Näyttelykalenteri 2015


 

 

Perusnäyttelyt

Käsityössä elämän tuntu
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Tunnelmallinen näyttely kertoo käsityöstä ihmisen elämänkaaressa koskettavin tarinoin. Käsityö yllättää - se on ammattilaisuutta, taidetta ja itseilmaisua, luonnonmateriaaleja ja vuodenaikojen vaihtelua...

Aikamatka käsityöhön
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Aikamatka-näyttelyn aikajanalle on poimittu otteita käsityön historiasta. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen. Lähdemme liikkeelle tuhansien vuosien takaa ajalta ennen ajanlaskua ja siirrymme ajanjakso kerrallaan kohti nykyaikaa.

Komeasti juhlaan
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Pitsiä, pellavaa, verkaa, tinasolkia...
Menneitten vuosisatojen kansan juhlapukujen viestit kirkonmäellä olivat vahvat: minä olen kannattava naimakauppa. Tämän päivän kansallispuvut toistavat kansanpukujen viestejä: taitoa, värikkyyttä, erottautumista ja sulautumista.

Tutustu museon perusnäyttelyihin liittyviin äänipolkuihin
äänipolut

Astu tarinaan ja koe käsityössä elämän tuntu! -äänipolut on kuunneltavissa ja ladattavissa myös verkon kautta osoitteessa www.craftmuseum.fi/astutarinaan. äänipolut sisältävät fiktiivisiä tarinoita, mutta myös tositapahtumiin pohjautuvia muisteluja ja haastatteluja. Polut antavat uuden ulottuvuuden Käsityössä elämän tuntu -näyttelystä poimituille esineille ja ilmiöille.

Luettelo vuoden vaihtuvista näyttelyistä 2015

Päänäyttelyt 2015

Soodaa ja sirkushuveja

Suomen käsityön museo 2.1.-19.4.2015
Soda Shop Designin ja Lasisirkuksen lasinpuhaltajat lyöttäytyivät yhteen ja loivat näyttelyn, josta ei puutu väriä, iloa tai hulluja ideoita. Soodaa ja sirkushuveja -näyttelyn teokset ovat uutta suomalaista lasitaidetta. Ne eivät ole skandinaavisen jäämäisiä ja suoraviivaisia, vaan jotain aivan muuta. Teosten muotokieli on moninaista ja orgaanista.

Marimekkoelämää

Suomen käsityön museo 9.5.-30.8.2015
Näyttely on läpileikkaus Marimekon historiasta 1950-luvulta tähän päivään. Marimekon perustaja, Armi Ratia ei tyytynyt tuottamaan vain kankaita ja vaatteita, hänen visiossaan Marimekko oli elämäntapa. Näyttelyn tuottaa Designmuseo.

Temppelin tekijät

Suomen käsityön museo 17.9.-5.12.2015
Temppelin tekijät –näyttely tuo Suomen käsityön museon syksyyn seesteisen tuulahduksen Japanista. Näyttely kertoo Japanin perinteisestä puurakentamisesta käsityökalujen, puuliitosten ja videoiden välityksellä.

Luentosali, 2 krs

Juuret syvällä – Deep Roots

Suomen käsityön museon luentosali, 2krs 6.6.-23.8.2015
Deep Roots –näyttelyssä on esillä kuusikymmentä tekstiilitaideteosta 23:lta yhdysvaltalaiselta tekstiilitaiteilijalta. Heitä kaikkia yhdistää sukujuuret Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Näyttelyssä taiteilijat kertovat teoksillaan ja sanoin, kuinka he näkevät, tuntevat ja kokevat omat pohjoiset juurensa. Näyttely on kunnianosoitus kaikille urheille pohjoismaalaisille, jotka kauan sitten muuttivat uudelle mantereelle, maailman toiselle laidalle.

Perusnäyttelyn yhteydessä

Suomalainen kastemalja

Suomen käsityön museo 6.9.–4.10.2015
Näyttelyssä on esillä valtakunnallisen Kastemaljan muotoilukilpailun parhaimmisto. Näyttelyssä on esillä 15 kastemaljaa, joista osa on nähtävissä kävelykadulla museon näyteikkunassa ja osa pohjakerroksessa, perusnäyttelyn yhteydessä.

