Vuorelma 100 - arjessa ja juhlassa

Suomen käsityön museo juhlistaa Vuorelman tarinaa näyttelyllä

Näyttely Suomen käsityön museossa 1.10.-5.12. 2009

Helmi Vuorelma Oy on perinteikäs lahtelainen yritys, jolla on 100-vuotinen historia käsi- ja taideteollisuusalalla. Yritys tunnetaan monien sukupolvien ajalta suomalaisten kotien kaunistajana ja värikkäiden kansallispukujen valmistajana.

Suomen käsityön museon tuottama näyttely esittelee yrityksen historiaa, perinnettä ja nykypäivää. Esillä on runsaasti muistoja herätteleviä tuotteita eri aikakausilta, kuten täkänöitä, kuultokudoksia, ryijyjä ja kansallispukuja. Tuotevalikoimaan kuuluu tänä päivänä saunatekstiilejä, ryijyjä sekä muita seinätekstiilejä. Näyttelyn kansallispuvut ovat kuuluneet Vuorelman valikoimaan alusta asti.

Helmi Vuorelma - uraauurtava yrittäjä

Kaikki alkoi Helmi Vuorelman (1886-1948, os. Kummila) yritteliäisyydestä. Hän oli syntyjään orimattilalainen ja valmistui Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuuskoulusta 1909. Valmistuttuaan hän alkoi kutoa vuokra-huoneessaan keinutuolinmattoja sekä 1910-luvulta alkaen kansallispukujen kankaita. Kysynnän laajetessa liike työllisti pian useita kutojia yrityksen kutomossa ja kotikutojia. Mallit suunniteltiin itse. Erityisesti 1930-luvulla valmistettiin kankaisen lisäksi villatuotteita, kuten takkeja, sukkia, paitoja ja alusvaatteita. Helmi Vuorelma kehitti suomalaista tekstiiliperinnettä avarakatseisesti ja yrittämisen ohella hän vaikutti monissa yhteiskunnallisissa tehtävissä sekä esikuvana monelle naisyrittäjälle.

Kansallispuku kaikkiin juhliin

Kansallispukujen suosio kasvoi tasaisesti 1920-luvulla ja Vuorelma teki osaltaan merkittävää työtä kansallispukujen käytön lisäämisessä ja tunnetuksi tekemisessä. Vuorelman työntekijät toimivat kansallispukujen malleina ja esittelijöinä. Kansallispuvun käytön ja valmisuksen huippukaudeksi muodostui 1930-luku. Nuorisoseuraliike 1930-luvulla ja Suomeen suunnitellut 1940-luvun olympialaiset lisäsivät kansallispukujen kysyntää. Vuonna 1939 valmistettiin ennätykselliset 10 000 pukua. Toinen maailmansota pysäytti kansallispukujen tuotannon lähes täysin, kuitenkin nousten uuteen kukoistukseen 1950-luvulla sekä pienen taantuman jälkeen uudestaan 1980-luvulla. Nykyisin Helmi Vuorelma Oy:n tuotannossa on noin sata naisten, miesten ja lasten kansallispukumallia. Kansallispukujen tarvikkeita voi hankkia Vuorelman lisäksi ympäri Suomen toimivilta jällenmyyjiltä.

Vuorelma Oy:n tuotannossa merkittäviä suunnittelijoita olivat Maija Kolsi-Mäkelä (1911-1982) ja Maija-Liisa Forss-Heinonen (s.1929). Heidän tuotannostaan on esillä värikäs otos luonnoksia, suunnitelmia ja sisustustekstiilejä.

Yleisö on voinut antaa oman panoksensa näyttelyyn keväällä 2009 alkaneen muistojen, valokuvien ja lahjoitusten keruun myötä. Muistot on tallennettu museon arkistoon ja osa lahjoituksista on saanut paikkansa myös näyttelyssä. Aikaisemmin Vuorelman kansallispukujen maailmaa on esitelty Suomen kansallispukukeskuksen näyttelyssä 1995.

Vuorelman näyttelyn kunniaksi käsityön museo on tuottanut Helmi-malliston, johon kuuluvat Vuorelman kansallispukukankaiset käsilaukut ja napit.

Suomen käsityön museossa ja Suomen kansallispukukeskuksessa tapahtuu Kansallispuvun 124-vuotissyntymäpäivää vietetään 10.10. 2009, jolloin juhlan värikästä antia ovat luento, kansallispukunäytös ja kansallispukumateriaalien myyntitori. Samana päivänä avataan kansallispuvun taitajien, äidin ja tyttären, Tuula Tanttula-Murton ja Soja Murto-Hartikaisen näyttely Helmoissa kansallispukukeskuksen Kujalla. Syksyn aikana kuullaan yhteensä kolme luentoa Vuorelmaan liittyen. Luentosarjan toteuttavat yhteistyössä Suomen käsityön museo ja Jyväskylän kansalaisopisto.

Helmi Vuorelma -luennot siivittävät jakamaan muistoja:

Keski-Suomen naisen kansallispuvun historiaa
10.10. la 11.00-12.00
Tiina Heinonen, KM, artenomi, vaatetuksen opettaja
Luento liittyy kansallispuvun 123-vuotissyntymäpäivään ja Vuorelma 100 -näyttelyyn. Samalla se aloittaa Kauneimmat kansallispuvut -luentosarjan.

Neitolinnusta kanavamaisemiin
28.10. ke 17.30-19.00
Riitta Latvala-Erkkilä, TaM, KteO
Latvala-Erkkilä kertoo, kuinka Helmi Vuorelma Oy:ssä taidetekstiilin suunnittelutyö etenee luonnoksesta valmiiksi tuotteeksi ja edelleen kuluttajalle sopivaksi käsityöpakkaukseksi. Taiteilijalla on käytännönläheinen näkökulma tekstiilisuunnitteluun lähes kahdenkymmenen vuoden ajalta.

Helmi Vuorelma - uraauurtava naisyrittäjä 1900-luvun alussa
11.11. ke 17.30-19.00
Kristiina Vuorelma-Aho, senioriyrittäjä
Helmi Vuorelma oli ensimmäisiä menestyviä naisyrittäjiä Suomessa. Kristiina Vuorelma-Aho kertoo isoäitinsä perustaman yrityksen vaiheista.

Luennot Suomen käsityön museossa, Kauppakatu 25. Luentosali, 2. krs.

Luennoille on vapaa pääsy.

Kansallispuvun syntymäpäivät lauantaina 10.10.2009

Kansallispuvun syntymäpäivänä 10.10. museoon on vapaa pääsy.

Tutustu ohjelmaan

Haluatko jakaa Vuorelma-muistosi kanssamme?

Lue tiedote

Lisätietoja

Vuorelman verkkosivusto:
http://www.vuorelma.net