Kuvassa: Eri-ikäiset naiset kokoontuvat yhdessä tekemään käsitöitä. Kuvaaja Leila Taittonen.

Omin käsin kaunista ja hyödyllistä.

PuikkoSET

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 9.2.- 7.3.2010

PUIKKOset on spontaanisti vuonna 2008 syntynyt ja kehittynyt neulojien ryhmä. Aluksi nuori äiti halusi oppia neulomaan perinteisen vauvanpäähineen ja kysyi neuvoa ystävältään. Sovittiin tapaaminen ja mukaan tuli muutama naapurikin. Myöhemmin mukaan liittyi yhä uusia jäseniä, kun joku toi äitinsä, ystävänsä, työtoverinsa. Näin syntynyt ystävyys yhdistää ja ystävän ystäväkin on tervetullut. Vierailijoita on pistäytynyt aina Intiasta saakka ja ryhmä on itsekin vieraillut käsityömessuilla ja muissa käsityökohteissa.

Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin vuorollaan kunkin kodissa, nyyttikestiperiaatteella. Näin on opittu tuntemaan oman kaupungin eri osia alueena Laajavuori-Kortepohja-Kortemäki-Kypärämäki-Kuokkala-Jyskä-Nenäinniemi-Säynätsalo. Ikäjakauma on nuorista ikäihmisiin ja onpa lapsiakin ollut mukana. Kokeneemmat saavat ilon siirtää osaamistaan ja käsityöperinnettä aloittelijoille, jotka saavat nauttia itse tekemisen ja onnistumisen ilosta. Nuorten innokkuus tartuttaa luovuuden ja kokeilemisen halun muihinkin. Nuoret löytävät netistä ja lehdistä asioita, mistä vanhemmatkin oppivat uutuuksia (esim. heijastinlangan käyttö.) Anti on molemminpuolista.

On kokeiltu erilaisia lankatekniikoita suurella menestyksellä: frivolité, salomoninsolmu, haarukkapitsi, koukkuaminen, solmeilu, sormivirkkaus, nauhan teko kangaspuilla... Osataan taas tehdä myös sukkia ja lapasia arkikäyttöön. Luovuus ja käytännön tarpeet yhdistyvät.

Kokoontumisten tärkeä anti on sosiaalisuus. Se on tärkeää niin eläkeikäisille kuin nuorille perheenäideillekin. Käsityötä tehdessä voidaan puhua myös kirjoista, teatterista, musiikista, ajankohtaisista kysymyksistä yms. Kerrotaan myös lapsista ja lastenlapsista, joille tuotokset monesti menevätkin. On ilo olla eri-ikäisten seurassa: vanhakin nyt nuortuu!

Motivaation kulmakivi on ilo: "Minä osasin!" "Sinäkin osaat!" "Tein sen itse!"

Puikkoset kokoontuvat opettelemaan viitelöintiä Suomen käsityön museon Avoimessa PAJASSA Ystävänpäivänä 14.2.2010 klo 14-17. Tervetuloa kyselemään, miten perustetaan oma käsityöpiiri ja miten se käytännössä toimii.

Lisätietoja

Else Heikkilä
else.heikkila(at)elisanet.fi
040 8610123

Leila Taittonen
leila.taittonen(at)elisanet.fi
044 – 34 78563