taitokeskuksesta: Taitokeskuksen lisäkoulutus

Kukkien taika
Kukkien taika

Näytönpaikka 28.8 - 23.9.2012
Värikylläinen näyttely syntyy virolaissyntyisen Marina Smaginin kaula-, ranne- ja hiuskoruista sekä Karjalan tasavallassa Petroskoissa syntyneen Anita Satilaisen kukka-aiheisista silkkimaalauksista. Smaginin ja Satilaisen töissä näkyy vahvana tekniikan hallinta ja värien rohkea käyttö.

Materian monet muodot

Näytönpaikka 25.9.-21.10.2012
Materia ry:n näyttely koostuu Keski- Suomen alueen eri kädentaitajien osaamisesta.

My Fair Lady
My Fair Lady

Näytönpaikka 30.10. - 0.12.2012
Roolivaatteita Jyväskylän Kaupunginteatterista. Upeat Elizan ja muiden kaunottarien päähineet tuovat juhlan tuntua Kilpisenkadulle joulukuun alkuun saakka. Marraskuinen hattuherkku antaa viitteitä siitä, miten paljon käsityötä liittyy näytelmäproduktioiden tuottamiseen.

Taikarumpu - Nadja Arppe
Taikarumpu

Näytönpaikka 4.12.2012 – 6.1. 2013
"Taikarumpu-näyttely on minun satuni ja minä asun siinä sadussa. Asun jokaisessa pienessä saamelaisessa, jonka olen huovuttanut ja jokaisessa kuvioissa, jonka olen ommellut. Kaikki on saanut alkunsa luonnosta, jokainen näyttelyni muoto ja materiaalit, joita käytän. Näyttelyni on henkäys Pohjoista, sen yksinkertaisuutta ja samalla monimuotoisuutta. Ja koska nyt on joulunaika olkoon siinä myös jouluntaikaa!"

Kuja

Alli Tourin kauniit kansallispukukuvat

Suomen käsityön museon Kuja 1.10.2011 - 18.3.2012
Alli Touri (1915-2005) valmistui koristetaiteilijaksi ja sukulaisuussuhteen kautta innostui kuvaamaan kansallispukuaiheita. Tourin taidokkaat piirrokset kansallispuvuista vaikuttivat kansallispukujen suosion nousuun. Suomen kansallispukukeskus on saanut lahjoituksena kuvituksia ja on edelleen kiinnostunut vastaanottamaan akvarelleja ja tietoja niistä.

Karjalaisia kansallispukuja

Suomen käsityön museon Kuja 23.3.–9.9.2012
Karjalaiset kansallispuvut ihastuttavat runsaudellaan. Näyttely tuo esille karjalaista kansan juhlapukeutumista 1700- ja 1800-luvuilla, johon kuuluvat rekkopaidat, kostulit, sarkaviitat ym. Esillä on kymmenkunta uutta ja tarkistettua karjalaista kansallispukua.

Kärpäset ja linnunsilmät – kansanomaista kirjontaa

Suomen käsityön museon Kuja 21.9.2012 -3.2.2013
Miten on koristettu paitoja, tykkimyssyjä, säämiskähousuja, nästyykejä, vyötaskuja? Näyttely esittelee kansallispukujemme taitavaa kirjontaa eri muodoissaan ja eri vaatekappaleissa.

» Vuoden 2017 näyttelyarkisto
» Vuoden 2016 näyttelyarkisto
» Vuoden 2015 näyttelyarkisto
» Vuoden 2014 näyttelyarkisto
» Vuoden 2013 näyttelyarkisto
» Vuoden 2012 näyttelyarkisto
» Vuoden 2011 näyttelyarkisto
» Vuoden 2010 näyttelyarkisto
» Vuoden 2009 näyttelyarkisto
Vanhemmat näyttelyt näyttelyarkistossa 2000-2008