Näyttelykalenteri 2014

 

Perusnäyttelyt

Käsityössä elämän tuntu
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Tunnelmallinen näyttely kertoo käsityöstä ihmisen elämänkaaressa koskettavin tarinoin. Käsityö yllättää - se on ammattilaisuutta, taidetta ja itseilmaisua, luonnonmateriaaleja ja vuodenaikojen vaihtelua...

Aikamatka käsityöhön
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Aikamatka-näyttelyn aikajanalle on poimittu otteita käsityön historiasta. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen. Lähdemme liikkeelle tuhansien vuosien takaa ajalta ennen ajanlaskua ja siirrymme ajanjakso kerrallaan kohti nykyaikaa.

Komeasti juhlaan
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Pitsiä, pellavaa, verkaa, tinasolkia...
Menneitten vuosisatojen kansan juhlapukujen viestit kirkonmäellä olivat vahvat: minä olen kannattava naimakauppa. Tämän päivän kansallispuvut toistavat kansanpukujen viestejä: taitoa, värikkyyttä, erottautumista ja sulautumista.

Tutustu museon perusnäyttelyihin liittyviin äänipolkuihin
äänipolut

Astu tarinaan ja koe käsityössä elämän tuntu! -äänipolut on kuunneltavissa ja ladattavissa myös verkon kautta osoitteessa www.craftmuseum.fi/astutarinaan. äänipolut sisältävät fiktiivisiä tarinoita, mutta myös tositapahtumiin pohjautuvia muisteluja ja haastatteluja. Polut antavat uuden ulottuvuuden Käsityössä elämän tuntu -näyttelystä poimituille esineille ja ilmiöille.

Luettelo vuoden vaihtuvista näyttelyistä 2014

Vuoden 2014 päänäyttelyt

Huopa …liikkeessä

Suomen käsityön museo 9.1.-4.5.2014
Kansainvälinen huopataidenäyttely esittelee 65 huovuttamalla valmistettua teosta ja 54 taiteilijaa 14:sta eri maasta. Kiertonäyttelyn teema on liike, jota taiteilijat kuvaavat henkisellä, fyysisellä ja maantieteellisellä tasolla. Näyttelyn on tuottanut saksalainen huopayhdistys FILZ-NETZWERK.

Uusi ilo

Suomen käsityön museo 22.5.-31.8.2014
Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMA iloitsee kesällä 2014 Suomen käsityön museossa. Uusi ilo –näyttely esittelee kotimaisia, käsityönä tehtyjä teoksia yli kolmeltakymmeneltä osuuskunnan jäseneltä. He kaikki esittelevät teoksissaan omat tulkintansa näyttelyn teemasta, ilosta.

Olen eestlane - Olen virolainen

Suomen käsityön museo 13.9.-7.12.2014
Muotitaiteilijoiden moderneja asuja esittelevä näyttely on omistettu esivanhempien kauneudentajulle. Virolaiset naapurimme osaavat muokata perinteen kiinnostaviksi tuotteiksi ja herkullisiksi asuiksi, joissa näkyvät vanhojen tekstiilien vuosisataiset symboliaiheet, värit ja mallit. Näyttelyn on tuottanut Viron Muotitaiteilijat.

Aulagalleria 2014

Koukussa pitsiin

9.1.-2.3.2014 Aulagalleria
Silja Eränen on virkannut kolmisensataa erilaista pitsiliinaa, joista osa tulee esille museoon. Mallit Silja etsii maailmalta netin kautta. Sysäys virkkausinnostukselle lähti säkillisestä äidiltä perittyä ohutta lankaa, jolle piti keksiä käyttöä.

Luihin ja ytimiin

7.3.-4.5.2014 Aulagalleria
Suomalais-venäläisen yhteisnäyttelyn teokset ovat syntyneet Taimyrin niemimaalla ja Suomessa. Työryhmään kuuluvat Jyväskylästä Pertti Karjalainen, Hannu Castrén, Tuomas Hallivuo, Ulla Lapiolahti ja Johanna Pisto.

