Korean Design

Perinteistä modernia

Näyttely Suomen käsityön museossa 9.6.-4.12.2011

KOREAN DESIGN -näyttely esittelee Etelä-Korean perinteistä käsityökulttuuria ja modernia muotoilua. Näyttelyssä tradition ja modernin vuoropuhelun kautta pohditaan, mitä ominaisväriä korealainen, pitkään säilynyt perinnekäsityö tuo tähän päivään ja mikä korealaisessa muotoilussa hätkähdyttää juuri nyt. Osa näyttelyn esineistä on hyvin koulutettujen ammattilaisten ja muotoilijoiden valmistamia, osa tavallisten maaseudulla asuvien tekijöiden käsitöitä.

Etelä-Korea pyrkii toimimaan Itä-Aasiassa muotoilualan suunnannäyttäjänä Kiinan ja Japanin rinnalla. Julkisia varoja käytetään massiivisiin muotoilun projektiorganisaatioihin ja mittaviin rakennushankkeisiin. Eteläkorealainen muotoilu on näkyvästi esillä myös muotoilutapahtumissa eri puolilla maailmaa. Näyttelyssä on esillä näytteitä Samsungin huipputeknologiasta, jota on valjastettu taiteen käyttöön.

Korealainen materiaalien käsittely ja muototaju ovat lähellä suomalaisten kiinnostusta luonnonmateriaaleihin ja niukkaan eleettömyyteen. ”Etsin kulttuurin ydinolemusta kulttuuriympäristöstä ja omaleimaisesta arkkitehtuurista. Korealaisten ja suomalaisten suhtautumisessa luontoon on selvä yhtäläisyys” - kertoo näyttelyn kuraattori Amie Ann. Suomessakin kansa on käyttänyt tarve-esineisiin omasta lähiympäristöstä löytyneitä materiaaleja kuten puuta, pellavaa ja villaa eri muodoissaan.

KOREAN DESIGN -näyttelyn on koonnut eteläkorealainen kuva- ja tekstiilitaiteilija Amie Ann (AeKyung An). Hän on perehtynyt suomalaiseen ja skandinaaviseen muotoiluun 1990-luvulta lähtien. Amie Ann on organisoinut useita näyttelyitä Korean ja Suomen välillä. Tämä näyttely on kooste näyttelyistä KOREAN DESIGN - perinteistä modernia (Designmuseo 18.3.-29.5.2011) sekä Korealainen koti (Kulttuurien museo 3.4.–30.12.2007). Amie Ann on myös kirjoittanut ja valokuvannut suomalaista muotoilua esittelevän teoksen Design Finland in My Perspective (koreaksi 2009, kiinaksi 2010). Amie Annin uusin julkaisu Why Nordic Design? käsittelee muotoilua Skandinaviassa.

Lisätietoja