Puistatuksia

Puuseppä Arto Salmisen sorvauksia

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 26.5.–14.8.2011

Puuseppä Arto Salminen tuntee puun ja sorvaamisen salat

Kesällä 2011 Suomen käsityön museon Aulagalleriassa on esillä Suomen parhaimpiin sorvaajiin lukeutuvan Arto Salmisen käden jälkeä. Korpilahdella työskentelevä Salminen korostaa, ettei hän ole taiteilija eikä muotoilija vaan puuseppä.

Arto Salminen on työstänyt puuta 20 vuotta ja on erikoistunut sorvaamiseen, mitä hän pitää kaikkein kiehtovimpana puunkäsittelytapana. Salminen käyttää mieluiten mahdollisimman läheltä saatua puuta, ja tietää usein tarkkaan, mistä mikäkin puu on peräisin. Valmiissa tuotteissa tulee esiin käytetyn materiaalin omin luonne: puun syyt ja kuviot, oksanreiät tai sammaleinen pinta. Puun Salminen sorvaa usein kosteana. - Kuivuessaan puu elää ja antaa mahdollisuuden yllätyksille, erilaisille halkeamille.

Salminen tekee sekä käyttöesineitä että uniikkeja esineitä, ja puun kuviointi tekee myös pieninä sarjoina valmistettavista tuotteista yksilöitä. Puun muodot vaikuttavat paljon siihen mitä muotoja esineestä voi saada syntymään. Materiaali vaatii myös kesyttämistä, jotta sen saa taipumaan omien ideoiden mukaiseksi. - Puu saneelee usein kulhon muodon, mutta huomaan monesti sorvaavani samaa kulhoa uudestaan ja uudestaan, Salminen kertoo. Käsityöläisen tuotteet eivät valmistu liukuhihnalta. Ne vaativat raskasta ja pitkäjänteistä työtä, mikä Salmisen mukaan kysyy tekijältään rauhallista luonnetta. Arto saa töissään suomalaisen puun elämään - vaahteran, lehmuksen, jalavan, pihlajan ja tammen.

Puusepän käsissä syntyy myös hyvin epäkaupallisia tuotteita. Usein näyttelytila on oikea paikka esitellä uniikkeja teoksia: näyttelyssä kävijä voi keskittyä katsomaan ja kokemaan. Puistatuksia-näyttely Arto Salmisen sorvauksista on esillä Jyväskylässä, Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 26.5.–14.8.2011. Salmisen sorvausta voi tulla ihailemaan työnäytökseen perjantaina 12.8. 12-16.30 museon aulaan. Arto Salminen työskentelee korpilahtelaisessa Emalipuu-yrityksessä yhdessä vaimonsa metalliseppä Ulla Huttusen kanssa. Huttunen ja Salminen ovat Keski-Suomen Taito-käsityöyrittäjiä 2010. Emalipuu-yrittäjät kunnostivat toimitilakseen Korpilahden sataman vanhan höyrysahan. Vuonna 1900 rakennetussa tiilirakennuksessa sijaitsee Emalipuun kauppa, jonka valikoimissa on myös muutamien muiden keskisuomalaisten käsityöläisten tuotteita. Kaupan yläkerran Höyry-galleriassa on esillä kuukausittain vaihtuvia taide-, käsityö- ja muotoilunäyttelyitä.

Arto Salmisen sorvausta voi tulla ihailemaan työnäytökseen perjantaina 12.8. klo 12-16.30 museolle.

Lisätietoja

Arto Salminen
Puh. 040 5289 076

Emalipuu
www.emalipuu.fi