Helmoissa
Äiti Tuulalla on yllään Kymenlaakson puku ja tytär Sojalla Sysmän-Luhangan puku.
Kuva: Jarkko Lempiäinen.

Helmoissa

Pienoisnäyttely on esillä Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 10.10.2009-11.4.2010.

Näyttely kertoo kansallispukuperheen elämästä. Tänä vuonna Tuula Tanttula-Murrolla tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun hän teki miehelleen Valkealan puvun. Samaan aikaan hänen tyttärelleen, Soja Murto-Hartikaiselle tulee 10 vuotta siitä, kun hän teki ensimmäisen kansallispuvun: Lammin naisen puvun ystävälleen. Tuula on lopettelemassa kansallispuku-uraansa, jonka aikana hän on vaatettanut lukuisia kansantanssijoita, sukulaisia, ystäviä ja asiakkaita kansallispukuun. Hän on ommellut 18 mallipukua Suomen Kansallispukuneuvoston tarkistaessa ja tutkiessa pukuja. Nyt Soja kutoo ja ompelee kansallispukuja ammatikseen ja on mukana myös ensimmäisessä puvun tarkistuksessaan.

Kansallispuvut eivät ole perheelle vain työ, vaan elämäntapa. Perheen isä, Martti Murto, on kutonut kansallispukukankaita ja tehnyt supikkaita, lapikkaita ja kurpposia. Lapset - omat ja vieraat - ovat kasvaneet kankaiden, lankojen, nahkojen ja iloisen käsillä tekemisen keskellä. Osansa ovat saaneet myös ystävät ja sukulaiset, joita perheen kodissa vieraili Sojan lapsuusaikana päivittäin ja jokaiselle riitti jotain kankaan nurkkaa ommeltavaksi.

Helmoissa-näyttelyssä on esillä äidin ja tyttären valmistamia kansallispukuja sekä kansallispukuperheen tarinoita vuosien varrelta.

Lisätietoja