Heijastuksia Baltiasta

13.9.-26.10.2014 Aulagalleria
Baltian nukke- ja lelutaiteilijoiden killan näyttely esittelee 65 nukkea Latviasta, Liettuasta, Virosta ja Kaliningradista. Esillä on 27:n nukketaiteilijan parhaat teokset parinkymmenen vuoden ajalta. Kilta valitsi näyttelynsä teemaksi heijastuksen. Teeman valinnalla kilta halusi antaa nukketaiteilijoiden mielikuvitukselle ja luovuudelle vapaat kädet. Nuket ovat todellisuuden ja tekijöidensä mielikuvituksen heijastuksia: muotokuvia, historiallisia hahmoja, karikatyyrejä sekä koristenukkeja.

Route Couture

31.10.-7.12.2014 Aulagalleria
Route Couture -näyttely esittelee veistoksellisia asuja ja asusteita, jotka on valmistettu yliajettujen eläinten turkiksista ja nahoista. Ryhmän jäsenet Leena Pukki ja Karoliina Paappa valloittavat Suomen käsityön museon Aulagallerian Route Couture -installaatiolla.

Ikkunagalleria 2014

Sirkus

Ikkunagalleria 13.11.2013 – 12.1.2014
Suomen Nukketaiteilijat loihtivat tänä jouluna Suomen käsityön museon ikkunaan Sirkuksen. Areenalla esiintyy yhtä aikaa koko Sirkuksen väki.

Paloni pop up shop

15.1.-16.3.2014 Ikkunagalleria
Paloni tuo Jyväskylään monipuolisen valikoiman kiinnostavien suomalaissuunnittelijoiden muotia ja muotoilua. Mukana on 20 suomalaista tuotemerkkiä ja 25 suunnittelijaa. Pop-up jakautuu kahteen teemaan ja valikoimaan. 15.1.-16.2.2014 kävijöitä hemmotellaan tyhjentämällä suunnittelijoiden varastoja ystävämyynnillä. 17.2.-16.3.2014 nähdään uusinta ja ajankohtaisinta.

Hopeaa ja emalia - irlantilaista ja englantilaista taidekäsityötä

19.3. - 11.5.2014 Ikkunagalleria
Hopeaa ja emalia –näyttely esittelee neljän arvostetun taidekäsityöläisen teoksia Irlannista ja Englannista. Ruth Ball, Deirdre ja Michael McCrory sekä Cara Murphy ovat hopean käsittelyn ja emaloinnin huippuosaajia.

Uusi ilo minishop

22.5.-31.8.2014 Ikkunagalleria

Viro pop-up shop

5.9.-9.11.2014 Ikkunagalleria

Nukkekodin talvi
Nukkekodin talvi

12.11.2014 - 11.1.2015 Ikkunagalleria
Suomen käsityön museon perinteikkäässä jouluikkunassa on tänä vuonna esillä talvitori myyntikojuineen sekä lasten luistinrata ja liukumäki. Ikkunan on toteuttanut jyväskyläläinen Nukkekotikerho Nukkis-Ystävät. Ikkunagalleriassa on esillä aikuisten nukkekoteja, joihin voi tutustua parhaiten museon sisäpuolelta käsin.

Näytönpaikka 2014

Kulttuuriluotsit taiteilee itse

Näytönpaikka 2.12.2013 - 6.1.2014
Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän museoiden kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä maallikoita, jotka luotsaavat kenet tahansa kulttuurin pariin. Kulttuuriluotsit harrastavat itsekin monipuolisesti kädentaitoja, käyvät käsityökoulussa ja ahkeroivat Sukkapiirissä. Kulttuuriluotisen monimuotoinen osaaminen näkyy myös tässä näyttelyssä.

Kierrätettyjä sirpaleita. Kierrätysmosaiikkia Mosaiikkileideiltä.

