Näyttelykalenteri 2013

 

 

Perusnäyttelyt

Käsityössä elämän tuntu
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Tunnelmallinen näyttely kertoo käsityöstä ihmisen elämänkaaressa koskettavin tarinoin. Käsityö yllättää - se on ammattilaisuutta, taidetta ja itseilmaisua, luonnonmateriaaleja ja vuodenaikojen vaihtelua...

Aikamatka käsityöhön
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Aikamatka-näyttelyn aikajanalle on poimittu otteita käsityön historiasta. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen. Lähdemme liikkeelle tuhansien vuosien takaa ajalta ennen ajanlaskua ja siirrymme ajanjakso kerrallaan kohti nykyaikaa.

Komeasti juhlaan
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Pitsiä, pellavaa, verkaa, tinasolkia...
Menneitten vuosisatojen kansan juhlapukujen viestit kirkonmäellä olivat vahvat: minä olen kannattava naimakauppa. Tämän päivän kansallispuvut toistavat kansanpukujen viestejä: taitoa, värikkyyttä, erottautumista ja sulautumista.

Tutustu museon perusnäyttelyihin liittyviin äänipolkuihin
äänipolut

Astu tarinaan ja koe käsityössä elämän tuntu! -äänipolut on kuunneltavissa ja ladattavissa myös verkon kautta osoitteessa www.craftmuseum.fi/astutarinaan. äänipolut sisältävät fiktiivisiä tarinoita, mutta myös tositapahtumiin pohjautuvia muisteluja ja haastatteluja. Polut antavat uuden ulottuvuuden Käsityössä elämän tuntu -näyttelystä poimituille esineille ja ilmiöille.

Luettelo vuoden vaihtuvista näyttelyistä 2013

Vuoden 2013 päänäyttelyt

Pyörällä päästään

Suomen käsityön museo 12.1.-26.5.2013
Pyörällä päästään - näyttely kurvaa tyylikkäästi polkupyörien maailmaan. Oleellisena osana näyttelyä ovat tämän päivän itse rakennetut polkupyörät, niiden tekijät sekä viimeisimmät villitykset polkupyörien kustomoinnin maailmasta. Esillä on myös nostalgisia polkupyöriä uusilta suomalaisilta valmistajilta.

Käsityö elämässä – Hantverk i livet – Craft in Our Lives

Suomen käsityön museo 15.6.-8.12.2013
Käsityön juhlavuosi 2013 tuo Käsityö elämässä – juhlanäyttelyn Suomen käsityön museoon. Tunnelmallinen koko perheen näyttely esittelee suomalaista käsityötä katu-uskottavana ammattina ja harrastuksena. Käsityön historian lisäksi näyttelyssä päästään nauttimaan käsitöistä kaikilla aisteilla!

Aula- ja Ikkunagalleria

Ennen vanhaan

Ikkunagalleria 21.11.2012-6.1.2013
Monien mielestä voi joulunodotus alkaa Suomen Nukketaiteilijoiden näyttelyjen avautuessa käsityön museon ikkunassa Kauppakadulla. Joulunaikaan 2012 nukketaiteilijat esittelevät menneitä aikoja Ennen vanhaan -nimisessä näyttelyssä, jossa kuvataan 1800-luvun lopun maalaistalon ja pihapiirin vilkasta elämää. Tuvassa on juuri leivänpaisto ja kynttilänvalamispuuhat meneillään. Mummo ryystää kahvia tassilta ja hampaaton ukko jyystää leipähöylällä leipää. Isäntä ottaa päivänokosia sängyssä ja renki on nukahtanut pankolle.

AnnaQ – Taitoa Ylä-Savosta

Aulagalleria 12.1.-10.3.2013
Ryijyjä 1920-luvulta nykypäivään. AnnaQ on Ylä-Savon käsi- ja taideteollisuus ry:n tuotemerkki. Se on syntynyt kunnioituksesta lapinlahtelaiseen Halosten taiteilijasukuun kuuluneen Anna Halosen (1899-1972) perintöä kohtaan. AnnaQ vaalii laatutietoutta (Q=quality) sekä suomalaista maaseutua ja käsityöläisyyttä. AnnaQ valmistaa ja markkinoi ryijyjä Anna Halosen mattokutomon alkuperäisluonnosten pohjalta sekä tämän päivän tekstiilisuunnittelijoiden malleista.

