Käsityksiä
Kuvassa: Silja Puranen: Ilman turvaverkkoa, 2007. Kuvaaja Pete Huggins.

Käsityksiä

Minna Kangasmaa, Merja Miettinen ja Silja Puranen.

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 18.8.–9.10.2011

Kolmen taiteilijan tuotantoa yhdistävät käsityön merkitys taiteen tekemisessä sekä materiaalin uudelleen käsittely ja kierrätys.

Kuvataiteilijat Minna Kangasmaa, Merja Miettinen ja Silja Puranen toimivat eri puolilla Suomea itsenäisinä taiteentekijöinä. Kangasmaan astiakoristeet, Miettisen käsitöiden koristeaiheet ja Purasen käyttötekstiilit ovat osa suomalaisten kollektiivista arkimuistia. Tutut esineet löytyvät kotoa, mökiltä tai vähintäänkin mummolasta. Koristeaiheet, tekstiilit ja yksityskohdat alkavat kertoa alkuperäisestä yhteydestään irrotettuina aivan uutta tarinaa. Yksittäiset symbolit nostavat näkijän mieleen uusia merkityksiä.

Minna Kangasmaa (s.1967) on Lahden kuvataideinstituutista 1994 valmistunut kuvanveistäjä, joka työskentelee Oulussa. Hänen työskentelytapansa on sisältölähtöistä. Kangasmaan teoksia yhdistävät luontokuvasto ja käsityöperinteen käsittely. Muodoltaan ja materiaaliltaan teokset poikkeavat välillä voimakkaasti toisistaan. Veistoksissa hän luo niiden pintaan paljon merkityksiä. Usein hän tekee reliefejä tai alistaa veistosten muodon muutoin pinnalle. Samalla muoto alistuu sisällölle, koska koristeiden pinta on niiden sisältö. Jyväskylässä Minnalta nähdään With and Without -teos, jossa hän on käyttänyt materiaaleina vanhoja posliinilautasia.

Tamperelainen kuvataiteilija Merja Miettinen (s.1962) "käsittelee erilaisia aiheita, mutta kaikkia niitä yhdistää kunnioitus kauneutta kohtaan. Hän ei kyseenalaista estetiikan merkitystä vaan korostaa sitä kaikkialla olivatpa kyseessä käsityöt, lelut tai esimerkiksi kartat. Miettisen pohjimmainen motiivi on kauneuden etsintä ja sen jakaminen" (Veikko Halmetoja). Miettinen on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta Taiteen maisteriksi 2001. Karjalaisten käspaikkojen kirjotut symbolikuviot ovat muotoutuneet uudelle vuosituhannelle, kirjovirkkaukset ovat vaihtuneet lyijykynään ja kangas riemunkirjaviin akryyliväreihin. Käsitöiden koristeaiheet on vieraannutettu alkuperäisestä materiaalistaan, irrotettu kokonaisuudesta osiksi ja ne ovat alkaneet elää oma elämäänsä.

Tuusulassa asuva kuva- ja tekstiilitaiteilija Silja Puranen (s. 1961) ”kuvaa ihmisyyttä ja ihmisenä olemisen vaikeutta. Hän vetoaa emootioihin. Hänen teoksensa ovat kasvutarinoita, jotka etenevät katsojan vastuulla. Niitä (teoksen hahmoja) ei halua jättää paikoilleen, niille haluaa antaa uuden mahdollisuuden”, kuvailee kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja Käsityksiä -näyttelyluettelossa. Silja Puranen on valmistunut tekstiilisuunnittelun osastolta Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitoksesta 1987 ja palkittu 2009 Pohjoismaiden suurimmalla tekstiilitaiteen tunnustuksella, The Nordic Award of Textiles –palkinnolla. Jyväskylässä Siljalta nähdään kaksiosainen Ilman turvaverkkoa -teos, joka yhteiskuntakriittisen perusteeman lisäksi käsittelee taiteenlajien välisiä hierarkioita sekä alkuperäisen ja kopion käsitteitä.

Laaja Käsityksiä -näyttely on ollut esillä keväällä 2011 Salon taidemuseossa. Suomen käsityön museossa nähdään taiteilijoilta samasta näyttelystä koottu viiden installaation otos. Käsityksiä -näyttely sijaitsee museon katutasossa ja siihen on vapaa pääsy.

Näyttelyn oheisohjelma

Merja Miettinen esittelee näyttelyn yleisölle torstaina 22.9. 2011.
Luento: Käsityksiä
22.9. to 17.30-19.00, Suomen käsityön museo
Kuvataiteilija Merja Miettinen kertoo työskentelystään käsityön teemojen parissa, jossa myös kierrätyksellä on oma osansa. Samalla tutustutaan Käsityksiä-näyttelyyn, jossa kolmen kuvataiteilijan tuotantoa yhdistävät käsityön merkitys taiteen tekemisessä sekä materiaalin uudelleen käsittely ja kierrätys. Luennon toteuttavat yhteistyössä Suomen käsityön museo ja Jyväskylän kansalaisopisto ja siihen on vapaa pääsy.

Lisätietoja