ILMARISEN PERILLISET - Taidesepät ry 30 vuotta
Kuvassa: Pia Forsbacka: Osa teoksesta Juoppojen sukupuu. Kuva (yksityiskohta): Mikko Auerniitty.

ILMARISEN PERILLISET

Taidesepät ry 30 vuotta

Juhlanäyttely Suomen käsityön museossa 20.12.2008- 8.3.2009

Seppä on arvostettu käsityöläinen

Moderni taideseppä on metallialan huippuammattilainen, jonka töissä yhdistyvät sekä materiaalin että muodon hallinta. Sepät luovat yksilöllisiä ja kestäviä esineitä, jotka ovat laadukkaita niin esteettisesti, funktionaalisesti kuin teknisesti.

Taidesepät on pieni, mutta näkyvä ammattikunta, jolla on pitkä ja ansiokas historia takanaan. Nykyaikainen seppä on monipuolinen metallialan ammattilainen - mies tai nainen. Sepäntyö liittyy nykyisin lähes kaikkeen, missä tarvitaan teräksen ja muiden metallien tuntemusta ja käytännön soveltamista. Työn kuva ulottuu aina valtavista teräsrakenteista pieniin erikoistyökaluihin ja koruihin. Perinteisesti sepäntyöhön liitetty takominen on pieni, mutta tärkeä osa kokonaisuutta.

Sepät erikoistuvat osaamisessaan ja tuotevalikoimissaan. Yritystoiminta vaatii markkinoiden ehdoilla elämistä. Monet metalliverstaat eivät aina osaa tai pysty valmistamaan erikoisempia tuotteita ja silloin seppien ammattitaidolle on tilausta.

Ilmarisen perilliset -näyttely esittelee ikiaikaisen sepän ammatin nykyaikaista osaamista ja kuinka perinteikäs ammatti on sopeutunut nykyisen yhteiskunnan tarpeiden mukaiseksi. Sepän ammatti on aina elänyt ympäröivän todellisuutensa palvelijana. Näyttelyssä on esillä neljänkymmenen taidesepän töitä. Mukana on myös viime vuonna edesmenneen legendaarisen Kauko Moision taoksia.

 

Ilmarisen perilliset -juhlakirja julkistettiin näyttelyn avajaisissa

Ilmarisen perilliset -kirjassa eri kirjoittajat esittelevät näkökulmia sepäntyöhön. Kirjan kuvituksena on näyttelytöiden valokuvia. Kirjaa myydään näyttelyn yhteydessä ja Taidesepät ry:n kautta. Lisäksi kirja on luettavissa Taidesepät ry:n nettisivuilla ja sitä jaetaan ilmaiseksi kaikkiin Suomen kirjastoihin ja alan oppilaitoksiin.

Lisätietoja

Antti Nieminen
0400 425 949
antti.nieminen(at)vaskitsa.com
www.taidesepat.fi