Kuva Åbolands hantverkin 75-vuotisjuhlanäyttelystä.

Åbolands hantverk rf ja Österbottens hantverk rf

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 3. – 29.9.2013

Suomenruotsalaiset käsi- ja taideteollisuusyhdistykset toimivat aktiivisesti rannikkoseudulla. Käsityöhankkeet saavat innoituksensa paikallisista olosuhteista ja perinteistä.

Åbolands hantverk rf: Kaunista ja kestävää

Åbolands hantverkin näyttelyssä kerrotaan tuotteiden välityksellä tarinaa yhdistyksen toiminnasta, jossa kudonta on yhä edelleen tärkeää. Pellavaiset kaitaliinat ja perinteiset räsymatot sekä monet puutuotteet viestivät omalla tavallaan rakkaudesta kotiseutuun, Turunmaahan.

Yhdistys järjestää syksyisin koko kaksikielisellä rannikkoalueella visuaalisen taiteen tapahtuman Konstrundanin, jossa käsityön, muotoilun ja taiteen työhuoneet avataan yleisölle.

Åbolands hantverk rf on perustettu Turussa 10.1.1936. Tuolloin yhdistyksen tärkein tehtävä oli miesten kotiteollisuus koulun perustaminen ja ylläpitäminen Kemiössä. Yhteistyössä Marttojen kanssa toiminta laajeni myös naisille järjestettävään ympäri Turunmaan saaristoa kiertävään käsityöneuvontaan ja kurssitoimintaan.

Yhdistyksen toiminta on muuttunut aikojen saatossa: Enää ei ole kotiteollisuuskoulua ja kiertävä neuvonta on saanut kiinteät toimipisteet. Yhdistyksen liiketoiminnasta on vastannut jo yli viisikymmentä vuotta osakeyhtiö Oy Gullkrona Ab ja erilaiset kulttuuriprojektit ovat muodostuneet tärkeäksi käsityökulttuurin ja elinkeinon edistämiseksi tehtävässä työssä. Yhdistyksellä on toimipaikat Paraisilla, Turussa ja Kemiössä.

Österbottens hantverk rf: Uutta maata merestä – uusia tuotteita merenkurkusta

Österbottens hantverkin näyttelyssä esitellään Uutta maata merestä – Uusia tuotteita merenkurkusta –hankkeen tuotteita. Hankkeessa on kehitetty Pohjanmaalle matkamuistoja, uusia tuotteita, joiden inspiraation lähde on Merenkurkun maailmanperintöalue. Hanke alkoi syksyllä 2010 ja päättyy vuoden 2013 lopussa. Pohjanmaan liitto, Svenska kulturfonden, KulturÖsterbotten ja Vasek rahoittavat hanketta.

Hankkeessa on mukana kymmenen muotoilijaa, kirjailija ja graafikko. Kvarken-tuotesarjaan on suunniteltu erityyppisiä ja hintaisia tuotteita, kuten pellavaisia kaitaliinoja, pyyheliinoja, saaleja, pannunalusia, painokankaita, lyhtyjä, kortteja ja lapsille leikkikaluja. Hankkeessa on tehty myös lapsille kirja, siinä lapset seikkailevat maailmanperintöalueella ja saavat samalla tietoa mm. jääkaudesta ja maan kohoamisesta. Kaikille tuotteille on myönnetty Merenkurkun maailmanperintölogo.

Österbottens hantverk rf on ruotsinkielinen käsi- ja taideteollisuusyhdistys, joka perustettiin vuonna 1913. Yhdistyksen kotipaikkakunta on Vaasa ja toimialue Pohjanmaa. Yhdistyksen tilat sijaitsevat vanhassa puutalossa Vaasan keskustassa, Raastuvankatu 28, talossa joka on rakennettu 1860-luvulla. Samassa rakennuksessa toimii yhdistyksen omistama osakeyhtiö, Oy Loftet Ab, joka vastaa yhdistyksen liiketoiminnasta. Vähittäiskauppaa harjoitetaan Taito Shop Loftet nimen alla ja kahvilatoimintaa Konsulinnan kahvihuone nimen alla. Käsityön talo Loftet on yhteinen markkinointinimi kaikille talon toiminnoille.

Österbottens hantverk rf yhdistyksen tehtävänä on edistää käsi- ja taideteollisuutta toimialueellaan. Yhdistys toteuttaa tehtäväänsä harjoittamalla neuvontatoimintaa, järjestämällä kursseja ja näyttelyitä sekä opastamalla käsityöläisiä myynti- ja markkinointiasioissa. Yhdistys tekee tuotekehitystyötä ja edistää käsityöalaa markkinoimalla ja myymällä alan tuotteita. Yhdistys julkaisee kirjoja pohjalaisesta käsityöperinteestä.

Lisätietoja

Åbolands hantverk rf / Oy Gullkrona Ab:
Toiminnanjohtaja Eliisa Riikonen, Gullkrona
eliisa.riikonen(at)gullkrona.fi, toimiston p. (02) 454 4066
www.gullkrona.fi

Österbottens hantverk rf / Loftet:
Toiminnanjohtaja Anna-Maija Backman, Loftet
anna-maija.backman(at)loftet.fi, p. 06 - 3185 310
www.loftet.fi

Lisätietoja Käsityön juhlavuoden näyttelyistä: