Luihin ja ytimiin

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 8.3. – 4.5.2014

Hannu Castrénin kertomus elokuisesta matkasta Siperiaan ja takaisin

Laivan kannella istuu taiteilijaryhmä Jyväskylästä, Johanna Pisto, Ulla Lapiolahti, Pertti Karjalainen, Hannu Castrén ja Tuomas Hallivuo. He ovat matkanneet junalla Moskovaan ja lentäneet sieltä Norilskiin Taimyrin niemimaalle. Terminaalin edessä odotti transit, joka kuljetti ryhmän ikiroudan muotoilemaa tietä 60 km:n pohjoiseen, Dudinkan pieneen kaupunkiin. Kansantaiteen keskuksessa nautitun aamiaisen ja vaikuttavan shamaaniesityksen jälkeen matka jatkui välittömästi pitkin Jenisei -jokea Mukusturiin.

Mukusturin talot, sauna mukaan lukien, on rakennettu mahdollisimman lähelle alkuperäikansojen kalastus- ja metsästysmaita, mutta jatkossa myös turismi on asettumassa ikiaikaisten elinkeinojen rinnalle. Tällä kertaa laiva oli lastattu taiteilijoilla, johon jyväskyläläisten lisäksi kuului nahka- ja luutöitä tekeviä alkuperäiskansojen taiteilijoita ja taidemaalarit Yuri Afonov Norilskista ja Konstantin Voinov Krasnojarskista.

Vastikään tutustuneiden taiteilijoiden tarkoituksena oli muodostaa ympäristötaiteen leiri Mukusturiin, Siperian erämaahan. Työskentelyaikaa oli kolme päivää ja sen jälkeen ripustettiin syntyneiden taideteosten pohjalta näyttely Kansantaiteen keskukseen. Suomalaisten yösijana ja ateljeina olivat Jenisein rannalle pystytetyt kodat, jotka näkyivät jo kaukaa laivan kannelta. Tärkeitä materiaaleja löytyi Jenisein rannalta ja tundran reunalta.

Suomen käsityön museon näyttelyssä on valokuvia, videoita, installaatioita, veistoksia, nahkateoksia ja maalauksia monikansallisen taiteilijajoukon kohtaamisesta Taimyrin niemimaalla Siperiassa. Osa taideteoksista on syntynyt matkan jälkeen, mutta teemallisesti aivan sama matka on jatkunut myös kotiateljeissa. Mutta, miksi Siperiaan? Miksei New Yorkiin tai Berliiniin? Siksi, että kuvataiteilija Pertti Karjalainen on koko 2000-luvun ajan määrätietoisesti organisioinut taiteilijoiden matkoja aivan toiseen suuntaan kuten Venäjän Karjalaan, Jaroslavliin, Pihkovaan ja nyt Siperiaan. Kosketus venäläiseen osapuoleen on syntynyt suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa.

Joensuun foorumissa vuonna 2012 Karjalainen kohtasi Taimyrin Kansantaiteen keskuksen johtajan Ljubov Popovan. He huomasivat suunnitelmiensa sopivan hyvin yhteen ja elokuun lopulla 2013 ryhmä lähti matkalle. Maaliskuussa ryhmä taiteilijoita Siperiasta saapuu vastaavasti Jyväskylään. Siperia on kaukana mutta samalla niin lähellä, että se on jopa osa suomalaisten henkistä mielentilaa, suomalaistenkin traaginen karkoituspaikka ja Suomensukuisten kansojen asuinsija. Näiden kolmen näkökulman lisäksi näyttelyn nimi Luihin ja Ytimiin viittaa taiteilijaryhmän henkilökohtaisiin matkakokemuksiin.

Luukoulu!

Perjantaina ja lauantaina 7.-8.3.2014 järjestetään Luukoulu, jossa opetellaan nahkan ja luun työstöä taimyrilaisten taiteilijoiden ohjauksessa. Hinta noin 140 euroa. Ilmoittautumislinkki avautuu lähempänä ajankohtaa.

>Lisätietoa Luukoulusta!

>Ilmoittautuminen Luukouluun täällä!