Sanna Ukkola: Kruunu, 2010, tekstiili.
Kuva: Sanna Ukkola.

ORNAMO Preesens

taide - käsityö - muotoilu

Teollisuustaiteen Liitto ORNAMOn näyttely Suomen käsityön museossa 22.12.2010-22.5.2011

Ornamon 100-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen ryhmänäyttely esittelee jäsentensä ammattitaitoa

Teollisuustaiteen Liitto ORNAMO on vuonna 1911 perustettu muotoilijoiden aatteellinen ja ammatillinen keskusjärjestö. ORNAMOn jäsenet toimivat teollisen muotoilun, tekstiili-, vaatetus- ja huonekalusuunnittelun, sisustusarkkitehtuurin, taidekäsityön ja taiteen aloilla. Järjestön tavoitteena on edistää ja syventää tietämystä suomalaisesta muotoilusta.

ORNAMO PREESENS -juhlanäyttelyssä huomion keskipisteeseen nousee ornamolaisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden ammattitaito. Kaikille ornamolaisille avoimeen kutsunäyttelyyn tarjosi teoksiaan kaikkiaan 107 jäsentä, joista näyttelyyn valittiin mukaan teoksia 58 tekijältä. Näyttelyn valintakriteereistä tärkeimmäksi nousi korkea laatu: valituissa teoksissa ja esineissä painottuvat persoonallisuus, mielenkiintoisuus, toimivuus ja hieno käsityötaito. Näyttelyn teokset ovat visuaalisesti hallittuja kokonaisuuksia ja ne edustavat tätä aikaa. Näyttelyn teosvalinta heijastelee myös ornamolaisten laajaa ja monipuolista osaamisen kirjoa: mukaan haluttiin eri materiaalien ja tekniikoiden edustajia, taide- ja käyttöesineitä, traditioon perustuvia sekä perinteitä rikkovia, niin vakavia kuin ilotteleviakin teoksia. Valitut teokset edustavat monipuolisesti tekstiiliä, keramiikkaa, lasia, puuta, paperia ja metallia.

ORNAMO PREESENS -näyttelyyn osallistuvat taiteilijat
Iiro A. Ahokas, Heta Anderson, Soili Arha, Synnöve Dickhoff, Ariadna Donner, Kirsti Doukas, Anna-Riitta Haavisto, Leena Halme, Ulla Halmesvirta, Eero Hintsanen, Mari Huhtala, Vesa Antero Kattelus, Heli Kauhanen, Merja Keskinen, Sirpa Kivilompolo, Pirjo Kivimäki-Krouvila, Sarita Koivukoski, Irma Kukkasjärvi, Chao-Hsien Kuo, Tiina Kylliäinen, Johanna Lehtinen, Leena Lukkarinen, Tiia Matikainen, Silja Merikallio, Päivi Mikola, Sanna Multisilta, Nina Nisonen, Sanna Nuutinen, Johanna Ojanen, Soile Paasonen, Jaana Pajuniemi, Tuulia Penttilä, Ulla-Maija Pitkänen, Inni Pärnänen, Tuulikki Päällysaho, Johanna Rantala, Paula Ruuttunen, Anneli Sainio, Sonja Salomäki, Katja Sandberg, Katariina Sarimo, Suvi Suikki, Johanna Suonpää, Matti Syrjälä, Satu Syrjänen, Sari Syväluoma, Päivi Takala, Anri Tenhunen, Heli Tuori-Luutonen, Riitta Turunen, Sanna Ukkola, Tarja Wallius, Kristian Venäläinen, Johanna Virtanen, Mervi Vuolas, Kaisa Vuorinen, Eeva Väänänen ja Anna-Maria Väätäinen.

ORNAMO PREESENS -näyttelyn alaotsikkona on taide-käsityö-muotoilu. Koska näyttely perustuu ORNAMOn jäsenten vapaaseen tarjontaan, myös näyttely on syntynyt tarjonnan sisältämien painotusten ja tietenkin juryn näkemysten tuloksena. Juhlanäyttelyssä keskeisin rooli on taidekäsityöllä ja ennen kaikkea tekstiilitaiteella. Siksi PREESENS-näyttelyä ei pidäkään lähestyä ORNAMOn kattavana läpileikkauksena, vaan juhlavuoden upeana käynnistäjänä ja yhtenä tapahtumana sen laajassa tarjonnassa. - ORNAMOn 100-vuotisjuhla alkaa PREESENSissä.

Lisäohjelma

LUENTO ke 19.1. klo 17.30–18.30
ORNAMO PREESENS  taide – käsityö – muotoilu

Kuvataiteilija Hannu Castrén esittelee Teollisuustaiteen Liitto Ornamon PREESENS -näyttelyä ja näyttelytöiden valintaprosessia. Ornamon jäsenet toimivat teollisen muotoilun, tekstiili-, vaatetus- ja huonekalusuunnittelun, sisustusarkkitehtuurin, taidekäsityön ja taiteen aloilla. Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, Jyväskylä. Vapaa pääsy.

Lisätietoja näyttelystä:

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25
40100 Jyväskylä

ORNAMO PREESENS -näyttelytyöryhmä
Aino Kajaniemi
050 327 9462
aino.kajaniemi(at)elisanet.fi

Teollisuustaiteen Liitto ORNAMO
Minna Borg, viestintäsihteeri
046 878 2570
info(at)ornamo.fi