Näytönpaikka 8.1.-2.2.2014
Mosaiikkileidit tapaavat pari, kolme kertaa vuodessa parin päivän ajan. Päivät ovat aamusta iltaan täynnä suunnittelemista, tekemistä, löytöjen esittelemistä, ajatusten vaihtoa, kuulumisia, hyvää ruokaa, ja joskus mukaan on saatettu ottaa vaikka kirpputorilla käyntiä. Aikaansaannokset näkyvät nyt näissä kahdessa ikkunassa.

Naisen elämää

Näytönpaikka 3.2.2014 - 2.3.2014
Popperin Anu Rinkinen on jo parikymmentä vuotta piirtänyt ja maalannut veikeitä eläimiä kankaalle. Nyt vuorossa ovat vahvoin värein maalatut naiset.

Mieli ku villa

Näytönpaikka 4.3.-30.3. 2014
Susanna Juutin huopanäyttely kertoo villaan ja huopaan villiintymisestä.

Ihmisiä ja otuksia kevään korvalla

Näytönpaikka 1.4.-27.4.2014
Jyväskylän ammattiopiston vapaasti valittavan kuvataiteen ja Sepän lukion kuvataiteiden opinnoissa 2013-2014 syntyneitä töitä.

Yhtä juhlaa ja arjen aarteita - Jyväskylän käsityökoulun kevätnäyttely

Näytönpaikka 29.4.-1.6.2014
KÄSILLÄ - taitoa- iloa - muotoa. Jyväskylän käsityökoulun lukuvuoden 2013-2014 teemoina on ollut Yhtä juhlaa; varastoi valoa ja Arjen aarteet; viritä väriä. Pajoissa monipuoliset materiaalit; metalli, lasi, villa, paju, savi, hopea, paperi, värit jne hakivat muotoaan eri tekniikoiden avulla synnyttäen erilaisia elämyksiä, kokemuksia, tarinoita ja esineitä sekä tuotteita.

Juhani Järvinen - Muunnelmia

Näytönpaikka 3.-29.6.2014
"Käsityömäisyys on taiteeni keskeinen lähtökohta. En ole kiinnostunut sisällöstä, mutta koen, että taiteen lähtökohtana on aina henkilökohtaiset kokemukset, se mitä olemme kokeneet. Kuvataitelija ilmentää kokemuksena visuaalisena esineenä, taideteoksena."

Softcore. Niina Katinka Mantsinen.

Näytönpaikka 4.7.-2.8. 2014
Näyttelyssä on esillä Niina Mantsisen tuftattuja ryijyjä, joiden sisältö on saanut inspiraation urbaanista kaupunkikulttuurista ja sen ominaisimmasta taidemuodosta, graffitista. Näyttelyn teoksissa tekstiilitekniikat yhdistyvät graffitiin ja katutaiteen elementteihin haastaen katsojan tulkitsemaan graffitia sekä ryijyä uudella tavalla. Teokset ovat tehty yhteistyössä kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen graffititaiteilijan EGSin sekä ranskalaisen TERAn kanssa.

Tiina'smoko Home

Näytönpaikka 5.-31.8.2014
Raija Mannisen värikäs vaihtoehto asuntomessukodille. Tiina´smoko Home -näyttely parodioi valkoisia asuntomessukoteja ja sisustuslehtien tapaa esitellä niitä. Tässä kodissa kaikki on värikästä ja kymmeneen neliöön on mahdutettu eteinen, makuuhuone, olohuone ja keittiö. Asunnon pohja on epäkäytännöllinen käytävä. Asukas on halunnut vielä rakentaa väliseiniä eri tilojen välille, jottei jo eteisestä näy keittiön tiskaamattomat astiat.

Leena Sipilä: Tahdon……JUHLIMAAN

Näytönpaikka 1.-28.9.2014
Huovuttaja Leena Sipilän ensimmäinen yksityisnäyttely kotikaupungissa. Näyttely ilmentää yhteistyön voimaa, luovia kokeiluja ja ekologisia tuloksia.

