Sammakko ja kuva: Nipa Seväkivi

Sadun lumoissa

Nipa Seväkivi, Marjo Hoikka, Tiina Elina Korhonen

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 27.9. - 23.10.2011

Olipa kerran satumaa missä asustivat lohikäärmeet, noidat ja täydellinen prinsessa, joka etsi prinssiään suutelemalla sammakoita...

Sadun lumoissa on kolmen jyväskyläläisen nukentekijän perinteinen, mutta humoristisia ja arkirealistisia piirteitä saava prinsessatarina. Se on kuvaus toden ja sadun kohtaamisesta, josta katsoja voi löytää erilaisia kerrostumia. Tutut prinsessasadut kohtaavat ja katsojan mielessä syntyy uusia nykypäivän tarinoita ja mielikuvia.

Nipa Seväkivi on 2010 valmistunut nukkemuotoiluartesaani ja Suomen Nukketaiteilijat ry:n jäsen. Ensimmäinen nukkekoti valmistui 90-luvulla, mutta oppinsa hän on myöhemmin saanut Taitokeskuksella kuvataiteen ammattiopettaja ja nukketaiteilija Piitu Nykopp:lta. Nipa on myös harrastelijakeraamikko, ja kädet ovat olleet savessa 15 vuoden ajan.

Ensimmäiset nukkensa Marjo Hoikka valmisti kankaasta lahjaksi ystävälleen jo vuonna 1981. Varsinaisen nukkekoulutuksensa hän aloitti vuonna 2007 Taitokeskuksella, missä alkoi vuoden mittainen kurssi. Opettajana toimi Piitu Nykopp. Tästä seurasi lisää eri pituisia kursseja ja lopulta viime vuonna Marjo valmistui nukkemuotoiluartesaaniksi. Marjon ominta alaa on eläinhahmot ja materiaalina kangas sekä villa. Marjo valmistaa villasta uniikkeja villapatsaita sekä pieniä käyttöesineitä. Kankaasta hän loihtii mieluiten esiin eläinhahmoja.

Tiina Elina Korhonen on opiskellut nalle- ja nukkemuotoilun tekniikoita vuodesta 1994 alkaen mm. Piitu Nykoppin kursseilla. Nuken tekeminen on kulkenut mukana tavalla tai toisella lapsuudesta saakka. Tiina on myös kuvittaja-artesaani ja ompelija sekä Suomen Nukketaiteilijat ry:n jäsen.

Lisätietoja

Nipa Seväkivi,
Marjo Hoikka,
Tiina Elina Korhonen,