Kuva: Anu Tuominen

Sormenjälkiä

Kuvataiteilija Anu Tuominen

Näyttely Suomen käsityön museossa 31.5.-2.12.2012

Kun esine on käsin tehty, siinä näkyy kädenjälki. Kuluneeseen esineeseen on jäänyt jälki kädestä, ajasta ja työstä. Käsin tehty esine on täynnä sormien jälkiä.

Kuvataiteilija Anu Tuomisen teokset täyttävät Suomen käsityön museon Jyväskylässä ja haastavat katsojan värien, sanojen ja kuvan kieliopin maailmaan. Sormenjälkiä -näyttelyssä Tuominen jatkaa jo aiemmasta tuotannostaan tuttujen aiheiden kuten väriopin ja arkisten esineiden parissa, mutta näyttely leikittelee myös museon nimen sisällöllä ja käsitteillä - Suomi, käsi, työ ja museo. ”On kiehtova ajatus, että kun esineet kuluvat käytössä, niihin ja muuhun arkiseen ympäristöömme jää väistämättä sormien ja käsien jälkiä ajan kuluessa. Aika ja ajan sormenjälki ovat läsnä näyttelyssäni, kuluneet esineet ja parsitut lapaset, työn ja käden jäljet” kertoo Anu Tuominen näyttelyn lähtökohdista.

Arkiset esineet Tuominen kerää kirpputoreilta: muoviesineet, postikortit, puiset tarve-esineet, koulukäsityöt, keittiövälineet, perinteisesti naisten käsitöiksi luokitellut sukat, lapaset ja pannulaput. Hän luokittelee, järjestelee ja ajattelee kerätyt löydöt teoksissaan uudestaan. Tutut hyödykkeet muuttuvat toiseksi. Niistä syntyy käsitetaidetta, jossa pilkahtavat huumori, sanoilla leikittely ja eletty elämä. Kirpputorien lisäksi metsä ja merenranta tarjoavat Tuomiselle aineksia kivien, oksien ja muiden löytöjen muodossa.

Anu Tuominen (s.1961) on valmistunut Kuvataideakatemiasta 1995 ja Taideteollisesta korkeakoulusta 1992. Hän sai arvostetun Ars Fennica -palkinnon 2003. Viime aikoina Anu Tuomisen teoksia on ollut esillä useammin ulkomailla kuin Suomessa. Yksityisnäyttely tokiolaisessa Art-u room -galleriassa päättyi lokakuussa 2011 ja Ruotsin Skärhamnissa sijaitsevassa Pohjoismaisessa Akvarellimuseossa toukokuussa 2012. Osa Ruotsissa esitellyistä töistä matkaa myös Suomen käsityön museoon. Sormenjälkiä näyttely sopii lapsille, lähihistoriasta kiinnostuneille, keittiössä viihtyville, kivien kerääjille, kirpputoreilla kulkijoille, virkkaajille, nikkaroijille, ajattelijoille, väreistä nauttiville, katsojille ja näkijöille.

Etsin ja teen taidetta
tutusta ja tavallisesta,
jotta kukaan ei huomaisi,
saisi varoitusta,
ehtisi asennoitua siis aseistautua,
vaan tulisi yllätetyksi,
jollakin selittämättömällä
kokemuksella, aavistuksella,
vailla taiteen tilannetta
ja tuntomerkkejä,
tulisi keksineeksi itse,
nähneeksi eikä vain katsoneeksi.
- (Anu Tuominen, 1995)

YLEISÖOPASTUKSET

Sormenjälkiä-näyttelyn yleisöopastukset perjantaina 8.6. klo 16.00 ja sunnuntaina 2.9. klo 14.00, torstaina 13.9. klo 17.30 Sormenjälkiä-näyttelyn opastus, FT, taidehistorian tutkija Hanna Johansson.

Torstaina 11.10. klo 17.30-20.00 Kolme näkökulmaa keräilyyn - keskustellaan keräilystä. Mukana kuvataiteilija Anu Tuominen.

Lisätietoja

www.anutuominen.fi