ANTIIKIN KOLME NAISTA
Kuva: Juha Liimatainen.

ANTIIKIN KOLME NAISTA

Tekstiilitaiteilija Eeva-Liisa Salmelin

Tekstiilitaidetta Suomen käsityön museon Galleriassa ja aulassa 10.1.-8.3.2009

Eeva-Liisa Salmelin on uskollisesti seurannut omaa perinteistä tekstiili-ilmaisuaan opiskeluajoista lähtien. Hän on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteen osastolta 1977. Antiikin kolme naista -näyttelyn aiheet hän on poiminut esteettisin perustein eri aikakausien vaikutteista. Eeva-Liisa Salmelin kertoo näyttelystään seuraavasti:

"Palaan usein hyvin mielelläni ajassa taaksepäin. Näyttelyn työnimenäkin on Aika matka menneisyyteen, nimenomaan aika pitkä matka - ei tieteismatka. Valitsin näyttelyni aiheiksi historiasta itseäni kiehtovia ajanjaksoja. Näyttelyn tarina alkaa Maailman synty -runolla Kalevalasta. Myös miljoonia vuosia sitten maan uumenissa syntyneet fossiilit ovat pienten kuvakudosten kuva-aiheiden innoittajina. Olen hyvin vähän päässyt näkemään oikeita fossiileja, siksi minun täytyi kutoa itse omat fossiilini.

Antiikin aika, josta näyttelyni päätyöt ovat, tuli aivan itsestään. Mietin aluksi, kumpi on kiinnostavampi, roomalainen vai kreikkalainen antiikin aika. Päädyin ilman muuta kreikkalaiseen, sivistyneeseen antiikkiin, jonka henkevä, sivistynyt kulttuuri ja sen historia kiehtoi minua. Pallas Atheneen kaunis profiili innosti heti tutkimaan lisää sen ajan historiaa.Ja niin syntyivät nämä kolme naista. Pariisitar on Knossoksen palatsissa Kreetalla oleva pieni seinämaalaus, jonka halusin ikuistaa. Lyyraa soittava muusa tuli jostakin eteeni, ylväs profiili ja sen ajan kaunis vaatetus.

Keskiaikaisten kivikirkkojen seinämaalaukset kiehtovat minua myös paljon. Monet seinämaalaukset, jotka ovat jo osittain ajan kanssa pyyhkiytyneet pois näkyvistä, valmistin pellavakuitunukalla.Tästä on pieni installaatio. Kauniita koristeaiheita olisi ollut enemmänkin tuotettavissa taidetekstiileiksi, mutta käyttämässäni tekniikassa lyhyen pellavanukan solmiminen on hyvin hidasta. En ole tehnyt töitäni historian faktoihin nojautuen, vaan vapaasti luoden oman historiani esteettisen kiinnostukseni mukaan."

Antiikin kolme naista -näyttelyn teokset ovat olleet aiemmin esillä galleriatila Laterna Magicassa Helsingissä. Salmelin on osallistunut useisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Eeva-Liisa Salmelin on ollut Helsingin vanhimman käsityöläisyhdistyksen, Artisaanin jäsen vuosina 1977-2006, lisäksi hän on jäsen Ornamon jäsenliiton Tekstiilitaiteilijat TEXOssa. Eeva-Liisa Salmelin luennoi urastaan ja esittelee näyttelynsä Suomen käsityön museon ja Jyväskylän kansalaisopiston yhteistyössä toteuttamalla luennolla 21.1. klo 18 alkaen. Salmelinin näyttelyn kanssa samaan aikaan nähdään museon vaihtuvana päänäyttelynä Taideseppien 30-vuotisjuhlanäyttely.

21.1. ke 18.00-19.30 Luento: Villat ja pellavat tekstiilitaiteeksi
Suomen käsityön museon luentosali, Eeva-Liisa Salmelin, tekstiilitaiteilija
Viitasaarelainen Eeva-Liisa Salmelin esittelee 30-vuotista uraansa tekstiilitaiteilijana ja tuntojaan toimimisesta marginaalissa. Luennon jälkeen Salmelin esittelee Antiikin kolme naista -näyttelynsä.

Lisätietoja