PuNainen – Huopatekstiilejä.

Veera Kuure ja Sari Suomu, Jao/tekstiili

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 7.4.-2.5.2010

Muodokasta huopaa sisustukseen ja pukeutumiseen - kahden huovuttajan raikas, runsas ja rehevä näkemys villasta.

Valmistumme Jyväskylän aikuisopistosta tekstiiliartesaaneiksi keväällä 2010. Yhteisnäyttelymme PuNainen koostuu opiskeluaikana suunnitelluista ja valmistetuista tekstiileistä. Pohdittuamme näyttelymme nimeä ja teemaa huomasimme, että tekstiileitämme yhdistävä tekijä oli punaisen eri sävyt. Punaisen lisäksi näyttelyyn päätyi mukaan myös ripaus raikkaita vihreän ja valkoisen sävyjä.

Meille punainen on naisellisuuden, kauneuden ja ilon väri. Punainen tuo lämpöä, tunnelmaa ja kodikkuutta. Se edustaa myös voimaa, rohkeutta, vahvuutta ja päättäväisyyttä.

Veera Kuuren Huopaprinsessan juhlapuvusta heijastuu kaikki punaisen parhaat ominaisuudet, punainen on taittunut keltaisella ja saanut oranssin värin hohtamaan. Sari Suomun sisustustekstiileissä punainen on saanut syvyyttä sinisen ja ruskean läsnäolosta, tuoden lämmön ja kodikkuuden osaksi tuotteita.

Sarin ajatuksia huovasta

Opiskellessani huovutusta löysin ja oivalsin jatkuvasti lisää huovan mahdollisuuksista. Villan hyvät ominaisuudet mm. kosteudenimukyky, lämmöneristävyys, hengittävyys, rypistymättömyys, pehmeys ja joustavuus antavat mahdollisuuden käyttää huopaa moneen tarkoitukseen. Myös huovan muokkaaminen kolmiulotteiseksi tekee siitä itselleni ylivertaisen materiaalin muihin tekstiileihin verrattuna. Olen suunnitellut ja valmistanut huovuttamalla erilaisia sisustus- ja koristetekstiilejä.

Suunnittelun lähtökohtana olen käyttänyt mm. tyylisuuntia, kulttuuria ja suomalaista perinnettä. Erityisesti pidän perinteisistä huovan kuviointitavoista, jotka ovat jopa tuhansia vuosia vanhoja ja peräisin Aasiasta. Myös Mongolian eri kansalaisuuksien perinteiset huovan valmistus- ja kuviointitavat ovat vaikuttaneet omaan tekstiilin suunnitteluuni. Suomalaisessa tekstiiliperinteessä vanhat upeat ryijyt, niiden aikakaudelle tyypilliset värit ja kuviot innostavat tutkimaan niitä aina uudestaan. Ryijyt ovat muuttuneet ajan saatossa myös hyvin rohkeaksi tekstiilitaiteeksi. Olen omissa huopatekstiileissäni yhdistänyt huovutusta ja ryijytekniikkaa ja saanut siitä syntymään ”ryijytetyn”- seinätekstiilin.

Veera ja huopa

Opiskeluaikana olen raottanut ovea huovan ihmeelliseen maailmaan ja odotan malttamattomana tulevaa matkaani. Huovasta olen löytänyt oman ekologisen materiaalini, jonka työstämisen mahdollisuudet ovat rajattomat. Huopa muokkautuu käsissäni niin ohuen herkiksi asusteiksi kuin kulutusta kestäviksi sisustus- ja käyttötuotteiksi. Aikaisempi pukuompelijan ammattini vetää minua aina uudelleen myös vaatetuksen pariin. Huovan kautta olenkin löytänyt uusia näkökulmia istuvan vaatteen käsitteeseen ilman kaavojen rajoittavuutta.

Lisätietoja

Sari Suomu
sari.suomu(at)elisanet.fi

Veera Kuure
veera.kuure(at)jyu.fi