Kuva (yksityiskohta): Anna Koivisto

Taito Kymenlaakso

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 6.8.-1.9.2013

Taito Kymenlaakso esittelee Käsityön juhlavuoden näyttelyssään kaksi ajankohtaista hanketta: "Kurkista nurkista" sekä "PISTOS – pahennustako perinteeseen?"

Kurkista nurkista -hankkeessa (1.1.2010–31.12.2013) on kehitetty tuotteita kierrätys- ja jätemateriaaleista. Museon Näytönpaikassa on esillä hankkeen aikana syntyneitä tuotteita ja niiden tekijöitä. Vanhoista ikkunalaseista on tehty löylymittareita, pulloista tarjoiluastioita, huovasta laukkuja ja kankaista hattuja. Tuotteet ovat syntyneet hankkeen tuotetiimeissä, joissa tutustuttiin erilaisiin tuotteiden suunnitteluun ja niiden markkinointiin liittyviin asioihin, mm. tuotteistamiseen, hinnoitteluun, kuvaamiseen sekä pakkaussuunnitteluun. Hankkeen tavoitteena on myös lisätä kierrätysmateriaalien hyödyntämistä sekä kierrättämistä erilaisissa esityksissä, työnäytöksissä ja tapahtumissa. Kurkista nurkista on Pohjois-Kymen Kasvu ry:n rahoittama hanke.

PISTOS – pahennustako perinteeseen –hankkeessa (1.5.2011-31.12.2013) nuoret ja ammattilaiset etsivät yhdessä innoitusta kansanomaisen pukeutumisen historiallisista kerrostumista. Nuorille suunnattu ja nuorten avulla toteutettava PISTOS haluaa todistaa, että menneiden sukupolvien tiedon ja taidon perintöä voidaan käyttää luontevasti osana nykypäivän pukeutumista. PISTOKSESSA perinne kohtaa nykymuodin joskus näkyvästi, joskus hyvin hienovaraisesti. Luukkuhousut ommellaan satiinista ja pitsistä, mutta myös paksusta pellavasta. Pirtanauhaa kuvioi pääkallojen ketju. Ristipistoille järjestyy paluumuutto sohvatyynystä muodin huipulle ja pitsi, nahka ja vinyyli antavat uuden ilmeen perinnekoruille. PISTOS toimii hankkeena Etelä-Kymenlaaksossa, mutta aatteena se haluaa tulla levitetyksi kaikkialle. Ole hyvä, ota PISTOS!

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry myönsi PISTOS-hankkeelle Vuoden 2013 Taito-kulttuuriteko -tunnustuksen.

Lisätietoja

Marita Harjula, Taito Kymenlaakso ry
05 3751 906, marita.harjula (at)taitokymenlaakso.fi
www.taitokymenlaakso.fi