Teos ja kuva (rajattu): Minna Koskinen: Maanviljelijän tytär -teossarja, Tietyöt.

Jälkikierre - kierrätyspunontanäyttely

Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 30.9.-26.10.2014

Kierrätyspunontanäyttelyssä neljä naista on kietonut osaamisensa yhdeksi näyttelyko-konaisuudeksi. Yhteistä tekijöille on kierrätysmateriaalien luova käyttö. Jälkikierre-näyttelyn teoksissa on käytetty mm. vanhoja maataloustyökaluja, joita lapsuudessamme vielä käytettiin leivän hankintaan, nyt leipä tulee muovipussissa kaupasta kotiin. Arjen arkeologisia löytöjä ovat myös puretut sähköjohdot, pyörän sisäkumit, räsyt, kirjanselkämykset, mummon keräämät napit ja diakuvat.

Anelma Savolainen Pöljältä, Anna-Maria Väätäinen Sonkajärveltä ja Minna Koskinen Kuopiosta ovat punoneet yhdessä jo parikymmentä vuotta, uutena punontaympyrään on tullut jyväskyläläinen Raija Manninen. Yhteistä tekijöille on halu nostaa käytetyn, hylätyn tai ylimääräisen materiaalin hyödyntäminen uudelle tasolle.

Punominen tapahtuu yhdessä ja erikseen ja tavoitteenamme on myös ajatusten, materiaalien ja tekniikoiden kierrättäminen. Ei välttämättä tullaksemme yhdeksi vaan kirkastaaksemme jokaisen omaa tyyliä ja oppien toinen toisiltamme.

Olemme keskenämme hyvin erilaisia punojia ja käytämme kierrätysmateriaaleja hyvin erilaisista lähtökohdista. Anelma ja Anna-Maria tarkastelevat materiaaleja eri punonta-tekniikoista lähtien, Minnalla on tekstiilitaiteilijan ote materiaaleihin ja Raijalle käytetty materiaali sinänsä on teosten lähtökohta. Yhdessä punominen vaatii toisten tekemisiin keskittymistä, jakamista sekä itsensä ja toisten kuuntelemista ja arvostamista.

Jälkikierre on osa näyttelyiden ketjua, joka alkoi Alkukierre-ikkunanäyttelyllä Kuopiossa 3.7.-10.8.2014 ja jatkui Kierre-näyttelyllä Siilinjärvellä 10.7.-10.8. 2014. Jyväskylän jälkeen tähyämme SPIRAL-näyttelyllä Espanjaan.

Kuvia Jälkikierre-näytelyn teoksista löytyy täältä, kuvat ovat tekijöiden ottamia: https://www.dropbox.com/sh/9e9npezm8wnhs6b/AAAEre-9axqtWvPgqVHXD54Ca?dl=0

Lisätietoja

Näytteilleasettajat

Tekstiilitaitelija Minna Koskinen, Kuopio, 050 384 6633 minna.koskinen(at)iki.fi

Kierrätysintoilija Raija Manninen, Jyväskylä, 040 502 2887 raija.manninen(at)jkl.fi, www.facebook.com/Tiinasmoko

Punoja Anelma Savolainen, Pöljä, 040 563 8003 kvahs(at)dnainternet.net, www.anelma.fi

Punoja Anna-Maria Väätäinen, Sonkajärvi, 050 410 0459 anna-maria.vaatainen(at)meili.fi, www.tuhatpaju.blogspot.fi