Taitoa oppimassa

Jyväskylän käsityökoulu esittäytyy Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 11.10.-10.11.2013

Näyttely on osa Käsityö elämässä – juhlavuoden tapahtumia ja esittelee Jyväskylän käsityökoulun toimintaa. Käsityökoulun ylläpitäjä Taito Keski-Suomi juhlii perustamisensa 100-vuotisjuhlavuotta.

Suomessa on 16 käsi- ja taideteollisuusyhdistysten ylläpitämää Taito-käsityökoulua. Taito-käsityökoulut järjestävät käsityön taiteen perusopetusta 4–16 -vuotiaille lapsille ja nuorille sekä aikuisille eri puolilla Suomea. Taito-käsityökouluissa on noin 5000 oppilasta.

Käsityön taiteen perusopetuksessa opitaan käsityön vaiheet suunnittelusta toteuttamiseen. Opetuksen lähtökohtana ovat oppilaan omakohtaiset kokemukset, käsillä työskentely sekä tuotteiden valmistus ja luova ilmaisu. Opetusta annetaan esinevalmistuksessa, tekstiilien ja vaatetuksen valmistuksessa sekä ympäristönrakentamisessa. Opetus kehittää oppilaan kokonaispersoonallisuutta ja esteettistä valintakykyä sekä kannustaa luovaan ongelmanratkaisuun. Opiskelu on opetussuunnitelmaan perustuvaa, tavoitteellista ja vuodesta toiseen etenevää.

Jyväskylän käsityökoulun toiminta alkoi vuonna 1990 ja se sai opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän taiteen perusopetuksen järjestämisluvan vuonna 2000. Opetusta annetaan 330 oppilaalle Jyväskylässä, Saarijärvellä ja Joutsassa, yhteensä n. 5000 tuntia vuodessa.

Opetusryhmät kokoontuvat kerran viikossa syyskuusta toukokuuhun. Tekniikkapainotteisten Nikkari -ryhmien perustamisen myötä myös pojat ovat uskaltautuneet mukaan käsityökouluun.

Vuoden aikana pajoissa on työstetty metallia, lasia, kumia, villaa, pajua, savea, hopeaa, paperia, kuituja ja värejä. Käsityö on synnyttänyt yhteisiä elämyksiä, kokemuksia, tarinoita ja onnistumisen tunteita.

Oheisohjelma

Näyttelyyn liittyy avoimia ja maksuttomia työpajoja perjantaisin klo 12-17.30 seuraavasti:

  • Kierrätyskorut ja asusteet punonnalla 11.10.
  • Nikkaripaja nuorille tekniikkatyypeille 18.10.
  • Keppielukoita ja örkkejä aikuinen/lapsipajassa 25.10.
  • Tablettien ja kännyköiden päälliset ja pussukat huopalevystä 1.11.
  • Tuunaa laminoimalla ja kuvansiirrolla 8.11.

Lisätietoja

Taito Keski-Suomi ry
Hannele Heikkinen, toiminnanjohtaja, p. 050 4121568
Maire Valkonen, Jyväskylän käsityökoulun rehtori, p. 0504321943
www.aivia.fi