Kuva: Jussi Jäppinen.

Ennen vanhaan

Suomen Nukketaiteilijoiden joulunäyttely

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 21.11.2012-6.1.2013

Suomen Nukketaiteilijoiden joulunäyttely vie ajatukset isoisovanhempien joulunviettoon

Monien mielestä voi joulunodotus alkaa Suomen Nukketaiteilijoiden näyttelyjen avautuessa käsityön museon ikkunassa Kauppakadulla. Joulunaikaan 2012 nukketaiteilijat esittelevät menneitä aikoja Ennen vanhaan -nimisessä näyttelyssä, jossa kuvataan 1800-luvun lopun maalaistalon ja pihapiirin vilkasta elämää. Tuvassa on juuri leivänpaisto ja kynttilänvalamispuuhat meneillään. Mummo ryystää kahvia tassilta ja hampaaton ukko jyystää leipähöylällä leipää. Isäntä ottaa päivänokosia sängyssä ja renki on nukahtanut pankolle.

Pihakin on täynnä toimintaa. Yksi ukko paikkaa verkkoja, toinen hakkaa puita. Lapset ovat kelkkojen kanssa ulkoleikeissä. Saunassa muori on kuppauspuuhissa. Ja kaikkialla on entisaikojen uskomusten mukaan tonttuja ja menninkäisiä vauhdissa mukana. Tällä kertaa ikkunassa on tarua ja totta. Näyttelyä pystyy tutkimaan ikkunassa myös museon aukioloaikojen ulkopuolella.

Nuket ovat Suomen Nukketaiteilijat ry:n jäsenten tekemiä uniikkeja nukkeja. Nukentekijä on tehnyt kaiken itse; muotoillut, maalannut, tehnyt vaatteet, peruukit, kengät ja muun rekvisiitan. Kulissit on rakentanut Pertti Haukkala.

Suomen Nukketaiteilijat ry:n toiminnan päämäärä on nukkealan tunnettavuuden edistäminen ja arvostuksen nostaminen sekä jäsenistön ammattitaidon jatkuva kehittäminen kurssitoiminnalla. Näihin päämääriin päästään vilkkaalla näyttely- ja kurssitoiminnalla. Suomen käsityön museo on tarjonnut Ikkunagallerian yhdistyksen käyttöön joulunäyttelyn järjestämiseksi jo seitsemänä vuonna.

Näyttelyä on tukenut Keski-Suomen taidetoimikunta.

Lisätietoja

Arja Jäppinen 050 575 0548
arja.jappinen(at)arjajappinen.com
www.nukketaiteilijat.org