Kuvassa: Yksityiskohta Kerttu ja Rolf Ikkelän valmistamasta nuken Munsalan miehen kansallispuvusta.
Kuva: Suomen käsityön museo/Anneli Hemmilä-Nurmi

Kerttu ja Rolf Ikkelän kansallispukuiset nuket

Näyttely on esillä Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 6.2.- 4.10.2009.

Kansantanssiharrastuksesta leimahti kipinä aitojen kansallispukujen valmistamiseen. Täysmittaisten kansallispukujen valmistaminen tuntui käytännössä hankalalta ja niin Ikkelät aloittivat pienoismalliversioiden valmistamisen nukeille. Ensimmäinen kansallispukunukke sai ylleen Nastola-Asikkalan naisen kansallispuvun, saman joka oli myös Kertulla itsellään. Tämä nukke toimi maskottina kansantanssireissuilla. Tänä päivänä Ikkelät ovat yhteistyössä valmistaneet jo 147 erilaista kansallispukuista nukkea. Kuja-näyttelyssä Suomen käsityön museossa on esillä niistä osa.

Ikkelät hankkivat nukkensa kirpputoreilta ja tarvittaessa korjaavat kuntoon. Kerttu valmistaa nukkien kansallispuvut niin tarkasti alkuperäisen mallin mukaan kuin mahdollista. Kankaita hankitaan esim. Helmi Vuorelmalta Lahdesta. Rolf vastaa nukkien vaatetuksen pienistä yksityiskohdista, kuten metallisista koruista, soljista, vöistä ja jalkineista.

Ikkelöiden kansallispukuiset nuket eivät ole tarkoitettu pelkästään ihailtaviksi. Ikkelät kiertävät nukkiensa kanssa kertomassa kansallispuvuista ja niiden historiasta kouluissa, erilaisten yhteisöjen tilaisuuksissa ja messuilla. Valmiit muovinuket, joiden ylle kansallispuvut on tehty, ovat käytännöllisiä, sillä ne kestävät käyttöä hyvin. Ensimmäiset nuket olivat pienempiä, mutta ne ovat ajan kanssa vaihtuneet isompiin, sillä isommissa nukeissa saa kansallispuvun yksityiskohtineen paremmin esille.

Kansallispuvun juhlavuonna 2005 Suuri Käsityölehti julkaisi kansallispukuisten nukkien sarjan. Nukkien puvut oli valmistettu Kertun ja Rolfin mallin mukaan. Mukana hankkeessa oli myös kansallispukuvalmistaja Helmi Vuorelma Oy.

Kansallispukujen teko on yhteinen rakas harrastus. Se on pitänyt meidät elämäniloisina. Nukkien myötä olemme saaneet kokea monia ikimuistoisia hetkiä.

Lisätietoja