Kraftfullt

Aulagalleria 15.3.-2.6.2013
Monipuolinen näyttely esittelee suomenruotsalaisia käsityöläisiä Jyväskylässä. Näyttelyyn osallistuu 23 käsityöläistä Ahvenanmaalta, Pohjanmaalta, Turun seudulta ja Uudeltamaalta. Näyttelyprojektin kautta käsi- ja taideteollisuusyhdistykset kannustavat käsityöläisiä innovatiivisuuteen, tuotekehitykseen ja verkostoitumiseen sekä uusien yhteyksien luomiseen. Kraftfullt on jurytettu näyttely, joka esittelee käsityötä ja taidekäsityötä eri tekniikoin ja materiaalein.

Tekemisen iloa

Aulagalleria 6.9.-6.10.2013
Syksy ja käsityökurssit alkavat käsi kädessä - juhlavuoden näyttelyssä inspiroidutaan itse tekemisestä. Taito Keski-Pohjanmaa on tuonut näyttelyyn esille syksyn ajankohtaisimmat käsityökurssiaiheet. Tuhannet käsityönharrastajat suuntaavat syyskauden alkaessa Taito-yhdistysten kursseille ympäri Suomen. Käsityö koukuttaa - samalla vaivalla saa huvin että hyödyn. Käsityökurssilla virkistyy, tapaa samanseuraisia, hengenheimolaisia, nauttii omin käsin tekemisestä, väreistä, materiaaleista, kokee onnistumisen elämyksiä, rentoutuu ja aina on kotiin viemisinä itse tehty, hyvin suunniteltu ja valmistettu tuote.

Taitoa oppimassa

Aulagalleria 11.10.-10.11.2013
Näyttely on osa Käsityö elämässä – juhlavuoden tapahtumia ja esittelee Jyväskylän käsityökoulun toimintaa. Käsityökoulun ylläpitäjä Taito Keski-Suomi juhlii perustamisensa 100-vuotisjuhlavuotta.

Sirkus

Ikkunagalleria 13.11.2013 – 12.1.2014
Suomen Nukketaiteilijat loihtivat tänä jouluna Suomen käsityön museon ikkunaan Sirkuksen. Areenalla esiintyy yhtä aikaa koko Sirkuksen väki.

Näytönpaikka

Taikarumpu - Nadja Arppe

Näytönpaikka 4.12.2012 – 6.1. 2013
"Taikarumpu-näyttely on minun satuni ja minä asun siinä sadussa. Asun jokaisessa pienessä saamelaisessa, jonka olen huovuttanut ja jokaisessa kuvioissa, jonka olen ommellut. Kaikki on saanut alkunsa luonnosta, jokainen näyttelyni muoto ja materiaalit, joita käytän. Näyttelyni on henkäys Pohjoista, sen yksinkertaisuutta ja samalla monimuotoisuutta. Ja koska nyt on joulunaika olkoon siinä myös jouluntaikaa!"

Ielleh järilleh kirjuttamine

Näytönpaikka 8.1. – 4.2.2013
Ielleh järilleh kirjuttamine on karjalaa ja tarkoittaa etupistokirjontaa, joka on vanhin käspaikkojen koristelutapa. Käspaikka on pitkä kapea pyyheliina ja rituaaliesine. Se oli Karjalassa talon arvotavara. Esillä olevat käspaikat on valmistettu vuosien 1991 - 2012 välisenä aikana. Suurin osa on Julia Salmisen (s. 1933 Laatokan Mantsinsaarella) tekemiä, osa töistä on hänen kuudelta Käspaikka oppilaaltaan.

Esiäitien kädenjäljillä

Näytönpaikka 4.2.-3.3.2013
Näyttelyssä esitellään syksyn 2012 aikana tehtyjä töitä, jotka ovat syntyneet Esiäitien kädenjäljillä – kurssin työpajoissa. Kurssi koostui ekopsykologi Irma Heiskasen Luovuutta luonnosta – esiäitien ornamentteja –luentosarjasta sekä työpajoista.

Talvi roikkuu. Kevät keikkuu.

Näytönpaikka 4.3.-1.4.2013
Materia ry:n jäsenet Anne-Mari Ohra-aho ja Henna Autio esittelevät uusia ja vanhoja teoksiaan yhteisnäyttelyssä Suomen Käsityön museon Näytönpaikassa.

Väri- ja muotohavaintoja

Näytönpaikka 3.4.-28.4.2013
Näytönpaikka kokoaa yhteen Jyväskylän ammattiopiston luovan työpajan ja kuvallisen ilmaisun valinnaisopinnoissa lukuvuonna 2012-2013 syntyneitä töitä.

Jyväskylän käsityökoulun kevätnäyttely

Näytönpaikka 30.4.-2.6.2013
Lukuvuoden 2012-2013 teemana on ollut Kulttuuriympäristö ja keskiaika.

Sirpa Varis: Muutoksia

Näytönpaikka 4.6.-30.6.2013
Teepussipapereille kirjotut kuvat kertovat kasvukokemuksista.

