Näyttelykalenteri

Perusnäyttelyt

Käsityössä elämän tuntu
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Suomen käsityön museo haluaa esitellä käsityötä sen laajassa merkityksessä. Siksi myös perusnäyttely Käsityössä elämän tuntu nostaa esiin niin tämän päivän osaamista, erikoisuuksia kotoa ja maailmalta kuin yhteisiä muistojamme menneestä. Käsityöperinne elää edelleen ja kulkee mukanamme joskus huomaamattakin...

Aikamatka käsityöhön
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Aikamatka-näyttelyn aikajanalle on poimittu otteita käsityön historiasta. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen. Lähdemme liikkeelle tuhansien vuosien takaa ajalta ennen ajanlaskua ja siirrymme ajanjakso kerrallaan kohti nykyaikaa.

Komeasti juhlaan
Suomen käsityön museon perusnäyttelyt uudistuivat

Pitsiä, pellavaa, verkaa, tinasolkia...
Menneitten vuosisatojen kansan juhlapukujen viestit kirkonmäellä olivat vahvat: minä olen kannattava naimakauppa. Tämän päivän kansallispuvut toistavat kansanpukujen viestejä: taitoa, värikkyyttä, erottautumista ja sulautumista.

Tutustu museon perusnäyttelyihin liittyviin äänipolkuihin
äänipolut

Astu tarinaan ja koe käsityössä elämän tuntu! -äänipolut on kuunneltavissa ja ladattavissa myös verkon kautta osoitteessa www.craftmuseum.fi/astutarinaan. Äänipolut sisältävät fiktiivisiä tarinoita, mutta myös tositapahtumiin pohjautuvia muisteluja ja haastatteluja. Polut antavat uuden ulottuvuuden Käsityössä elämän tuntu -näyttelystä poimituille esineille ja ilmiöille.

Luettelo vuoden vaihtuvista näyttelyistä 2016

Päänäyttelyt 2016

Omin käsin

Suomen käsityön museo 23.1.-28.8.2016
Näyttely kertoo suomalaisen käsityön, käsiteollisuuden ja muotoilun noususta 1940-70-luvuilla. Se vie kävijät nostalgiselle aikamatkalle kädentaitojen lähihistoriaan Suomen käsityön museon Virkki-kokoelman ja Omin käsin –lehden välityksellä. Muistoja ja retrofiiliksiä herättelevä näyttelyssä on nähtävää, koettavaa ja kokeiltavaa kaiken ikäisille.

Unelmien kuteita
Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo 15.9.–4.12.2016
Suomen käsityön museossa on syksyn ajan esillä hurmaava ja värikylläinen pukunäyttely Unelmien kuteita. Näyttelyssä esitellään Teatterimuseon kokoelmissa olevia historiallisten näytelmien ja esitysten asuja eli epookkipukuja 1800-luvun lopulta 2000-luvulle.

Dora Jung - pellavan kuvittaja
Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo 7.1.-5.3.2017
Suomen käsityön museon näyttelyvuosi 2017 alkaa ainutlaatuisen tekstiilikokoelman esittelyllä. Varkautelainen Tuomas Sopanen on kerännyt jo vuosia Dora Jungin uniikkitekstiilejä, mallikappaleita sekä Jungin Tampellalle suunnittelemaa tuotantoa. Nyt mittava kokoelma kootaan laajaksi näyttelyksi, joka täyttää Suomen käsityön museon näyttelytilat kolmessa kerroksessa.

Kuja 2016

Yhtä juhlaa – kansallispuku 130 vuotta

Suomen käsityön museon Kuja 6.6.2015-17.1.2016
Yhtä juhlaa -näyttely juhlistaa suomalaisen kansallispuvun 130-vuotista historiaa ja kansallispukujemme käyttöä suomalaisille merkityksellisissä tilanteissa. Suomalainen kansallispuku on elänyt mukana tapahtumissa ja juhlissa ja sillä on kerrottavanaan monta nostalgista tarinaa. Suomalaisen kansallispuvun historia on jatkoa kansanpukujen historialle. Kansallispuvut pohjautuvat kansan 1700- ja 1800-luvuilla käyttämiin juhla-asuihin.

Rakkaudesta Karjalaan
Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo 23.1.–28.8.2016
Omin käsin -näyttelyyn liittyvässä Rakkaudesta Karjalaan -osiossa on esillä Tyyne-Kerttu Virkin Aunuksen Karjalasta 1940-luvulla keräämää esineistöä. Aunuksessa vietetty aika vaikutti Karjalankannaksella Sakkolassa syntyneen Virkin koko elämäntyöhön. Hän omisti koko elämänsä käsityökulttuurin edistämiselle, erityisesti karjalainen käsityö oli lähellä hänen sydäntään.

Käsityö on elämän mittainen matka
Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo 9.9.2016–29.1.2017
Suomen kansallispukukeskuksessa esitellään kansallispukuvalmistaja Tuulikki Matikaisen uraa käsityöläisenä ja kansallispukuvalmistajana. Näyttelyssä on esillä Tuulikin valmistamia kansallispukuja sekä käsitöitä lapsuudesta saakka.

