AnnaQ – Taitoa Ylä-Savosta

Ryijyjä 1920-luvulta nykypäivään

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 12.1.-10.3.2013

AnnaQ on Ylä-Savon käsi- ja taideteollisuus ry:n tuotemerkki. Se on syntynyt kunnioituksesta lapinlahtelaiseen Halosten taiteilijasukuun kuuluneen Anna Halosen (1899-1972) perintöä kohtaan. AnnaQ vaalii laatutietoutta (Q=quality) sekä suomalaista maaseutua ja käsityöläisyyttä. AnnaQ valmistaa ja markkinoi ryijyjä Anna Halosen mattokutomon alkuperäisluonnosten pohjalta sekä tämän päivän tekstiilisuunnittelijoiden malleista.

Anna Halonen hyödynsi taiteellista luomisvoimaansa mattokutomossaan Kouvolassa 1920-50 -luvuilla. Siellä hän värjäsi villalankoja, joista valmistettiin mattoja ja ryijyjä taiteilijoiden luonnosten pohjalta. Ryijyjä suunnittelivat mm. Halosen kolme veljeä: taidemaalarina tunnettu Kalle (1899-1947), näyttelijä ja kuvanveistäjä Eemil (1875-1950) sekä taidevalaja Arttu (1885-1965).

Anna Halosen kutomon mittava matto- ja ryijyluonnosten kokoelma on nykyisin Halosten museosäätiön omistuksessa. Lapin yliopiston tekstiilitaiteen professori Kristiina Hänninen valitsi kokoelmasta ryijyjä AnnaQ:n mallistoon. Uustuotantona valmistettavien ryijyjen loimena käytetään villalangan ohella puuvillaa ja nukkalankoina teollisesti värjättyjä lankoja.

AnnaQ:n malliston uudet tekstiilitaiteilijoiden suunnittelemat ryijyt ovat geometrisen selkeitä sisustusryijyjä, joita saa myös tarvikepaketteina. Uutuutena on kasteryijy, jota käytetään vihkiryijyn tapaan. Kastetilaisuudessa ryijy asetetaan lattialle ja tilaisuuden jälkeen se ripustetaan kodin seinälle. Ryijyn taakse voidaan kirjoa kastettujen lasten nimet ja syntymäajat. Kasteryijyjä ovat suunnitelleet Hanna Korvela, Mari Nurminen ja Kirsi Saravesi professori Jouko Martikaisen laatimien kasteen kristilliseen sanomaan perustuvien kuvaohjeiden pohjalta.

AnnaQ-malliston valmistus, kutojien koulutus ja tuotantomenetelmien kehittäminen on toteutettu Tukeva-tuotekehitysprojektin (1998-2000) ja Taikova-projektin (2000-2003) puitteissa. Mallistoon voi tutustua osoitteessa www.annaq.com.

Vuosi 2013 on käsityön juhlavuosi, jonka teema on käsityö elämässä. AnnaQ – Taitoa Ylä-Savosta -näyttely aloittaa juhlavuoteen liittyvän alueellisten käsi- ja taideteollisuusyhdistysten esittelysarjan.

Ps.

Ryijyistä asiaa myös Kevään 2013 luentosarjassa: Rosoa tekstiiliin