Jokapäiväinen paperimme

Näyttely Suomen käsityön museon Luentosalissa (2. krs) 9.1.-23.5.2010

Suomen käsityön museon tuottama Jokapäiväinen paperimme -näyttely vie katsojansa mielenkiintoiselle löytöretkelle arkisen, mutta välttämättömän paperin maailmaan. Paperia tarkastellaan historian, kulttuurihistorian, käsityön, taiteen ja paperin tekemisen näkökulmista.

Paperi on esillä näyttelyssä monin tavoin dokumentteina ja käsintehdyn paperin muodossa. Esillä ovat niin maailman ensimmäinen postimerkki kuin lumppupaperia ja papyrustakin.

Miltä maailma näyttäisi tänään, ellei paperia olisi keksitty? Kulttuuri ei periydy, vaan jokaisen sukupolven on omaksuttava se itse. Uudet sukupolvet voivat rakentaa edellisten sukupolvien saavutuksille vain jos ne kyetään välittämään tuleville polville. Vasta paperin myötä yhteiskunta sai muistivälineen, joka mahdollisti tiedon siirron sukupolvelta toiselle, ajasta ja paikasta riippumatta. Paperi tarjosi ihmisille muistin jatkeen ja mahdollisti siten ihmisen intellektuaalisen kehittymisen.

Näyttelyn asiantuntijoina ovat toimineet professori Esko Häkli ja UPM-Kymmene kulttuurisäätion toiminnanjohtaja Eero Niinikoski. Näyttely on tarkoitettu kiertonäyttelyksi.

Lisätietoja