ITE Lennossa

Suomen käsityön museossa 19.3.-24.5.2009.

Mistä on lentävät lehmät tehty?
  Maitotonkista,
      mopon bensatankeista,
            polkupyörän sarvista ja
                    perämoottoreista.
Niistä on lentävät lehmät tehty.

Suomen käsityön museon ITE Lennossa -näyttelyä siivittävät ITE-taiteilijat ja heidän lentämisen ihmeeseen liittyvät taideteoksensa. Taiteilija Veli Granö on koonnut näyttelyyn teoksia neljältätoista ITE-taiteilijalta eri puolilta Suomea. Näyttely liittyy kuuden jyväskyläläisen museon yhteiseen Lentämisen ihme teemaan.

ITE -taiteilijat ovat itse oppineita taiteentekijöitä, joiden töissä kantavana voimana on itsensä toteuttaminen, ilmaisemisen vimma ja mielikuvituksen lento. Usein koko heidän elämänpiirinsä ja elämäntapansakin ovat käsitettävissä taiteeksi. ITE -lyhenne syntyy sanoista Itse Tehty Elämä. Kuvaavaa töille ovat monipuolinen materiaalien käyttö, ennakkoluuloton yhdistely sekä töiden omaperäisyys. Kaikki tekniikat, niiden yhdistelmät ja materiaalit ovat sallittuja. Tekoprosessi on taitelijalle vähintään yhtä tärkeä kuin itse lopputulos.

Näyttelyssä on esillä teoksia Irja Aliselta Porista, Kalevi Argillanderilta Pihtiputaalta, Väinö Haloselta Vuokatista, Heikki Junnolta Kärsämäeltä, Alpo Koivumäeltä Kauhajoelta, Veikko Kuhnolta Saarijärveltä, Ilmari Lehtiseltä Espoosta, Matti Lepistöltä Pattijoelta, Petri Martikaiselta Kemiöstä, Helinä Savoselta Saarijärveltä, Seppo Suomensyrjältä Villähteestä, Ari-Matti Teräväiseltä Paavolasta, Jussi Tukiaiselta Ristiinasta ja Vesa Väänäseltä Heinolasta. Taideteosten lisäksi näyttelyssä on esillä sanginjokelaisen Raimo Päätalon osin kierrätysmateriaaleista itse tekemä lentokone. Kone on lainassa Keski-Suomen ilmailumuseon kokoelmista. Maaseudun Sivistysliitto on mukana näyttely-yhteistyössä.

ITE lennossa näyttelyn TUSINA-pajassa voit päästää mielikuvituksesi lentoon ja valmistaa oman näkemyksesi lentämisen ihmeestä. Valittavanasi on kaksitoista erilaista materiaalia ja niiden työstämiseen tarvittavia työvälineitä. Liitä tekijätiedot teokseesi ja jätä se osaksi näyttelyä.

 

Näyttelyn aikana tapahtuu kummia:

Su 22.3. Jyväskylän päivä ilmainen sisäänpääsy kaikkiin museoihin

Pe 27.3. klo 11-18 Käsityön rompetori
Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25
Tule tekemään erikoisia ja edullisia löytöjä käsityön harrastajan Rompetorilta! Vapaa pääsy.

Ti 7.4. klo 14-15: Luento: Paratiisipuku viimeiselle matkalle
Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25
Helbe Pajari kertoo kuolinpaitojen tekemisestä ja esittelee Paratiisipukuja perusnäyttelyssä. Vapaa pääsy. Lisätietoja: Raija Manninen, puh. 040 502 2887.

Pe 17.4. klo 13-16 Työpaja: Pönttö omasta päästä
Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25
Batiikkitaiteilija Sirpa Hasan ohjauksessa valmistuu pönttö kaikenlaisille lentäville puutarhan sisustukseen. Työpajamaksu 20 sisältää ohjauksen ja materiaalit.
Ennakkoilmoittautuminen tiistaihin 14.4. mennessä käsityön museon infoon, puh. (014) 26 64370 tai craftmuseum.info@jkl.fi

La 16.5. Yläkaupungin Yö ja Euroopan museoiden yö
Ilmainen sisäänpääsy Jyväskylän kaikkiin museoihin klo 18 jälkeen

Su 17.5.
Kansainvälinen museopäivä ilmainen sisäänpääsy kaikkiin museoihin

Lisätietoja

Lisää tietoa muiden museoiden näyttelyistä ja tapahtumista löydät nettisivuilta: http://www.avoinmuseo.fi/lentamisenihme