Kuva: Sami Lahtinen

Pyörällä päästään.

Näyttely Suomen käsityön museossa 12.1.-26.5.2013

Pyörällä päästään -näyttelyssä kurvataan tyylikkäästi polkupyörien maailmaan. Mitä ovat chopperit ja lowriderit? Oleellisena osana näyttelyä ovat tämän päivän itse rakennetut polkupyörät, niiden tekijät sekä viimeisimmät villitykset polkupyörien kustomoinnin maailmasta. Esillä on myös nostalgisia polkupyöriä uusilta suomalaisilta valmistajilta. Samalla esittellään polkupyöräilyn historiaa yli sadan vuoden ajalta 1800-luvun lopun korkeapyöräisestä velocipedistä nykyaikaiseen sähköavusteiseen pyörään.

Polkupyörien teollinen valmistus alkoi Ranskassa 1860-luvulla. Suomen ensimmäinen polkupyörä nähtiin liikenteessä keväällä 1869. Suomessa polkupyörien tuotanto oli vielä 1880-luvulla pienimuotoista käsityötä. Pyöriä koottiin ulkomailta tuoduista osista, mutta myös sepät valmistivat velocipedejä myyntiin. 1800-luvun lopulla polkupyöräinnostus kasvoi ja korkeita polkupyöriä nikkaroitiin kotosalla puusta ja taottiin raudasta. Kotitekoisten sekä seppien valmistamien velocipedien rakentaminen hiipui nopeasti, kun polkupyörätekniikka kehittyi monimutkaisemmaksi ja pyörissä siirryttiin ketjuvetoon.

Tänä päivänä polkupyörien rakentajilla on paljon mahdollisuuksia. Tehdastekoisia polkupyöriä parannellaan hankkimalla niihin omien mieltymysten mukaan lisävarusteita tai vaihtamalla tehtaassa asennettujen osien tilalle parempia. Vanhoja polkupyöriä voi kunnostaa tai entisöidä alkuperäiseen asuunsa tai käyttää aihiona omien suunnitelmien toteutukselle. Polkupyörän voi myös suunnitella ja valmistaa alusta alkaen itse. Lainsäädäntö antaa polkupyörien rakentajille ja kustomoijille hyvin vapaat kädet. Suunnitelmien rajana on lähinnä mielikuvitus. Polkupyörien rakentaminen ja kustomointi ei välttämättä vaadi suurta budjettia. Pyörän voi suunnitella ja rakentaa kierrätysmateriaaleista, mutta halutessaan sen voi koota myös osto-osista.

Pyörällä päästään –näyttelyn historiaosuus pohjautuu Velomania! Pyörällä halki aikojen -näyttelyyn, joka oli esillä Museokeskus Vapriikissa Tampereella 2007-2008. Näyttelyn polkupyörät on lainattu museoista, yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä eri puolilta Suomea.

Tule tapaamaan kevään aikana pyöräosaajia Suomen käsityön museon tapahtumiin

Näyttelyn aikana järjestetään yleisötapahtumia yhteistyössä pyöräharrastajien ja Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:n kanssa.

Keskiviikkona 23.1.2013 klo 17.30
Luento: Sakari Holma: Nojapyörän rakentaminen.

Torstaina 14.2. klo 15-18
Ystävänpäivänä: Satulan tuunaus

Keskiviikkona 13.3.2013 klo 17.30
Luento: Markku Lahtinen: Polkupyörän tarina

Lauantaina 18.5.
Pyöräilyviikon kunniaksi perhepäivässä pyörän huoltoa ja polkupyörän vääntöä rautalangasta

Lisätietoja