Olen eestlane - Olen virolainen

Viron Muotitaiteilijoiden yhdistyksen näyttely

Näyttely Suomen käsityön museossa 13.9.-7.12.2014

Viron Muotitaitelijoiden yhdistyksen näyttelyssä on esillä asuja, asusteita ja muotivalokuvia. Näyttelyn lähtökohtana on ollut virolaisen kansantaiteen popularisointi. Eri-ikäiset, taustoiltaan erilaiset ja eri alueilta kotoisin olevat muotitaiteilijat ovat asuissaan soveltaneet kansanperinnettä omista lähtökohdistaan ja käyttäneet itselleen mieluisimpia valmistustekniikoita. Osa taiteilijoista on kunnioittanut kansantaidetta ja pyrkinyt romanttiseen kauneuteen, osa taas on leikitellyt perinteellä ja käyttänyt moderneja ilmaisutapoja. Yhteistä asuille on niiden henki: muotitaiteilijat ovat omistaneet näyttelynsä esi-isien uskomuksille ja kauneudentajulle.

Näyttely herättää myös mietiskelemään omien juurien säilyttämistä ja niiden säilymistä tässä muuttuvien ja toisiinsa sekoittuvien identiteettien maailmassa. Virossa vuosisatojen aikana muodostunut kansanomainen tyyli elää edelleen. Kansantaiteen muotokieli, värit ja kuvioiden runsaus näkyvät selvästi nykyajan taiteilijoiden kauneudentajussa.

Näyttelyyn osallistuu kaikkiaan 32 virolaista muotitaitelijaa. Osallistujat ovat taidekorkeakoulun käyneitä suunnittelijoita, arvostettuja käsityöläisiä ja ansioituneita opiskelijoita: Mari Aakre ● Katre Arula ● Diana Dennisova ● Ainikki Eiskop ● Anu Hint ● Mare Kelpman ● Monika Kisand ● Heli Kiverik ● Teele Koel ● Merike Maaroos ● Riina Maitus ● Astra Mõistlik ● Merilin Nõgu ● Tiia Orgna ● Ingrid Pajo ● Juta Piirlaid ● Liis Plato ● Ülle Pohjanheimo ● Triinu Pungits ● Piret Puppart ● Liivika Põvat-Straus ● Liisi Riid ● Anna Helena Saarso ● Sille Sarapuu ● Lembe Maria Sihvre ● Marilin Sikkal ● Külli Kerttu Siplane ● Eve Tiidolepp ● Riina Tomberg ● Küllike Tuvikene ● Hilja Tüür ● Tiiu Valdma.

Näyttelyssä on asujen lisäksi esillä muotivalokuvia, jotka on kuvannut näyttelyn kuraattori Anu Hint. Kuviin hän on valinnut Viron ulkoilmamuseon lähes sata vuotta vanhoja kansanomaisia tekstiilejä linkiksi vanhojen tekstiilien ja nykyaikaisen muotitaiteen välille. Mari Ann Vellerand on kuvannut näyttelyyn lyhytelokuvan, joka esittelee kolme kansanomaisen tyylin parissa työskentelevää muotitaiteilijaa: Piret Puppart Saarenmaalta, Tiiu Valdma Hiidenmaalta ja Hilja Tüür Muhun saarelta.

Olen eestlane – Olen virolainen –muotinäyttely on aiemmin ollut esillä Sanghaissa, Hangzhoussa, Berliinissä, Kielissä, Tokiossa, Pietarissa ja Helsingissä. Näyttelyn ovat tuottaneet yhteystyössä Viron Muotitaiteilijoiden yhdistys ja Suomen käsityön museo. Näyttelyä ovat tukeneet Viron kulttuurirahasto ja Viron taiteilijoiden liitto.

Linkki Viron Muotitaiteilijoiden yhdistyksen kotisivulle

Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa on 05.09.-09.11.2014 esillä Viro pop-up shop.

Lisätietoja