Tekemisen iloa 2013

Näytönpaikka 1.7.- 4.8.2013
Tekemisen iloa –vaatemallisto on toteutettu Käsityö elämässä – juhlavuoden teemaan liittyen kohderyhmänä nuoret ja ajatuksena kannustaa itse tekemiseen ja luovuuteen. Ideana on ollut suomalais-ugrilaisuus ja perinne uudella tavalla.

Taito Kymenlaakso

Näytönpaikka 6.8.-1.9.2013
Taito Kymenlaakso esittelee Käsityön juhlavuoden näyttelyssään kaksi ajankohtaista hanketta: "Kurkista nurkista" sekä "PISTOS - pahennustako perinteeseen?"

Åbolands hantverk rf ja Österbottens hantverk rf

Näytönpaikka 3.-29.9.2013
Suomenruotsalaiset käsi- ja taideteollisuusyhdistykset toimivat aktiivisesti rannikkoseudulla. Käsityöhankkeet saavat innoituksensa paikallisista olosuhteista ja perinteistä.

Metsästä poimittua - Tiina Ekosaari ja Miia Suojala

Näytönpaikka 1.10. – 27.10.2013
Metsästä löydetyt värit ja muodot ovat innoittaneet suunnittelijoiden työtä. Miia Suojala on poiminut syksyisestä sienimetsästä ruskeat tatit ja puna-valkoiset kärpässienet. Sienimetsän hehkuvat värit ovat Miian uuden syksy/talvi-malliston idean pohjana. Tiina Ekosaari on etsinyt metsän muotoja pintaa syvemmältä ja piirtänyt painokankaisiinsa esihistoriallista esineistöä. Kuvitteellinen metsäretki menneeseen onkin osa tätä päivää, edelleen poimimme, metsästämme ja kalastamme.

Love stories uusmaalaisilta käsityöläisiltä - Nylands hantverk rf

Näytönpaikka 29.10. - 1.12.2013
Love stories uusmaalaisilta käsityöläisiltä -näyttely esittelee kymmenen käsityöläistä ja heidän töitään Uudeltamaalta. Nylands hantverk aloitti syksyllä 2010 Vi syns och säljer -projektin, joka suunnattiin sekä puoli- että kokopäivätoimisille käsityöyrittäjille. Hankkeen tavoitteena oli käsityöläisten esittely ja markkinointi sekä nostaa esiin ihmiset käsitöiden takaa.

Kulttuuriluotsit taiteilee itse

Näytönpaikka 2.12.2013 - 6.1.2014
Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän museoiden kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä maallikoita, jotka luotsaavat kenet tahansa kulttuurin pariin. Kulttuuriluotsit harrastavat itsekin monipuolisesti kädentaitoja, käyvät käsityökoulussa ja ahkeroivat Sukkapiirissä. Kulttuuriluotisen monimuotoinen osaaminen näkyy myös tässä näyttelyssä.

Kuja

Kärpäset ja linnunsilmät – kansanomaista kirjontaa

Suomen käsityön museon Kuja 21.9.2012 - 3.2.2013
Miten on koristettu paitoja, tykkimyssyjä, säämiskähousuja, nästyykejä, vyötaskuja? Näyttely esittelee kansallispukujemme taitavaa kirjontaa eri muodoissaan ja eri vaatekappaleissa.

Kaunottaret kansallispuvuissa – kansallispukuisia barbeja

Suomen käsityön museon Kuja 8.2. – 8.9.2013
Näyttelyssä on esillä Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmiin hankittuja hurmaavia kansallispukuisia barbi-nukkeja. Barbeilla on yllään suomen- ja ruotsinkielistenalueiden kansallispukuja sekä lisäksi muinaispukuja ja feresejä.

Taito - kansallispukutarjontaa

Suomen käsityön museon Kuja 13.9.2013 - 9.2.2014
Näyttelyssä esitellään Suomen eri käsi- ja taideteollisuusyhdistysten kansallispukutarjontaa. Esillä on kymmenen kansallispukua, jotka ovat kansallispukuraadin hyväksymiä uusia tai perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja pukuja.

» Vuoden 2017 näyttelyarkisto
» Vuoden 2016 näyttelyarkisto
» Vuoden 2015 näyttelyarkisto
» Vuoden 2014 näyttelyarkisto
» Vuoden 2013 näyttelyarkisto
» Vuoden 2012 näyttelyarkisto
» Vuoden 2011 näyttelyarkisto
» Vuoden 2010 näyttelyarkisto
» Vuoden 2009 näyttelyarkisto
Vanhemmat näyttelyt näyttelyarkistossa 2000-2008