Aulagalleria 2016

MINItekstiilinäyttely
Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n 60-vuotisjuhlavuoden näyttely

19.12.2015 – 6.3.2016 Aulagalleria
"Kaiken ei tarvitse olla suurta. Teos voi saada voimaa pienuudestaan. Pieni herättää myönteisiä tunteita jopa hellyyttä. Pientä pitää myös katsoa läheltä." Tämä on TEXO ry:n kahdeksas minitekstiilinäyttely. Näyttelyn kuraattorina on toiminut tekstiilitaiteilija Heli Tuori-Luutonen.

Pinnalla
Suomen käsityön museo

12.3.–5.6.2016 Aulagalleria
Pinnalla on nuorten muotoilijoiden ja käsityöläisten jurytetty näyttely. Näyttelyyn haki 30 nuorta tekijää, joista jury valitsi näyttelyyn mukaan kuusitoista. Ehdotusten taso oli korkea ja haku oli tavoittanut tekijöitä ympäri Suomea.
Lue tiedote (10.12.2015): Pinnalla-näyttelyyn haki 30 nousevaa tähteä

Tynnyrit
Suomen käsityön museo

11.6.–18.9.2016 Aulagalleria
Pro Puu ry:n näyttely esittelee tynnyrin rakennetta, historiaa, valmistusta ja siihen tarvittavia työkaluja sekä tynnyrien käyttötarkoituksia. Lisäksi se nostaa esille erikoisammattikunnan, tynnyrintekijät.

Sievästi siveltimellä – perinteistä posliinimaalausta

30.9.–4.12.2016 Aulagalleria
Posliininmaalauksen historia harrastuksena liittyy Euroopassa 1700-luvulla perustettujen posliinitehtaiden suosituimpien mallien leviämiseen ja kopiointiin. Posliininmaalauksen harrastajan ihanteena on kopioida vanhojen mestareiden kuva-aiheita mahdollisimman tarkasti alkuperäisen mallin mukaan. Näyttelyssä nähdään posliinimaalauksen harrastajien taidokkaita töitä omista lempiaiheistaan.

Ikkunagalleria 2016

Kirjat elävät

17.11.2015–10.1.2016 Ikkunagalleria
Suomen Nukketaiteilijoiden joulunäyttely on syntynyt kirjallisuuden innoittamana. Kulunut vuosi on ollut valtakunnallinen Kirjan vuosi, jonka tavoitteena on ollut rohkaista uusia toimijoita liittämään kirjat ja kirjallisuus osaksi omaa toimintaansa. Suomen nukketaiteilijat tarttuivat haasteeseen ja valitsivat jo perinteiseksi muodostuneen joulunäyttelynsä teemaksi Kirjat puhuvat. Näyttelyn kautta he haluavat kunnioittaa Kirjan vuotta ja kirjallisuutta.

Barely there

13.1.–28.2.2016 Ikkunagalleria
Näyttelyssä Aura Kajaniemi pohtii vaatteen käsitettä, vaatteen ja kehon välistä suhdetta sekä vaatteelta vaadittuja ominaisuuksia kuten häveliäisyyttä, peittävyyttä ja koristautumista.

Osaatteko valssata, neiti Minkkinen?
Suomen käsityön museo

4.3.–15.5.2016 Ikkunagalleria
Osaatteko valssata, neiti Minkkinen? -näyttely esittelee läpileikkauksen maamme eturivin kuvanveistäjän ja korutaiteilijan Eila Minkkisen (s. 1945) tuotannosta. Keski-Suomessa Konginkankaalla syntyneen taiteilijan metalliveistoksia on esillä Jyväskylän taidemuseossa ja koruja sekä lasiveistoksia Suomen käsityön museossa. Hopeaseppä-kuvanveistäjä Eila Minkkinen juottaa, hitsaa, valaa ja hioo. Kupari, teräs, hopea, pronssi ja kierrätetyt materiaalit taipuvat veistoksiksi ja koruiksi.

UNIONIN26

18.5.–4.9.2016 Ikkunagalleria
Myyntinäyttely Unionin26 tarjoaa monipuolisen kattauksen suomalaiseen taidekäsityöhön. Suomen eturivin taidekäsityöläisten näyttelystä voi hankkia itselle tai lahjaksi keramiikkaa, lasiesineitä, ylellisiä neuleita ja huiveja eri materiaaleista, printtipussukoita ja -asuja, koruja kierrätysmateriaaleista, emalista, hopeasta ja lasista. Valaisimissa ja kulhoissa yhdistyvät puu ja emali.

Pala palalta - Maria Kuparin mosaiikkitaidetta

7.9.–13.11.2016 Ikkunagalleria
Maria Kupari valmistaa mosaiikkiteoksia puhtaasta tekemisen palosta. Harmonisten ja kekseliäästi koottujen töiden materiaalina Maria käyttää kierrätettyjä astioita.