Kuja 2015

Folkista poppia

Suomen käsityön museon Kuja 10.10.2014-15.2.2015
Taitoliitto järjesti keväällä 2014 Folkista poppia käsityö- ja muotoilutuotteiden suunnittelukilpailun, jossa etsittiin uudenlaisia käsityö- ja designtuotteita, joiden suunnittelussa on hyödynnetty suomalaista kansanperinnettä. Näyttelyssä nähdään suunnittelukilpailun satoa.

Poppia puvuissa

Suomen käsityön museon Kuja 20.2.-31.5.2015
Suomen käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla nähdään flirttiä perinteisen pukeutumisen ja fantasian välillä. Poppia puvuissa –näyttelyssä on kahdeksan käsityöläisen näkemys perinteen hyödyntämisestä muoti-näytöspuvuissa. Puvut esiteltiin marraskuussa 2014 Suomen kädentaidot –messuilla Tampereella muotinäytöksessä Folkista poppia –sisääntulossa.

Yhtä juhlaa – kansallispuku 130 vuotta

Suomen käsityön museon Kuja 6.6.2015-17.1.2016
Yhtä juhlaa -näyttely juhlistaa suomalaisen kansallispuvun 130-vuotista historiaa ja kansallispukujemme käyttöä suomalaisille merkityksellisissä tilanteissa. Suomalainen kansallispuku on elänyt mukana tapahtumissa ja juhlissa ja sillä on kerrottavanaan monta nostalgista tarinaa. Suomalaisen kansallispuvun historia on jatkoa kansanpukujen historialle. Kansallispuvut pohjautuvat kansan 1700- ja 1800-luvuilla käyttämiin juhla-asuihin.

Aulagalleria 2015

Pukuilun maailmassa

2.1.–19.4.2015 Aulagalleria
Pukuilun maailmassa -näyttely yhdistää kaksi japanilaisen populaarikulttuurin näyttävää muotoa, cosplayn ja katumuodin. Molempia on harrastettu Suomessa yli kymmenen vuoden ajan. Nykyisin nuoria ja aikuisiakin harrastajia on maassamme jo tuhansia.

Marimekkoelämää

9.5.–30.8.2015 Aulagalleria
Museon kesän päänäyttely levittäytyy myös Aulagalleriaan. Näyttely on läpileikkaus Marimekon historiasta 1950-luvulta tähän päivään. Marimekon perustaja, Armi Ratia ei tyytynyt tuottamaan vain kankaita ja vaatteita, hänen visiossaan Marimekko oli elämäntapa. Näyttelyn tuottaa Designmuseo.

Nypläys harrastuksena

4.9.–5.12.2015 Aulagalleria
Suomen Pitsinnyplääjät ry:n kokoama 25-vuotisjuhlanäyttely kertoo nypläysharrastuksen kehityksestä 1920-luvulta nykypäivään. Se on tarina pellavan värisistä pöytäliinoista värikkäisiin koriste-esineisiin, lakanapitseistä moderniin taiteeseen, kansallispuvuista trendikkäisiin koruihin ja asusteisiin.

MINItekstiilinäyttely - Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n 60-vuotisjuhlavuoden näyttely

19.12.2015 – 6.3.2016 Aulagalleria
"Kaiken ei tarvitse olla suurta. Teos voi saada voimaa pienuudestaan. Pieni herättää myönteisiä tunteita jopa hellyyttä. Pientä pitää myös katsoa läheltä." Tämä on TEXO ry:n kahdeksas minitekstiilinäyttely. Näyttelyn kuraattorina on toiminut tekstiilitaiteilija Heli Tuori-Luutonen.

Ikkunagalleria 2015

Nukkekodin talvi

12.11.2014 - 11.1.2015 Ikkunagalleria
Suomen käsityön museon perinteikkäässä jouluikkunassa on tänä vuonna esillä talvitori myyntikojuineen sekä lasten luistinrata ja liukumäki. Ikkunan on toteuttanut jyväskyläläinen Nukkekotikerho Nukkis-Ystävät. Ikkunagalleriassa on esillä aikuisten nukkekoteja, joihin voi tutustua parhaiten museon sisäpuolelta käsin.

Solmussa - Laura Pajarisen moderni makramee

14.1.-22.3.2015 Ikkunagalleria
Laura Pajarinen oppi tasosolmun teon bolivialaisilta ystäviltään matkustaessaan Amazonialla rahattomana 2000-luvun alussa. Hän valmistui filosofian maisteriksi Latinalaisen Amerikan tutkimuksesta, mutta ei ole voinut jättää makrameeta.