Jälkikierre - kierrätyspunontanäyttely

Näytönpaikka 30.9.-26.10.2014
Minna Koskinen, Raija Manninen, Anelma Savolainen ja Annukka Väätäinen. Neljä naista ovat kietoneet osaamisensa yhdeksi näyttelykokonaisuudeksi, kiertäneet kaukaa ilmiselvät ratkaisut ja punoneet vanhat ja uudet keksinnöt yhteen.

Eräänä iltana. Galina Arppe

Näytönpaikka 28.10.-23.11.2014
Eräänä iltana kaikki on mahdollista. Silloin ilmassa on hivenen taikuutta. Lumihiutaleet putoilevat maahan. Kuu loistaa taivaalla. Hetken on aivan hiljaista, voi aistia kuinka talvi tekee tuloaan. Se hiipii hitaasti harjujen ja mäkien takaa, pysähtyy ja maisema muuttuu valkoiseksi. Lumihiutaleista muodostuu kinoksia, niistä kasvaa ihmisiä ja kaupunkeja. Talvi on toisenlaista todellisuutta, se on unelmia ja salaisuuksia. Jotakin, jota voi kokea vain hiljaisina pakkasiltoina, jolloin miljoonat tähdet loistavat kaikkialla.

Kanavatöitä.

Näytönpaikka 25.11.2014-4.1.2015
Taidemaalari Tiina Lamminen ja vihtiläisen Kisälli-työpajan käsityöläiset ovat työskennelleet yhdessä neljän vuoden ajan. Yhteistyön tuloksena on syntynyt kanavatyötauluja, jotka ovat esillä tässä näyttelyssä. Lamminen ja Kisällin toimitusjohtaja Mauri Pajunen ovat toimittaneet projektista selkokielisen kirjan. Kirja pitää sisällään tietoa kanavatyöstä ja Kisällin työtavoista. Avajaiset, kirjajulkistus ja työpaja Kehitysvammaisten viikolla 1.-7.12.2014.

Kuja 2014

Taito - kansallispukutarjontaa

Suomen käsityön museon Kuja 13.9.2013 - 9.2.2014
Näyttelyssä esitellään Suomen eri käsi- ja taideteollisuusyhdistysten kansallispukutarjontaa. Esillä on kymmenen kansallispukua, jotka ovat kansallispukuraadin hyväksymiä uusia tai perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja pukuja.

Sidotut siivet – pistoksia perinteeseen

Suomen käsityön museon Kuja 14.2.-5.10.2014
Pahennuksen herättämisen uhallakin Taito Kymenlaakson Pistos – pahennustako perinteeseen –projektin nuoret rynnistävät kohti ennakkoluuloja antaakseen koko kansan perinnölle siivet! Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla esittäytyy nuorten Pistos-projekti, jossa kohdataan perinteemme ennakkoluulottomasti. Näyttely todistaa, että historia ja Henkkamaukka mahtuvat sopuisasti samaan vaatekaappiin, jopa samaan vaatteeseen.

Folkista poppia

Suomen käsityön museon Kuja 10.10.2014 - 15.2.2015
Taitoliitto järjesti keväällä 2014 Folkista poppia käsityö- ja muotoilutuotteiden suunnittelukilpailun, jossa etsittiin uudenlaisia käsityö- ja designtuotteita, joiden suunnittelussa on hyödynnetty suomalaista kansanperinnettä. Näyttelyssä nähdään suunnittelukilpailun satoa.

» Vuoden 2017 näyttelyarkisto
» Vuoden 2016 näyttelyarkisto
» Vuoden 2015 näyttelyarkisto
» Vuoden 2014 näyttelyarkisto
» Vuoden 2013 näyttelyarkisto
» Vuoden 2012 näyttelyarkisto
» Vuoden 2011 näyttelyarkisto
» Vuoden 2010 näyttelyarkisto
» Vuoden 2009 näyttelyarkisto
Vanhemmat näyttelyt näyttelyarkistossa 2000-2008