KäSILLä taitoa - iloa muotoa

Aika - Tila - Avaruus

Taito-käsityökoulun kesänäyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 26.5.-2.8.2009

Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry Aivia aloitti käsityön taiteen perusopetuksen antamisen keväällä 1990 Jyväskylässä. Tällä hetkellä Aivia järjestää käsityön taiteen perusopetusta Jyväskylässä, Saarijärvellä ja Joutsassa. Lukuvuonna 2008-2009 käsityökoulujen 34 ryhmässä opiskelee 337 oppilasta, joista aikuisia 144. Vuonna 2004 perustettiin Nikkari ryhmiä, joissa opetus painottuu esinesuunnitteluun ja esineiden valmistukseen.

Käsityön taiteen perusopetuksen suuntautumisvaihtoehdot ovat esinesuunnittelun ja esineiden valmistus, tekstiilin ja vaatetuksen suunnittelu ja valmistus sekä ympäristön suunnittelu ja rakentaminen. Käsityökoulu antaa käsityön taiteen perusopetuksen yleisen ja laajan oppimäärän mukaista opetusta lapsille, nuorille ja aikuisille. Monipuolisten materiaalien ja tekniikoiden työstäminen kehittää yksilön kokonaispersoonallisuutta, esteettistä valintakykyä sekä kannustaa luovaan ongelmanratkaisuun käsityön suunnittelu- ja valmistusprosessissa.

Varhaisiän opinnot: työn ja onnistumisen ilo sekä omaan osaamiseen luottaminen ovat tärkeimpiä asioita opinnoissa.
Käsityön perusteet ja perusopinnot: oman työn suunnittelu ja suunnitelman toteuttaminen valmiiksi tuotteeksi kehittää pitkäjänteisyyttä, henkilökohtaista vastuuta työskentelystä ja luovaa ongelmanratkaisutaitoa.
Käsityön työpajat ja syventävät opinnot: taitojen karttuessa kyky taiteelliseen ilmaisuun ja teknisiin ratkaisuihin kehittyy käsityön avulla.

Lukuvuoden 2008-2009 teemana on ollut Aika Tila - Avaruus. Pajoissa monipuoliset materiaalit; metalli, lasi, villa, paju, savi, hopea, paperi ja värit hakivat muotoaan eri tekniikoiden avulla synnyttäen erilaisia elämyksiä, kokemuksia, tarinoita ja esineitä sekä tuotteita.

Taito-käsityökoulujen Joutsa, Saarijärvi ja Jyväskylä kesänäyttely kertoo tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä ja muotoilussa. Näyttelyn tarinoita ja esineitä voit tulla katsomaan, kokemaan ja näkemään Suomen käsityön museon Näytönpaikkaan, Kilpisenkatu 12, Jyväskylässä. Ikkunanäyttely on avoinna 24 tuntia.

Lisätietoja

Taito-käsityökoulu, Joutsa
Joutsan käsityökeskus
toiminnanohjaaja Anna-Liisa Liukkonen
Jousitie 38, 19650 Joutsa
p. 0103871050

Taito-käsityökoulu, Saarijärvi Saarijärven käsityökeskus
toiminnanohjaaja vs. Väisänen Satu
Sofianranta, Paavontie 4, 43100 Saarijärvi
p. 0103871060

Jyväskylän käsityökoulu
Taitokeskus Aivia
rehtori Maire Valkonen
Kivääritehtaankatu 8, 40100 Jyväskylä
p. 0103871032

www.aivia.fi