Kuvassa Naiskuoro Vaput Jyväskylässä 3.5.1916. Keskellä istuu kuoronjohtaja Alli Hannikainen. KUVA: Olga Oksanen, Keski-Suomen museon kuva-arkisto.

Vuosisadan kuoromatka

Vaput 100 vuotta

Näyttely Suomen käsityön museon Kujalla 1.10.2010 - 20.2.2011

Suomen kansallispukukeskuksen Kujan pienoisnäyttelyssä esitellään 1.10.2010 - 20.2.2011 jyväskyläläisen naiskuoro Vappujen historiaa kuvin ja esinein. Näyttelyyn on koottu esiintymisasuja sekä muuta kuoron toimintaan liittyvää materiaalia sadan vuoden ajalta. Kuoron alkuaikoina esiintymisasut olivat valkoisia ja Vaput tunnettiinkin "Allin valkoisena kuorona". Annikki Karvisen Vapuille suunnittelema pitkä puku aloitti Vappujen sinisten esiintymisasujen kauden 1970-luvulla. Kansallispuku on ollut tärkeä asu konserteissa koko kuoron historian ajan.

Kuoron historiaa

Vappujen juuret ulottuvat vuoteen 1906, jolloin pieni mutta innokas kuoro aloitti toimintansa Jyväskylässä johtajanaan seminaarin laulunopettaja Alli Hannikainen. Yleisölle esiinnyttiin lähinnä vain vappuaamuisin Harjun näkötornipaviljongilla. Niinpä vuonna 1910, kun kuoro halusi ryhtyä harjoittelemaan säännöllisesti, se samalla otti uudeksi nimekseen luontevasti Vaput. Vappujen varsinainen ajanlasku alkaa siis vuodesta 1910. Ensikonserttinsa Vaput antoivat 30.4.1916 Jyväskylän Seminaarin juhlasalissa.

Perustaja Alli Hannikainen toimi kuoron karismaattisena ja pidettynä johtajana aina vuoteen 1917. Hänen aviomiehensä P.J. Hannikainen teki arvokasta sävellys- ja sanoitustyötä kuoron ohjelmistoa luotaessa. Alli Hannikaisen jälkeen 1917-1924 kuoroa johti opettaja Tyyne Jussila. Pienen tauon jälkeen seuraajaksi saatiin laulunopettaja Aale Bergius, joka johti kuoroa vuoteen 1928 saakka. Sitten alkoikin kuoron historiassa neljän perättäisen miesjohtajan esiinmarssi. Ensimmäinen heistä oli toimittaja Torsten Kaukoranta, jonka kautena 1928-1932 toiminta oli vilkasta ja vierailuja ulkopaikkakunnille tehtiin useita. Säveltäjä Juhani Pohjanmies toimi osaavana johtajana vuosina 1933-1935. Hän aloitti yhteistyön Jyväskylän amatööriorkesterin kanssa sekä sävelsi kuorolle paljon musiikkia. Kapellimestari Enok Kosonen johti kuoroa pitkään, aina vuoteen 1951 saakka. Hänkin toi panoksensa ohjelmistoon säveltämällä ja sovittamalla. Kanttori, diplomilaulaja Vilho Kekkonen oli kuoron toistaiseksi viimeinen miesjohtaja. Hän aloitti säännölliset äänenmuodostusharjoitukset. Vilho Kekkosen toimikausi kesti yli 20 vuotta, 1951-1974. Konsertteja pidettiin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, minkà lisäksi esiinnyttiin sekä radiossa että televisiossa.

Vuonna 1974 oli jälleen naisen vuoro palata johtoon. Musiikinopettaja Maija Fredrikson otti johtajan tehtävät vastaan seuraavan 20 vuoden ajaksi. Vuonna 1994 kutsuttiin musiikinopettaja Liisa Räsänen Vappujen uudeksi johtajaksi. Ohjelmistoon otettiin myös haasteellisia viihdelauluja. Lokakuussa 1996 kuoro teki matkan Lontooseen, jossa esiinnyttiin mm. St. Jamesin kirkossa sekä naiskuoro Roundelayn kanssa Wantagen 1200-luvun kivikirkossa. Vappujen tämänhetkinen taiteellinen johtaja Ulla Kotamäki aloitti työnsä 1998.

Naiskuoro Vaput toimii yli 60 vuotta toimineen Jyvälän kansalaisopiston opintopiirinä. Kuoron taustalla on itsenäinen, rekisteröity yhdistys Vaput ry. Kuorossa laulaa vuosikymmeniä mukana olleita taitajia, mutta joka syksy tervehditään ilolla myös uusia laulajia. Vappujen ohjelmisto on vaihtelevaa ja musiikkia on laidasta laitaan: hengellistä, viihteellistä ja klassista. Perinteisen ohjelmiston lisänä on paljon uudempia naiskuorolle tehtyjä sävellyksiä ja sovituksia. Yleensä kuoro laulaa ilman säestystä, mutta vaihtelua tuovat teokset, joissa on mukana säestäviä instrumentteja kuten esim. piano, viulu, sello tai kantele.

Vuosisadan kuoromatka -näyttely on osa Vappujen juhlavuoden 2010 tapahtumia. Juhlakonsertti kuullaan 10.10.2010 klo 16 Jyväskylän Ammattiopiston juhlasalissa.

Lisätietoja

Vappujen juhlavuodesta ja toiminnasta
www.vaput.com
Kuoron puheenjohtaja Minna Karjalainen, puh. 040 771 4203