Esa Niiranen: Sora skateboards

25.3.-24.5.2015 Ikkunagalleria
Skeittilauta ei ole vain lauta ja pyörät. Esa Niiranen tekee skeittilautansa mallipuusepän ammattitaidolla ja sydämellä. Näyttelyssä on esillä taidokkaasti käsintehtyjä, yksilöllisiä rullalautoja. Perinteet ja moderni kohtaavat laudoissa, joista jokainen on ainutlaatuinen, juuri käyttäjänsä tarpeiden mukaan eri puulajeja yhdistelemällä valmistettu. Kestävä ja kaunis käyttöesine.

Manse design

27.5.-30.8.2015 Ikkunagalleria
MANSEDESIGN IV –näyttely museon Ikkunagalleriassa esittelee kahdenkymmenen Modus ry:n jäsenen monipuolista ammattiosaamista. Myyntinäyttelyssä on esillä laadukas kokonaisuus: koruja, keramiikkaa, lasia, asuja ja asusteita.

Kalevalan mailla

2.9.-15.11.2015 Ikkunagalleria
Vuonna 2015 vietetään sekä kansanrunoihin pohjautuvan kansalliseepoksen Kalevalan että sen sisarteoksen Kantelettaren juhlavuotta: edellinen täyttää 180 ja jälkimmäinen 175 vuotta. Juhlavuoden hengessä ryhmä kuopiolaisen osuuskunta Konsti X:n muotoilijoita ja käsityöläisiä kokosi Suomen käsityön museoon yhteisen näyttelyn.

Kirjat elävät

17.11.2015–10.1.2016 Ikkunagalleria
Suomen Nukketaiteilijoiden joulunäyttely on syntynyt kirjallisuuden innoittamana. Kulunut vuosi on ollut valtakunnallinen Kirjan vuosi, jonka tavoitteena on ollut rohkaista uusia toimijoita liittämään kirjat ja kirjallisuus osaksi omaa toimintaansa. Suomen nukketaiteilijat tarttuivat haasteeseen ja valitsivat jo perinteiseksi muodostuneen joulunäyttelynsä teemaksi Kirjat puhuvat. Näyttelyn kautta he haluavat kunnioittaa Kirjan vuotta ja kirjallisuutta.

Näytönpaikka 2015

Kanavatöitä.

Näytönpaikka 25.11.2014-4.1.2015
Taidemaalari Tiina Lamminen ja vihtiläisen Kisälli-työpajan käsityöläiset ovat työskennelleet yhdessä neljän vuoden ajan. Yhteistyön tuloksena on syntynyt kanavatyötauluja, jotka ovat esillä tässä näyttelyssä. Lamminen ja Kisällin toimitusjohtaja Mauri Pajunen ovat toimittaneet projektista selkokielisen kirjan. Kirja pitää sisällään tietoa kanavatyöstä ja Kisällin työtavoista. Avajaiset, kirjajulkistus ja työpaja Kehitysvammaisten viikolla 1.-7.12.2014.

Villamatka - vuoden päästä päähän.

Näytönpaikka 8.1.-8.2.2015
Pirjo Niutanen ja Anita Schmitt. Siskojen erilaisten ajatusten uudet näkökulmat lapsuuteen ja maailmaan neulahuovutuksella.

Kuvat tekstiileiksi, tekstiilit kuviksi.

Näytönpaikka 10.2.-8.3.2015
Vuonna 2014 Taito-lehti esitteli kansikuvinaan taiteilija Mirja Marschin tekemiä tekstiilimuotokuvia. Muotokuvat syntyivät valokuvan pohjalta. Kanteen nostetut henkilöt olivat käsityöläisiä tai käsityöyrittäjiä, jotka esiteltiin Taito-lehden sivuilla.

Onni yksillä...

Näytönpaikka 10.3–6.4.2015
Leppävedeltä kotoisin olevan Arja Laineen näyttelyn teokset liittyvät vihkimiseen ja häihin. Esillä on vihkihuopia, häätauluja ja asiaan liittyviä muita teoksia. Näyttelyä voi kuvailla kolmella sanalla: nostalgisuus, kauneus ja herkkyys.

Intersections - Risteyksiä

Näytönpaikka 8.4.–3.5.2015
Näyttelyssä on Nuorten Taidetyöpajan VOLTTI-pajan sekä Kuvanveiston teemapajan kevään aikana tehtyjä töitä. Materiaaleina on mm. keramiikka ja puu. Näyttelyn nimi Intersections - Risteyksiä kuvaa nuorten elämäntilannetta työpajan aikana. Nyt ollaan tässä. Mitä tämän jälkeen, opinnot, työharjoittelu, jatkuuko työttömyys vai pääsenkö kenties taidekouluun Skotlantiin?

