Pikku-Karhun onnea Kristallivirran rannalla

Sirkka Muurelan kirjontoja

Näyttely Suomen käsityön museon aulassa ja Ikkunagalleriassa 10.9.-5.12.2010

Tekstiilityönopettaja Sirkka Muurela on lahjoittanut Suomen käsityön museon kokoelmiin runsaasti käsitöitä ja muuta aineistoa pian 20 vuoden ajan. Muurela valmistui Wetterhoffilta 1961, ja hän teki työuransa tekstiilityönopettajana Räisälän kansanopistossa Kokemäellä 1963-1994. Eläkkeellä hän on ollut nyt 16 vuotta. Muurelan taidetekstiilinäyttelyn avulla museo haluaa tuoda esille monipuolista ja tarkkaa Muurelan käsityötaitoa. Sadunomaisia luontoaiheita sisältävään näyttelyyn on vapaa pääsy.

Sirkka Muurela tuo kirjotuilla, sadunomaisilla tekstiilikuvillaan esille eläin- ja luonnonrakkauttaan. Moni tekstiili kuvaakin eläimelle kuviteltua taivasta, jossa se voi olla onnellinen: esimerkiksi Pikku-Karhun taivaassa on kristallivirta, kukkia ja auringon paistetta.

Sirkka Muurelan äiti Bertta ja hänen äitinsä Emma Maria vaikuttivat Sirkan mieltymykseen käsitöihin ja luontoon. Sirkka Muurelan töitä leimaavat mestarillinen tekniikanhallinta ja hienostunut värisilmä. Tasapainoisessa sommittelussa on viehättävää naivistisuutta. Sirkka Muurelan töiden kuvaamistapa on herkkä, mutta niin realistinen, että luonnonlajit ovat tarkasti tunnistettavissa.

Muurela kuvailee työtään näin:

Kuvillani olen yrittänyt tuoda esille eläinrakkauttani, luonnonrakkauttani. Näitä olen toteuttanut käsityön keinoin: kirjomalla, applikoimalla, alikeompeluna, jopa virkkaamalla. Kirjontatöiden aineksina olen käyttänyt muliini-, nimikoimis-, silla- ja pellavalankoja. Käytetyt kankaat ovat ohuita puuvilla-, tekokuitu- ja pellavakankaita.

Mieleisten aiheiden toteuttamisessa olen saanut olla tekemisissä käsityön, lankojen ja kankaiden kanssa, joita olen lapsuudesta asti rakastanut. Lapsuudesta tulevia muistoja näihin tekstiileihin liittyy paljon. Halusin jo lapsuudesta lähtien palavasti oppia kutomaan kankaita ja sitä sainkin myöhemmin opiskella ja opettaa.

Mallien piirtäminen on ollut myös osa tekstiilikuvien tekemistä, luonnoksia aina uudelleen ja usein osa osalta. Paljon tietoa kasveista ja sienistä on löytynyt alan kirjoista. Kun luonnos on olemassa, suunnittelen mitä materiaaleja käytän sekä työjärjestyksen.

Maatalousnäyttelyt ovat antaneet aihetta muutamiin töihin. Aiheet tällöin ovat joitakin eläimiä, joita kohtaan tunnen ihailua, hellyyttä ja sääliä. Siksi moni tekstiili kuvaa eläimelle kuviteltua taivasta, jossa se voi olla onnellinen. Possujen taivaassa esimerkiksi saa tonkia maata ja nukkua kuivikkeiden päällä.

Näissä käsitöissä on mennyt paljon aikaa, mutta mieleiseen harrastukseen sitä on löytynyt.

Lisätietoja

Näyttely on museon aulassa ja siihen on vapaa pääsy.

Sirkka Muurela esittelee näyttelyn yleisölle lauantaina 2.10. klo 11-12. Esittelyyn on vapaa pääsy.