Kuvassa Folkista poppia käsityö- ja muotoilutuotteiden suunnittelukilpailun voittajien tuotteita. Elina Mäntylän Koivuhimmeli-korvakorut, Aleksi Puustisen jakkara ja Laura Merzin nahkalakkisarja.

Folkista poppia

Näyttely Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 10.10.2014 - 15.2.2015

Taitoliiton järjestämän käsityö- ja muotoilutuotteiden suunnittelukilpailun satoa Suomen kansallispukukeskuksen Kuja-näyttelytilassa.

Taitoliitto järjesti keväällä 2014 Folkista poppia käsityö- ja muotoilutuotteiden suunnittelukilpailun, jossa etsittiin uudenlaisia käsityö- ja designtuotteita, joiden suunnittelussa on hyödynnetty suomalaista kansanperinnettä. Kilpailuun saatiin 169 ehdotusta. Kilpailuun osallistuneissa tuotteissa nousivat eniten hyödynnetyiksi idealähteiksi himmelit ja tuohipunonta. Myös kansanomaisia kuvioita sekä tekniikoita oli hyödynnetty ja perinnetuotteita käytetty materiaalina uusissa tuotteissa. Kärkijoukkoon nousseet suunnittelijat olivat pääosin alan ammattilaisia tai alaa opiskelevia.

Palkintoraatiin kuuluivat tekstiilisuunnittelija Johanna Gullichsen, Taito-lehden toimituspäällikkö Tiina Aalto sekä museolehtori Raija Manninen Suomen käsityön museosta. Raati valitsi ehdotuksista ensin 11 finalistia. Finalisteista raati valitsi kolme palkittavaa tuotetta ja yhdelle tuoteperheelle haluttiin myöntää kunniamaininta.

1. palkinto: KOIVUHIMMELI-KORVAKORUT
Elina Mäntylä, Valona Design, Porvoo
www.valona.fi

2. palkinto: JAKKARA
Aleksi Puustinen, Helsinki
www.aleksipuustinen.com

3. palkinto NAHKALAKKISARJA
Laura Merz, Lohja / Berliini
www.designallsorts.com

KUNNIAMAININTA
NAHKA-HUOPATAKIT

Elina Saari, Orimattila
www.feltfaction.fi

Muut finalistit:
Aakula Ville, Turku
Hynninen Katja, Tampere
Kihlström Raisa, Oulu
Kokki Anna, Hämeenlinna
Mentu Tupu, Helsinki
Nevakivi Kristiina, Espoo
Sammalvaara Melissa, Helsinki

Pressikuvia ja lisätietoja kilpailutöistä löytyy osoitteesta www.taito.fi/toimintaa/folkista-poppia-2014-kilpailu/

Finalistityöt nähdään myös Taitoliiton ja museon yhteisosastolla Suomen Kädentaidot -messuilla 14.–16.11.2014 Tampereella. Folkista poppia jatkuu messuilla vielä muotinäytöksen muodossa. Taitoliitto ja Suomen käsityön museo ovat kutsuneet kahdeksan käsityöläistä osallistumaan Folkista poppia –muotinäytökseen. Kutsutut käsityöläiset ovat:
Sirpa Hasa / Hasa Design Konnevesi
Laura Mertz Berliini
Soja Murto / T:mi Soja Murto Imatra
Pistosryhmä / Taito Kymenlaakso Hamina
Papina / Leena Sipilä ja Piia Kolho Jyväskylä
Seija Ranttila/Sagat Tampere
Elina Saari / Felt Faction Ky Orimattila
Minna Suuronen / Minna Suuronen Design Kuopio

Jokainen kutsuttu käsityöläinen saa yhden asukokonaisuuden lavalle ja jokainen saa itse päättää, mitä nostaa perinteestä esille. Toivomme flirttiä käsityön, taiteen ja perinteen välillä.

Lisätietoja