Kuvassa Pistoharjoitustilkkuja vapaapistokirjonta -työpajasta. KUVA: Suomen käsityön museo/Raija Manninen.

Esiäitien kädenjäljillä

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 4.2.–3.3.2013

Näyttelyssä esitellään syksyn 2012 aikana tehtyjä töitä, jotka ovat syntyneet Esiäitien kädenjäljillä – kurssin työpajoissa. Kurssi koostui ekopsykologi Irma Heiskasen Luovuutta luonnosta – esiäitien ornamentteja –luentosarjasta sekä työpajoista.

Ekopsykologi Irma Heiskasen luennoilla tutustuttiin suomensukuisten kansojen naisten rikkaaseen ornamentiikkaan ja sen moniin merkityksiin muinaisten esiäitiemme arjessa. Lue lisää luentosarjasta

Luennon jälkeisissä työpajoissa kokeiltiin vapaapistokirjontaa, alike- ja päällikeompelua, ruostevärjäystä sekä paikkaamista ja parsimista. Ohjaajina toimivat Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan artesaaniopiskelijat.

Koko päivän kestävissä työpajoissa toimivat vetäjinä ja innoittajina eri alojen taitajat.
Kuvataiteilija Piitu Nykopp opasti sukupuu-aiheen pariin. Materiaaleina käytettiin kaikkea, mitä suvusta löytyy: (asia)papereita, kuvia ja tekstiilejä. Näistä materiaaleista työstettiin hetkiä elämästä tai suvusta.
Tekstiilitaiteilija Anu Rinkinen opasti voimaeläimen maalaamisessa kankaalle, josta tehtiin kassikka, pussukka tai säilykkä.
Liina-työpajassa tekstiilitaiteilija Ulla Lapiolahti ohjasi kankaan kuviointia luonnonväreillä; tekniikoina kontaktivärjäys ja kankaanpainanta.
Museolehtori Raija Manninen ohjasi neulakirjan valmistusta. Entisaikoina neula on ollut tärkeä työkalu, jonka säilyttämiseksi on tehty kauniita ja käytännöllisiä säilyttimiä.

Myös työpajojen opettajien töitä on näyttelyssä.

Näytönpaikassa on esillä Voimaeläin- ja Liinatyöpajan tuotoksia sekä ruostevärjäyskokeiluja. Jyväskylän kansalaisopiston Aulagalleriassa on Sukupuuni ja Neulakirja -työpajojen tuotoksia.

Lisätietoja

Jyväskylän kansalaisopiston Aulagalleria
5.2.–2.3.2013, avoinna ma–pe 10.00–20.00, la 10.00–16.00

Vaajakosken aluekirjasto-kansalaisopisto Opistosali ja aulavitriinit
”Esiäitien elämänvoiman juurilla – emojen essut ja myyttiset haltialoimet”
Irma Heiskanen, Eija Keränen ja Kaarina Kailo
7.2.–1.3.2013 avoinna to–pe 12.00–18.00

Kurssi järjestettiin yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston, Jyväskylän aikuisopiston ja Suomen käsityön museon kanssa ajalla 12.9.–1.12.2012.