Mafka, Sammalmarja. Lampputekniikka.

Uusi aika

Suupuhallettua lasia ja lasihelmiä Marja Hepo-aholta ja Kari Alakoskelta

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 10.1.-5.2.2012

Näytönpaikka -näyteikkunanäyttelyssä tammikuussa esittäytyvät lasinpuhaltajat Marja Hepo-aho ja Kari Alakoski. He toimivat työparina Riihimäen vanhaan lasitehtaaseen perustetussa Verstakko-osuuskunnassa.

Näyttely jakautuu kahteen osaan. Ikkunanäyttelyn vasemmalla puolen on nähtävillä lasintekijä Marja Hepo-ahon suunnittelemia ja valmistamia uusia ja rohkeita käyttöesineitä sekä väreillä ja yksityiskohdilla ihastuttavia lampputekniikalla tehtyjä lasihelmiä. Marja valmistaa tuotteitaan Mafka-tuotemerkillä.

Ikkunanäyttelyn oikealla puolen on esillä puhaltajamestari Kari Alakoskien lasitaidetta. Pääasiassa uniikissa tuotannossaan Alakoski käyttää monipuolisesti vaativia lasintyöstötekniikoita. Ennen taiteilijan uraansa Kari puhalsi Iittalassa ja toimi lasinpuhalluksen opettajana ja kouluttajana. Oman tuotantonsa ohella Kari puhaltaa useille muotoilijoille. Alakosken teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä.

Uusi aika -näyttelyssä lasitaiteilijat ovat käyttäneet uudenlaisia lasintyöstömenetelmiä, kuten höyrypuhallusmenetelmää – 'tikkuilmaa'. Kari on kookkaissa näyttelyesineissään päätynyt erikoiseen värilasin kerrostusmenetelmään. Marja käyttää esineissään harvinaisia jälkikäsittelymenetelmiä: hiekkapuhallusta, kaiverrusta, maalausta, kultausta ja koristehiontaa. Lasihelmet ovat toteutettu Suomessa vielä vähän tunnetulla lampputyömenetelmällä.

Näyttelyn teema näkyy esineissä kasvutarinana ja kehityskaarena. Esineet käsittelevät aikaa, tulevaa ja myös mennyttä. Lasinpuhallustaito on periytynyt osaajalta toiselle kahdentuhannen vuoden ajan, tämän perinteen pohjalta tekijät ovat luoneet muotokieleltään uudenaikaisia esineitä. Lasiteoksen muoto ei ole ainoastaan esineen pinta, vaan lasi antaa mahdollisuuden kertoa tarinaa myös sisämuodolla. Elämän kiertokulku ja aika näkyvät kaikkissa näyttelyesineissä, muodoissa ja lasinpinnalla kiemurtelevissa kuvissa.

Lasinvalmistus elää Suomessa ja maailmalla uuden ajan alkua. Lasintekeminen siirtyy tehtaista pieniin lasihytteihin -lasistudioihin. Studiolasiperinne monipuolistaa ja kehittää uutta taide- ja käyttölasia. Tämän näyttelyn tekijoille huomattava merkkipaalu on oman lasistudion avaaminen perinteikkääseen Riihimäen lasitehtaaseen, siellä elää vanha ja tuleva rintarinnan. Suomen mittakaavassa uusien lasihyttien syntyminen on oleellista ammattitaidon säilymisen ja kehittymisen kannalta.

Lisätietoja

Marja Hepo-aho
p. 040 554 9939
www.mafka.fi

Kari Alakoski
p. 050 5533568
www.karialakoski.com