Kutsut kartanossa 1920-luvulla
Suomen käsityön museo

16.11.2016–8.1.2017 Ikkunagalleria
Suomen Nukketaiteilijat ry:n näyttely. Suomen Nukketaiteilijat ovat monena vuonna koonneet Suomen käsityön museon Ikkunagalleriaan joulunajaksi teemallisen näyttelykokonaisuuden. Tänä vuonna yleisö voi eläytyä toiveikkaan ja iloisen 1920-luvun juhlatunnelmaan, eräänlaiseen epookkinäkymään kuvitteellisessa kartanossa, jonka art deco -tyylisiä yksityiskohtia nukketaiteilijat ovat toteuttaneet huolella. Näyttelyä voi katsella sekä museon ulkopuolelta Kauppakadulta että sisältä. Katsottavaa riittää koko perheelle.

Näytönpaikka 2016

Kas näin heiluu kassi!

Näytönpaikka 1.12.2015–7.2.2016
Elämän värien käsinpainetut tekstiilit tuovat kotiin rentoa romantiikkaa ja iloista huumoria. Tuotteet suunnitellaan, käsinpainetaan ja ommellaan Hankasalmella, Keski-Suomen kauniin luonnon keskellä.

Meidän pötköt kissat

Näytönpaikka 16.2.-3.4.2016
Näyttelyn veikeät keraamiset kissat ja suuret huojuvat kerrostalot, ovat Petäjäveden Kirkonkylän koulun alakoululaiset ja heidän keramiikka-ohjaajansa Nadja Arppen toteuttamia. Ne on tehty innolla, ilolla ja suurella sydämellä. Niihin kätkeytyy suuri työ, lukuisat sormen painallukset ja kupliva nauru.

Maaginen kaleidoskooppimetsä

Näytönpaikka 5.4.–5.6.2016
Näyttely pitää sisällään pohjoista mytologista mielenmaisemaa keramiikan muodossa. Savityöt ja mosaiikki työstyivät kuin itsestään kansainvälisen taiteilijakollektiivin käsissä maagisiin ulottuvuuksiin ja ihailtaviksi itse näyttelyyn. Kollektiivi muodostuu ReAktorin kulttuuripaja Trombin ihmisistä, sekä taiteilevaisista ystävistä, joiden taide syntyy mitä filosofisimmissa merkeissä. Tämän näyttelyn nähtyään jää kaikilta varmasti suu auki...

KÄSILLÄ - käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona

Näytönpaikka 7.6.–7.8.2016
Näyttely kertoo Taitokeskus Aivian opiskelijoiden ammatillisesta lisäkoulutuksesta ja käsityöntekijän ammattitutkintoon valmistavasta koulutuksesta sekä Jyväskylän käsityökoulun käsityön taiteen perusopetuksen oppilaiden tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä, teknologiassa ja muotoilussa tänä päivänä. Käsityökoulun lukuvuoden 2015-2016 teemana oli Maailmassa.

Tarinoita silkkimekoista

Näytönpaikka 9.8.–2.10.2016
Genevessä asuvan, Oulusta kotoisin olevan, Armi Heikkinen-Daumin näyttelyn teemana ovat kiehtovat tarinat, ihmiskohtalot. Hän on jo vuosia valmistanut silkkikuidusta monimuotoisia tekstiilitöitä, joissa kuituihin yhdistyy kankaita, pitsejä, paperia, pellavaa, hamppua ja villaa. Työt voivat olla 3-ulotteisia kuten Tarujen mekot ja Madonnat, joissa on käytetty teepusseja ja kuivattuja orkideankukkia.

Tulevaisuuden tekijät

Näytönpaikka 4.10.- 27.11.2016
+ laajennettu näyttely Jyväskylän keskustassa ja sen ympäristössä
Materia ry 5 vuotta & Miia Suojala Design 10 vuotta
Keskisuomalaisia muotoilu- ja käsityöalan sekä materiaalipohjaisen taiteen ammattilaisia esittäytyy juhlavuoden merkeissä! Yhteisnäyttelyssä pohditaan miltä tulevaisuus näyttää materialaisten silmin.

Metsän ihmisiä - Galina Arppe

Näytönpaikka 29.11.2016.-22.1.2017
Kuvataiteilija Galina Arppen näyttelyn tyylitellyt huopaveistokset peilaavat nykymaailman arvoja ja suhtautumista erilaisuuteen.

» Vuoden 2017 näyttelyarkisto
» Vuoden 2016 näyttelyarkisto
» Vuoden 2015 näyttelyarkisto
» Vuoden 2014 näyttelyarkisto
» Vuoden 2013 näyttelyarkisto
» Vuoden 2012 näyttelyarkisto
» Vuoden 2011 näyttelyarkisto
» Vuoden 2010 näyttelyarkisto
» Vuoden 2009 näyttelyarkisto
Vanhemmat näyttelyt näyttelyarkistossa 2000-2008