Naamiogalleria

Eila Hämäläisen ja Kaarina Pekkalan karnevaalinaamioita

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 26.10 – 21.11.2010

Tässä näyttelyssä esillä olevat naamiot on valmistettu venetsialainen naamioperinteen mukaan huopapaperista (woolpaper), mutta ne ovat Hämäläisen ja Pekkalan omia malleja. Naamio voi toimia esteettisenä, hauskana koristeena. Mutta kiehtova on kysymys: mitä on naamion takana?

Naamioituminen on monissa kulttuureissa yleistä erilaisten vuotuisjuhlien, karnevaalien ja rituaalien yhteydessä. Kyseessä on sekä arjesta poikkeavan roolin ottaminen että piiloutuminen naamion taa. Naamio suojaa kasvot, muuttaa statusta ja hämää, ehkä härnääkin. Se antaa kantajalleen suuremman tai vapaamman roolin yhteisessä tapahtumassa ja ilmaisunvapauden.

Venetsialaisten naamioperinteestä muodostui aikanaan ainutlaatuinen osa jokapäiväistä elämää, naamioista luovuttiin vain kesähelteillä. Niitä tarvittiin mm. koska ylimykset valitsivat päämiehensä vaaleilla, ja saattoivat myös koska tahansa erottaa epämieluisan edustajansa. Jatkuva taistelu vallasta uuvutti ja pakotti vallankäyttäjät maskien taa. Naamion takana saattoi purkaa paineita, rentoutua ja höllentää normeja. Naamion suojista kansa saattoi myös vapaasti pilkata vallanpitäjiä. Suosittuja olivat italialaisen katuteatterin, commedia dell´arten, karikatyyrit ahneista kauppiaista, tolloista maalaisista, tärkeilevistä virkamiehistä tai naiiveista rakastavaisista.

Tässä näyttelyssä esillä olevat naamiot ovat omia mallejamme. Osin naamiopohjat mukailevat perinteisiä venetsialaisia karnevaalinaamioita, kuten esimerkiksi bauta, volto, nasone tai salaperäinen, viettelevä moretta. Syntyneet hahmot ovat kuitenkin omia luomuksiamme. Osin arkipäiväisiäkin tai luonnosta ja vanhoista tarinoista nousseita tai nykyajan idoleista hahmonsa saaneita. Naamio voi toimia esteettisenä, hauskana koristeena. Mutta kiehtova on kysymys, mitä on naamion takana? Kuka hän on, mitä hän edustaa? Miksi hän kätkeytyy? Nykypäivän arjessa naamioituminen näyttää jatkuvan esimerkiksi facebookissa, naamakirjassa, sosiaalisessa mediassa, jonka monia käyttäjiä viehättää julkinen esiintyminen tuntemattomana tai toisella identiteetillä. Kasvokkainkin ihminen voi eri syistä pitää naamiota kanssakäymisessä.

Olemme viime vuosina perehtyneet venetsialaiseen tapaan valmistaa naamioita huopapaperista (woolpaper) ja toteuttaneet itse suunniteltuja naamioita. Naamion perinteinen työstäminen alusta lähtien kipsimuottien teosta paperinaamiopohjan valmistamiseen ja pintakoristeluun on hidas prosessi, mutta se vei meidät mukanaan. Erilaisten hahmojen tuottamiseen on loputon määrä vaihtoehtoja.

Naamiogalleriamme hahmot olivat ensimmäisen kerran esillä tammikuussa 2010 Helsingin kaupunginkirjastossa. Nyt toivomme, että galleriamme hahmot, aiemmat ja uudet, tuovat katsojille oivaltamisen iloa täällä Jyväskylässä.

- Eila Hämäläinen ja Kaarina Pekkala

Lisätietoja

Huom! Näyttely puretaan jo sunnuntaina 21.11.

Kaarina Pekkala
puh. 050 5612 456
kaarinapekkala(at)gmail.com