MUO.DOT – käyntikortti

Näytönpaikka 4.5.–31.5.2015
Jyväskylän käsityökoulu täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Näytönpaikassa esittäytyvät Taito Keski- Suomi ry:n Jyväskylän käsityökoulun ja Taitokeskus Aivian opettajat teoksineen.

Tyttö ja ankka

Näytönpaikka 2.6.–28.6.2015
Sari Linna kertoo: tekemistäni hallitsee sarjakuvamaisuus, huumori ja luonto. Töitäni voisi kuvata lapsellisiksi, yksinkertaisiksi ja humoristisiksi, jollainen itsekin olen.

Dilemma ja Flow

Näytönpaikka 30.6.–2.8.2015
Sibeliuksen sävellykset sellolle ja pianolle ovat innoittaneet, avanneet aivojen sopukat: sellon sävelkulut tuottavat viivaa ja piano luo mielikuvia pinnoista, tunnelmista. Ikkunanäyttely etsii, kokeilee ja leikittelee, antaen tekijälleen vapauden, mahdollisuuden luovaan virtaukseen, luoden uutta muotoillen, dilemman ja flown vuorotellessa. Näyttely on turkulaisen taiteen maisteri Annamari Rytkösen kertomus kokeellisesta vaatesuunnittelun prosessista sanoin, kuvin ja asuin.

KIMPERI 10 v.

Näytönpaikka 4.8.–30.8.2015
Kimperi pukee niin lapset kuin aikuisetkin kestäviin, iloisiin suomalaisiin vaatteisiin. Kimperi-brändi pitää sisällään kivijalkakaupan Jyväskylässä, verkkokauppa Kimperi Storen ja vaatetehdas Kimperi Factoryn. Kimperillä on myös parisenkymmentä jälleenmyyjää ympäri Suomen.

Saanko luvan?

Näytönpaikka 1.9.–27.9.2015
Materia ry on keskisuomalainen vuonna 2011 perustettu muotoilu- ja käsityöalan ammattilaisten verkosto. Tällä hetkellä yhdistykseen kuuluu 30 ammattilaista useilta muotoilun ja käsityön aloilta ja määrä kasvaa koko ajan. Tänä vuonna keskisuomalaisten käsityöläisten ja muotoilijoiden yhteisnäyttelyssä teokset kutsuvat mukaan tanssin pyörteisiin.

Raakelin fransut, ruusut ja ruukut

Näytönpaikka 29.9.–25.10.2015
95-vuotias viitasaarelainen Raakel Kumpulainen on fransun, monipuolisen kirjonnan ja keramiikan taitaja. Retrospektiivinen näyttely esittelee tämän monilahjakkaan ja tuotteliaan käsityöläisen töitä. Esille on laitettu muun muassa valkoleikekirjontaa, kirjontaa pellavalle ja villakankaalle sekä keramiikkaa.

Design Airi Hietalan nahka- ja hopeakoruja

Näytönpaikka 27.10.–29.11.2015
Design Airi Hietalan korujen materiaalina ovat muokkaamaton nahka eli pergamentti sekä hopea. Hietalaa innoittaa Pohjois-Karjalan luonto, vaarat ja suot. Hänen koruihinsa liittyy aina tarina tai koruntilaajan antama merkitys.

Kas näin heiluu kassi!

Näytönpaikka 1.12.2015–7.2.2016
Elämän värien käsinpainetut tekstiilit tuovat kotiin rentoa romantiikkaa ja iloista huumoria. Tuotteet suunnitellaan, käsinpainetaan ja ommellaan Hankasalmella, Keski-Suomen kauniin luonnon keskellä.

» Vuoden 2017 näyttelyarkisto
» Vuoden 2016 näyttelyarkisto
» Vuoden 2015 näyttelyarkisto
» Vuoden 2014 näyttelyarkisto
» Vuoden 2013 näyttelyarkisto
» Vuoden 2012 näyttelyarkisto
» Vuoden 2011 näyttelyarkisto
» Vuoden 2010 näyttelyarkisto
» Vuoden 2009 näyttelyarkisto
Vanhemmat näyttelyt näyttelyarkistossa 2000-2008