KÄSILLÄ taitoa - iloa -muotoa

Kulttuuriympäristö
Jyväskylän käsityökoulun oppilaiden kesänäyttely

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 29.5.-28.6.2012

Jyväskylä käsityökoulun kesänäyttely kertoo tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä ja muotoilussa. Näyttelyn tarinoita ja esineitä voit tulla katsomaan, kokemaan ja näkemään Suomen käsityön museon Näytönpaikkaan, Kilpisenkatu 12, Jyväskylässä. Ikkunanäyttely on avoinna 24 tuntia.

Jyväskylän käsityökoulun lukuvuoden 2011-2012 teemoina 1.-5. periodilla on ollut Kulttuuriympäristö; Muinaismuistot ja Iloa Iholle - muotoilukasvatushanke. Pajoissa monipuoliset materiaalit; metalli, nahka, kankaat, lasi, villa, paju, savi, hopea, paperi ja värit hakivat muotoaan eri tekniikoiden avulla synnyttäen erilaisia elämyksiä, kokemuksia, tarinoita ja esineitä, asusteita sekä tuotteita.

Valtakunnallinen Iloa Iholle taide- ja muotoilukasvatushanke oli lasten ja nuorten puheenvuoro pukeutumisen ja koristautumisen visuaalisessa maailmassa. Hankkeessa kuvataide- ja käsityökoulujen oppilaat opettajineen tutkivat pukeutumisen, koristautumisen ja muodin visuaalisia viestejä käytännön kautta. Jyväskylän käsityökoulun Iloa Iholle –hankkeessa teemana oli pukeutuminen ja asusteet, kierrätys ja muoti. Hankkeeseen osallistuivat käsityökoulun oppilaat.

Käsityön taiteen perusopetusta vuodesta 1990

Taito Keski-Suomi ry Aivia aloitti käsityön taiteen perusopetuksen keväällä 1990. Taito Aivia järjestää käsityön taiteen perusopetusta Jyväskylässä, Saarijärvellä ja Joutsassa. Käsityön taiteen perusopetusta annetaan lapsille, nuorille ja aikuisille pienryhmissä, jotka kokoontuvat kerran viikossa syyskuusta toukokuuhun. Lukuvuonna 2011-2012 Jyväskylän käsityökoulussa opiskeli 26 ryhmässä noin 250 oppilasta. Vuonna 2004 perustettiin Nikkari –ryhmiä, joissa opetus painottuu esinesuunnitteluun ja esineiden valmistukseen. Käsityön taiteen perusopetuksen suuntautumisvaihtoehdot ovat esinesuunnittelun ja esineiden valmistus, tekstiilin ja vaatetuksen suunnittelu ja valmistus sekä ympäristön suunnittelu ja rakentaminen. Käsityökoulu antaa käsityön taiteen perusopetuksen yleisen ja laajan oppimäärän mukaista opetusta. Monipuolisten materiaalien ja tekniikoiden työstäminen kehittää yksilön kokonaispersoonallisuutta, esteettistä valintakykyä sekä kannustaa luovaan ongelmanratkaisuun käsityön suunnittelu- ja valmistusprosessissa. Opetuksen lähtökohtana on oppilaan omakohtaiset kokemukset, käsillä työskentely, tuotteiden valmistus ja ilmaisu.

  • Varhaisiän opinnot: työn ja onnistumisen ilo sekä omaan osaamiseen luottaminen ovat tärkeimpiä asioita opinnoissa.
  • Käsityön perusopinnot/perusteet: oman työn suunnittelu ja suunnitelman toteuttaminen valmiiksi tuotteeksi kehittää pitkäjänteisyyttä, henkilökohtaista vastuuta työskentelystä ja luovaa ongelmanratkaisutaitoa.
  • Käsityön syventävät opinnot/työpajaopinnot: taitojen karttuessa kyky taiteelliseen ilmaisuun ja teknisiin ratkaisuihin kehittyy käsityön avulla.

---

Jyväskylän käsityökoulun oppilastöitä on esillä myös Jämsässä Jokivarren koulukeskuksen kivirakennuksessa Huopayhdistys Filtin huopanäyttelyssä UUdeksi syntynyt RECreated ajalla 2.-29.7.2012. Huopayhdistyksen näyttelyt avoinna päivittäin klo 12-18, pääsymaksu 5 euroa.

Lisätietoja

Maire Valkonen
Jyväskylän käsityökoulu
rehtori
Kivääritehtaankatu 8, G-rappu
40100 Jyväskylä
0504321943
maire.valkonen (at) aivia.fi
www.aivia.fi