Koruja yöstä - kultaseppä Marja Arola

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 2.9.-15.11.2009

Näyttelyssä Arola esittelee parikymmentä uusinta teostaan. Korujen materiaaleina hän on käyttänyt kalannahkaa, huopaa, hopeaa, pronssia, jalokiviä ja lasihelmiä. Arola valmistui kultasepäksi Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksesta 1987, ja on sen jälkeen osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin Suomessa. Marja Arola on toiminut vuodesta 1996 lähtien Kalevala korun kultaseppänä ja suunnittelijana.

Marja Arola kertoo koruteostensa taustoista seuraavasti:

Olen tehnyt vuosia erilaisia henkisiä harjoituksia, ensin joogaa ja nyt buddhalaista meditaatiota. Se on mullistanut maailmankuvani toiseksi. Harjoitukset aloittivat voimakkaan puhdistusprosessin. Olen voinut tiedostaa ja käsitellä alitajuisia tunteitani, kuten pelkoa. Olen joutunut katsomaan asioita itsessäni hyvin syvälle sisäänpäin. Koruja yöstä -näyttelyn nimessä yö tarkoittaa mieleni pimeää puolta, syvintä alitajunnan romuvarastoa. Koruni kertovat tarinoita, joita olen nähnyt omassa mielessäni ja tajunnassani aamuyön tunteina, puhdistusprosessin tuloksena. Niissä seikkailevat armottomat sudet, hempeät kaniinit sekä kuolemaa enteilevät pääkallot.

"Käsikoru Rottakuningatar on mielikuva sisarestani. Seurailin rottien touhuja Delhin rautatieasemalla junaa odotellessa. Iso rottapopulaatio muistutti erehdyttävästi meidän ihmisten touhuja, omaa perhettäni. Yksi rotista, jolla oli aivan takkuinen turkki ja häntäkin katki, muistutti veljeäni. Iso ja lihava oli oikea menestyjä, mahtava ja voimakas naaras, oikea kuningatar. Rottakuningatar. Hän oli kuin sisareni. Mietiskelin niitä katsoessani, että olemme kaikki samaa, ihmiset, eläimet, koko luomakunta."

"Kaulakoru Suden aika syntyi siten, että tajusin erään meditaation aikana, miten paljon olen kerännyt surua sisälleni salaamalla epilepsiani. Katsoin Olli Saarelan ohjaaman Suden aika -elokuvan, joka kertoo epilepsiaa sairastavasta tytöstä. Elokuvan tarina kosketti minua hyvin omakohtaisesti."

Lisätietoja

Marja Arola
kultaseppä
Kruunuvuorenkatu 9 C, 00170 Helsinki
050 570 7444
www.marjaarola.fi