Heijastuksia Baltiasta

Taidenukkeja Latviasta, Liettuasta, Virosta ja Kaliningradista

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 13.9.-26.10.2014

Baltian nukke- ja lelutaiteilijoiden killan näyttely esittelee 65 nukkea Latviasta, Liettuasta, Virosta ja Kaliningradista. Esillä on 27:n nukketaiteilijan parhaat teokset parinkymmenen vuoden ajalta. Kilta valitsi näyttelynsä teemaksi heijastuksen. Teeman valinnalla kilta halusi antaa nukketaiteilijoiden mielikuvitukselle ja luovuudelle vapaat kädet. Nuket ovat todellisuuden ja tekijöidensä mielikuvituksen heijastuksia: muotokuvia, historiallisia hahmoja, karikatyyrejä sekä koristenukkeja.

Baltialainen nukketaide pohjautuu Baltian maiden perinteeseen ja taiteeseen. Yhteisten elementtien lisäksi kunkin maan nukke- ja lelutaiteella on omat erityispiirteensä. Virolaiset nukketaiteilijat käyttävät teoksissaan useita erilaisia tekstiili- ja huovutustekniikoita. Heidän tyylilleen ovat tyypillistä yksinkertaistetut muodot sekä erityinen huumorintaju. Liettualaisten tekijöiden nukeissa on aiheita saduista, fantasiasta ja mystiikasta. Niissä on ihastuttava yhdistelmä pakanuutta ja kristinuskoa, pitkälle vietyä tyylittelyä kuin myös tunnistettavia hahmoja. Kaliningradin nukketaiteilijoiden teoksissa on vaikutteita Venäjän kansanperinteestä ja Euroopan saduista sekä venäläisistä ja liettualaisista nukkekouluista. Baltian nukketaiteilijoista latvialaiset tekevät nukkeja monilla eri tyyleillä ylellisistä teatte-rinukeista realistisiin ja tavanomaisiin nukkeihin. Hahmojen luomisessa heillä on omanlaisensa lähestymistapa. Siihen on vaikuttanut monikulttuurinen väestö ja erilaiset nukenteon koulukunnat.

Näyttelyn taiteilijat:
Birute Bernotiene, Liettua ● Silvija Berzija, Latvia ● Tamara Chudnovska, Latvia ● Jurate Dovidenaite, Liettua ● Natalja Fjodorova, Latvia ● Аnastasija Fomina, Venäjä ● Dalija Gra-zhiene, Liettua ● Olga Gudis, Latvia ● Irina Hriplivaja, Venäjä ● Firuza Ignatova, Latvia ● Roma Jurevichiene, Liettua ● Irene Khmarzhevska, Latvia ● Svetlana Klein, Venäjä ● Katerina Malgina, Latvia ● Тatjana Martinova, Latvia ● Baiba Оsheniece, Latvia ● Violetta Ozun, Latvia ● Jana Piht, Viro ● Nina Popova, Latvia ● Аnna Potehina, Latvia ● Jelena Schelkonogova, Latvia ● Jelena Shehovcova, Latvia ● Оlga Shmeljova, Latvia ● Elita Smedina, Latvia ● Inna Smirnova, Viro ● Kristina Verbickaja, Viro ● Маrina Zimina – Birzite, Latvia

Baltian nukke- ja lelutaiteilijoiden kilta on perustettu 2009. Se on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon yhdistys, joka toimii Latviassa. Toimintansa aikana kilta on sekä järjestänyt itse että osallistunut lukuisiin kansainvälisiin näyttelyihin Euroopassa ja Venäjällä.

Linkki Baltian nukke- ja lelutaiteilijoiden killan kotisivulle

Heijastuksia Baltiasta –näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen käsityön museo ja Baltian nukke- ja lelutaiteilijoiden kilta.

Lisätietoja