Kuvassa: Triihvo-pöytä ja -jakkara. Kuvaaja: Jani Salonen / Jano Design 2010

Uhtua Design

- ainutlaatuisia huonekaluja kelosta

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 8.3.-3.4.2011

Uhtua Design on karstulalaisen Huliswood Oy:n huonekalumallisto. Sen raaka-aineena on käytetty perinteistä kelopuuta, joka on saanut muotoilija Jonas Hakaniemen käsittelyssä uusia moderneja muotoja. Käsityönä valmistetut Uhtua Design -kalusteet ilmentävät kelon ainutlaatuisia ominaisuuksia ja tuovat sisustukseen aitoa ja arvokasta tunnelmaa - palasen menneisyyttä luonnon antiikin muodossa.

Kelo on vuosisatoja vanha mänty, joka pystyyn kuivaessaan pudottaa kuorensa, harmaantuu pinnasta ja sydänpuu muuttuu punahongaksi. Se tuo sisustukseen ainutlaatuisen tunnelman ja vienon tervaksisen tuoksun. Suomessa kelo on arvostettu ja pidetty materiaali, jolla on pitkät perinteet hirsirakentamisessa.

Olli Möttösen Huliswood Oy on vanhin suomalainen Venäjän Karjalasta keloa tuova yritys. Möttönen huomasi kelon sopivan myös huonekalujen valmistukseen ja hän sai muotoilija Jonas Hakaniemenkin innostumaan kelosta. Niin alkoi Uhtua Designin tarina.

Oivaltavaa muotoilua vienankarjalaisessa hengessä

Uhtua Design -mallisto on suunniteltu kelon ominaisuuksia kunnioittaen. Kelo on materiaalina haastava, koska se on kovaa ja tiivissyistä. Sen ominaisuuksiin kuuluvat myös halkeamat ja pahkat, jotka tuovat omaleimaisen ilmeen.

- Pidän keloa erittäin kiehtovana materiaalina. Parasta siinä ovat harmaa pinta ja punertava sydänpuu, jotka saavat aikaan mielenkiintoisen kontrastin. Siitä syntyi idea luoda muotokieleltään pelkistetty ja ajaton kalustesarja, joka sopii sekä hirsimökkiin, moderniin kaupunkikotiin että julkisiin tiloihin, kuvailee Jonas Hakaniemi.

Tällä hetkellä mallistossa on valmiina Puavila-pöytä, Miihkaili-penkki, Jouki-jakkara, Triihvo-jakkara ja -pöytä sekä Teppana-palli. Nimet ovat vanhoja vienankarjalaisia miesten nimiä. Uhtua Design puolestaan viittaa Uhtuan kylään, josta Elias Lönnrot keräsi huomattavan osan Kalevalan runoista. Nämä samat laulumaat ovat olleet karelialismin kultakauden mestareiden Sibeliuksen, Gallen-Kallelan, Edelfeltin ym. luomisen lähteinä.

Suomalaista puuntajua ja taitavaa käsityötä

Uhtua Design -huonekalut syntyvät käsityönä Karstulassa. Malliston taustajoukkoihin kuuluvat puualan ammattilaiset, jotka ymmärtävät kelon haastavat ominaisuudet. Kelon työstäminen tehdään puun ehdoilla. Esimerkiksi malliston suosittu Teppana-palli syntyy puolen metrin mittaisesta kelopöllistä Antero Ahosen taitavan moottorisahauksen tuloksena. Jokainen maailmalle lähtevä palli on taatusti uniikki suomalainen design-tuote, jossa näkyy raaka-aineena käytetyn kelon ajan patina.

Lisätietoja

www.uhtuadesign.com

Muotoilija Jonas Hakaniemi
puh. 0400 547 856
www.jonashakaniemi.com

Olli Möttönen
Huliswood Oy
puh. 0400 350 037
www.huliswood.fi