Kuvassa: Raitatyynyt, paperinaru. Taito-Keskipohjanmaa. Kuva: Suomen käsityön museo / Anneli Hemmilä-Nurmi

Tekemisen iloa

Aulagallerianäyttely Suomen käsityön museossa 6.9.-6.10.2013

Syksy ja käsityökurssit alkavat käsi kädessä - juhlavuoden näyttelyssä inspiroidutaan itse tekemisestä. Taito Keski-Pohjanmaa on tuonut näyttelyyn esille syksyn ajankohtaisimmat käsityökurssiaiheet. Tuhannet käsityönharrastajat suuntaavat syyskauden alkaessa Taito-yhdistysten kursseille ympäri Suomen. Käsityö koukuttaa - samalla vaivalla saa huvin että hyödyn. Käsityökurssilla virkistyy, tapaa samanseuraisia, hengenheimolaisia, nauttii omin käsin tekemisestä, väreistä, materiaaleista, kokee onnistumisen elämyksiä, rentoutuu ja aina on kotiin viemisinä itse tehty, hyvin suunniteltu ja valmistettu tuote.

Työn muotoilu käsityökurssilla on yhtä tärkeässä osassa kuin missä tahansa tuotteessa. Tavoitteena ovat aikaa kestävä käsityödesign, jonka harrastaja pystyy valmistamaan kurssilla. Usein perusideaa varioidaan harrastajan oman kiinnostuksen ja luovuuden mukaan materiaaleja ja värejä vaihdellen ja lisäten. Käsityökurssien on oltava yhtäaikaa ajassa ja ajattomia, käsityö elää ihmisen arjessa ja elämässä. Tavoitteena on houkuttaa ihmisiä itse tekemiseen ja käsityön pariin.

Näyttelyn lähtökohtana on valo. Valo on kauneimmillaan kuultavassa paperissa, siksi paperi oli luonnollinen materiaali myös muihin näyttelyteoksiin. Harrastajat ovat neuloneet, virkanneet, kutoneet, vääntäneet paperilankaa niin kauan kuin sitä on saatavilla ollut. Paperilanka on pölyttömyydessään miellyttävä ja ekologinenkin käytettävä. Näyttelytöistä mm. Valoryijy, Kehysryijy ja Valopallo ovat käsityöaiheita, joita harrastajat ovat ympäri Suomen tehneet miltei koko 2000-luvun. Taito-järjestön kursseilta ovat useimmat mallit levinneet harrastajien keskuuteen.

Näyttelyn teokset ovat Taito Keski-Pohjanmaan kurssimalleja. Mallien suunnittelusta vastaa työryhmä Irene Välimäki ja Marja-Liisa Katajala. Työt on valmistettu Kokkolan Taitokeskuksessa Kankurissa. Teokset ovat valmistaneet Tuula Brandt, Tuija Isopahkala, Marita Kamsula, Marja-Liisa Katajala, Jaana Koskinen ja Irene Välimäki. Näyttelyn valokuvat ovat Emmi Hyypän Art of Craft -sarjasta, joka esittelee Taito Keski-Pohjanmaan mallistoa.

Suurin osa näyttelyn töistä on saatavana kurssina, tekemispakettina, valmiina tuotteena tai tilauksesta. Tekemispaketti sisältää materiaalit ja ohjeen, harrastaja pääse omissa oloissaan kokeilemaan itse tekemistä. Taito Keski-Pohjanmaan kursseilla harrastaja opetetaan kädestä pitäen valmistamaan tuote. Kurssihinta muodostuu opetuksesta ja materiaaleista. Harrastajan kausikortti maksaa 50,-, se pitää sisällään yhdistyksen kurssien kurssimaksut. Taitokortin omistaja saa lisäksi 5% alennusta kurssimateriaalista.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Irene Välimäki
p. 06 8328560, 044 3363500
irene.valimaki (at) taitokeskipohjanmaa.fi
www.taitokeskipohjanmaa.fi
www.taitokeskipohjanmaa.fi/kankuri.htm