Kuvassa (yksityiskohta): Askolan naisen ja miehen kansallispuvut sekä Porvoon pitäjän naisen kansallispuku. Pukuja välittää Taito Uusimaa. Kuva Taito Uusimaa, Lasse Keltto.

Taito - kansallispukutarjontaa

Näyttely Suomen käsityön museon Kujalla
13.9.2013 - 9.2.2014

Näyttelyssä esitellään Suomen eri käsi- ja taideteollisuusyhdistysten kansallispukutarjontaa. Esillä on kymmenen kansallispukua, jotka ovat kansallispukuraadin hyväksymiä uusia tai perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja pukuja.

Näyttelyssä esitellään Taito Uusimaan, Taito Etelä-Karjalan, Taito Pirkanmaan, Taito Keski-Suomen ja Taito Varsinais-Suomen välittämiä kansallispukuja. Osa puvuista löytyy Suomen käsityön museon pohjakerroksen Komeasti juhlaan- perusnäyttelystä. Useilla Taito-yhdistyksillä on välityksessään alueensa kansallispukujen työohjeita, kaavoja ja pukutarvikkeita. Osalla yhdistyksistä on myytävänä myös valmiita pukuja tai puvun osia.

Taito Uusimaalla on välityksessään merkittävä joukko uusmaalaisia kansallispukuja. Tuotannossa on yhteensä 11 Kansallispukuraadin hyväksymää uusmaalaista kansallispukua. Valikoima sisältää kolme miesten ja kahdeksan naisten pukua.

Taito Pirkanmaan tuotannossa oleva Pirkanmaan naisen puku koostuu useista puvunosista ja esim. röijyn voi toteuttaa parista erilaisesta kangasvaihtoehdosta. Erilaisia osia yhdistelemällä saa muodostettua erinäköisen pukukokonaisuuden.

Taito Etelä-Karjalan tuotannossa on seitsemän Kansallispukuraadin hyväksymää kansallispukua. Valikoimissa on yksi miehen puku. Monet karjalaiset puvut koostuvat useista vaatekappaleista ja esim. Lappeen kihlakunnan miehen puvussa on kolme erilaista päällysvaatevaihtoehtoa.

Esiteltyjen yhdistysten lisäksi muutamilla muilla Taito-yhdistyksillä on tarjolla omien alueidensa kansallispukujen työohjeita, kaavoja ja materiaaleja. Yhteystietoja voi tiedustella Suomen kansallispukukeskuksesta.

Suomen kansallispukukeskuksen Kuja- näyttely liittyy Käsityön juhlavuoden tarjontaan.

Lisätietoja

Pukukohtaisia tietoja löytyy myös www.kansallispuvut.fi –sivustolta.