Lavatanssit, tilateos. Nukentekijöinä Suomen Nukketaiteilijat.
Kuva: Jussi Jäppinen.

Nukketaidetta 10 vuotta - eikä suotta!

Suomen Nukketaiteilijat ry

Näyttely Suomen käsityön museossa 17.12. 2010 – 15.5.2011

Suomen Nukketaiteilijat ry esittelee Suomen käsityön museon katutason näyttelytilassa kymmenen vuoden aikana tehtyä ja koettua - tietysti nukkien kautta. Juhlanäyttelyn pääteoksina ovat tunnettujen maalausten mukaan tehdyt nuket , sekä kunkin nukketaiteilijan omaa kädenjälkeä kuvaavat juhlanuket. Mukana ovat myös yleisösuosikit, tilateokset Joulukirkossa ja Lavatanssit. Joulukirkossa oli esillä Suomen käsityön museon ikkunagalleriassa jouluna 2006. Toinen tilateos, Lavatanssit, ei ole aikaisemmin ollut esillä Jyväskylässä.

Nuket tunnetuista maalauksista

Jokaisella meistä on varmasti joku taideteos, joka koskettaa erityisesti. Näyttelyssä taidenukkien esikuvia löytyy Helen Scherfbeckistä Leonardo da Vinciin. Nukentekijä on saanut valita vapaasti teoksen, jonka mukaan on tehnyt nukkensa. Tekniikat ja materiaalit ovat olleet vapaasti valittavissa.

Juhlanuket

Toinen upea teoskokonaisuus ovat juhlanuket. Nukketaiteilija Sirpa Ala-Louko muotoili tilauksesta yhdistykselle juhlanuken originaalin, josta otettiin 25 numeroitua valua. Yhdistyksen jäsenet saivat toteuttaa siitä oman ideansa mukaisen modernin nuken uusinnon. Kirjava nukkeryhmä osoittaa, kuinka erilaisia nukkeja syntyy samasta muotista otetuista osista ja kuinka jokaisella nukentekijällä on oma kädenjälkensä, vaikka lähtökohta olisi kaikilla sama.

Joulukirkko

Joulukirkko kuvaa tätä päivää erilaisine ihmisineen. Kirkkoon ovat lähteneet perheet, mummot, vaarit ja koko suku. Tarkasti katsellessa voi huomata kirkon penkeissä erilaisia tapahtumia. Pikku poika häiritsee takana istuvaa rouvaa, joka on ilmeestä päätellen hyvin harmistunut. Punkkari istuu takarivissä ja onpa yksi velikulta ottanut CD-soittimen kirkkoon mukaansa. Pappatunturi ei suostunut käynnistymään ensi yrittämällä ja niinpä vaari on tulossa hieman myöhästyneenä kirkkoon. Lapsien kynttiläkulkue herkistää kirkon väen.

Lavatanssit

Lavatanssit-tilateos kertoo 1950-luvusta. Tansseissa noudatettava etiketti jakoi miehet ja naiset omiksi ryhmikseen eri puolille tanssilattiaa. Orkesterin aloitettua soittamisen, miehet lähtivät laumana liukkaasti liikkeelle hakeakseen mielestään kauneimman daamin tanssiin. Aina ei onnistunut, vaan välistä piti tanssiinkutsu kumartaa viereiselle neidolle. 1950-luvulla suurin osa tanssijoista veivasi vielä tangoa, mutta osa nuorista oli jo löytänyt rock´n rollin.

Suomen Nukketaiteilijat ry.

Suomen Nukketaiteilijat ry:n toiminnan päämäärä on nukkealan tunnettavuuden edistäminen ja arvostuksen nostaminen sekä jäsenistön ammattitaidon jatkuva kehittäminen kurssitoiminnalla. Näihin päämääriin päästään vilkkaalla näyttely- ja kurssitoiminnalla. Kymmenen toimintavuoden aikana yhdistys on järjestänyt noin neljäkymmentä näyttelyä eri puolille Suomea. Ruotsissa ja Norjassakin on kierrätetty yhdistyksen näyttelyjä. Näyttelytoiminta alkoi Keski-Suomen museon Kuparisepän talosta, jonne yhdistys järjesti useana vuonna kesänäyttelyn. Suomen käsityön museo on tarjonnut Ikkunagallerian yhdistyksen käyttöön joulunäyttelyn järjestämiseksi useana vuonna. Museot tarjoavatkin Jyväskylässä hyvän yhteistyömahdollisuuden. Näyttelytoiminta antaa nukketaiteilijoille sysäyksen jatkuvaan uuden luomiseen kehittäen siten yhdistyksen toimintaa.

Juhlanäyttelyn ovat mahdollistaneet tuellaan Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen taidetoimikunta. Tanssilavan on rakentanut Martti Ala-Louko, ja näyttelyjulisteen ja kutsut suunnitellut Jussi Jäppinen.

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat

to 10.2. klo 17.30-18.30 Taidenukkeja ja nukketaidetta
Nukketaiteilija Arja Jäppinen esittelee Suomen nukketaiteilijoiden juhlanäyttelyn.

to 14.4.  klo 12-16.30 Nukenkorjaaja Pirkko Järvisen vastaanotto
Tuo rikkinäinen nukkesi ilmaiseen arviointiin.

Lisätietoja

Arja Jäppinen
050 575 0548
arja.jappinen(at)arjajappinen.com
www.nukketaiteilijat.org

Suomen Nukketaiteilijat ry:n näyttelyt joulun aikaan 2010

  • Nukketaidetta 10 vuotta - eikä suotta! 17.12.2010-15.5.2011 Suomen käsityön museo, Jyväskylä, Aulagalleria
  • Nallet joulupuuhissa 15.11.2010-2.1.2011 Suomen käsityön museo, Jyväskylä, Ikkunagalleria
  • Tontut piilosilla 1.11. 2010 alkaen toistaiseksi, Keski-Suomen museo, Jyväskylä
  • Tarua ja totta 1.11.2010 - 15.4.2011 Rautalammin museo, Rautalampi
  • Järvilinna, Pieni nukkenäyttely, näyttely toistaiseksi